Večernji list - Hrvatska

Za električni Twingo građani zatražili 50% ukupnih poticaja

Istražili smo za koja su energetski učinkovita vozila građani zatražili državne poticaje

- Mladen Milčić

U samo dvije minute planuli su prošlog ponedjeljk­a poticaji za električne automobile za građane, a tjedan dana ranije slično je bilo i u javnom pozivu za potpore za kupnju eko vozila za pravne osobe. Fond za zaštitu okoliša osigurao je u svakom natječaju po 22 milijuna kuna, a moglo se aplicirati za poticaje od 70.000 kuna za električno vozilo, 40.000 kuna za plug-in hibride i 20.000 kuna za električne motocikle i četverocik­le te 5000 kuna za električne bicikle (samo pravne osobe), uz uvjet da poticaji ne prelaze 40% cijene vozila. Natječaj je organizira­n po načelu najbrže prijave, a poticaji će biti odobreni onim građanima i pravnim osobama koji su poslali zahtjev dok se nije “potrošio” budžet.

U Fond je za sufinancir­anje energetski učinkoviti­h vozila pristigla ukupno 851 prijava – javilo se 307 pravnih osoba te 546 fizičkih osoba.

Kao apsolutni hit ovogodišnj­eg kruga poticaja za ekološka vozila kod građana izdvojio se električni Renault Twingo Z.E., koji je najjeftini­je vozilo na struju u Hrvatskoj i na tržište je stigao u posljednji trenutak, baš uoči raspisivan­ja natječaja. Stoji od 139.200 kuna, a uz 40% poticaja praktički se mogao kupiti za 84.900 kuna. Stoga čudi što su građani gotovo 50% ukupnih poticaja zatražili upravo za Twingo na struju.

Osim Twinga Z.E., Renault je u ponudi za poticaje imao i skuplji model Zoe i još neke modele, a ukupno su građani predali 221

zahtjev za sufinancir­anje Renault vozila odnosno 47,12% od svih osobnih vozila za koja je zatraženo financiran­je.

Druga najtraženi­ja marka na ovogodišnj­im poticajima kod građana je bila Škoda, a budući da u

ponudi nije bio Škodin električni Citigo, 61 zahtjev za poticaje očito se odnosi na plug-in hibridne izvedbe modela Octavia i Superb.

Za Hyundaijev­e modele apliciralo je 48 građana, a najtraženi­ja je svakako Hyundai Kona EV, koja je s dometom od 484 km s jednim punjenjem baterija trenutno automobil s najvećim dosegom od svih električni­h auta na našem tržištu.

Volkswagen je izdao 46 ponuda građanima koji su zatražili državne poticaje. Odnose se na električne modele e-Up i e-Golf, kao i na više plug-in hibridnih modela.

Peugeot je nedavno predstavio svoju elektrific­iranu gamu u kojoj se nalaze električni modeli e-208 i e-2008, kao i plug-in hibridi modela 3008 i 508. Privukli su 22 građana koji su podnijeli zahtjev za potporu, priloživši mu ponudu za kupnju tih automobila.

Za poticaje za kupnju električno­g Nissan Leafa zahtjev je Fondu poslalo 13 građana, dok je 12 građana apliciralo za kupnju plug-in hibridnog modela Mitsubishi Outlander PHEV. Za kupnju Teslinih električni­h automobila poticaje je zatražilo osam građana. Poticaje za kupnju elektrific­iranih Mercedes-Benz modela zatražilo je sedam građana, a za Opelove je modele apliciralo šest građana.

Zahtjeve, koji su se ove godine primali isključivo digitalnim putem, Fond je zaprimio iz svih hrvatskih županija. Najviše ih je bilo iz Grada Zagreba (186 zahtjeva građana i 111 pravnih osoba). Iz Primorsko-goranske županije stiglo je 85 zahtjeva građana i 32 pravnih osoba, pa slijedi Splitsko-dalmatimsk­a županija s 50 + 24 zahtjeva.

 ??  ?? PRAVI HIT
Električni Renault Twingo s cijenom od 139.200 kuna bio je pravi mamac za građane, jer su uz poticaje auto s 82 KS i baterijom kapaciteta 22 kWh mogli kupiti za 84.900 kuna
PRAVI HIT Električni Renault Twingo s cijenom od 139.200 kuna bio je pravi mamac za građane, jer su uz poticaje auto s 82 KS i baterijom kapaciteta 22 kWh mogli kupiti za 84.900 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia