Večernji list - Hrvatska

Mnogima je odgoda Igara dobro došla, no ne i onima u tridesetim­a

A kad vi nastupate? Hrvatski olimpijski aduti s nestrpljen­jem čekaju nastavak natjecanja

-

vrijeme trenirao Damir Martin. Damšo se ovo ljeto nije uputio na Ramsko jezero gdje obično finalizira formu.

– S obzirom na okolnosti, sumnjam da ću ovo ljeto u Ramu, no možda odemo trener Šuk i ja na Prokljansk­o jezero kod Skradina, a to će ovisiti o tome koliko će biti jedrilica, glisera i jahti koji ondje rade valove.

Damšo priznaje da je njemu odgoda Igara išla u prilog jer je krajem listopada bio podvrgnut operaciji kuka.

– Ne znam kako bi to ispalo da sam morao forsirati, a ovako sam dobio godinu dana više za oporavak.

Obje naše posade imaju olimpijske norme, baš kao i branitelj naslova u gađanju glinenih golubova Josip Glasnović:

– Učinio sam to još lani na Svjetskom kupu kada sam izjednačio svjetski rekord. Za Europljane je preostala još jedna kvota, a ja bih volio da to bude ili moj brat Anton ili Giovanni Cernogoraz. A oni će se za vizu boriti na Prvenstvu Europe koje se početkom listopada treba održati na Cipru, a ako se ne održi, onda na EP-u 2021. u svibnju u Osijeku. Važno je biti prvi iza onih koji su već kvalificir­ani, a ja se sjećam da je brat za London kvotu izborio osvojivši 7. mjesto.

Tenisači mogu do medalje

Drugi hrvatski bratski par s olimpijsko­m vizom su Šime i Mihovil Fantela, bivši svjetski prvaci u klasi 49er koji su kvotu ispunili lani. Naslov nisu uspjeli obraniti jer se Mihovil teško ozlijedio pa je ostao bez slezene, no dečki su sada u punom treningu i s nestrpljen­jem čekaju olimpijsku 2021. – Ovih dana mogle su se čuti ozbiljne najave da bi se krajem rujna i početkom listopada mogla održati europska prvenstva po disciplina­ma, a EP klase 49er održao bi se u Austriji. Iako je jedrenje najmanje riskantan sport kad je riječ o koronaviru­su, kod nas su problem transportn­i protokoli. Naime, sve dok Europska unija ne donese neki zajednički protokol prelaska granica, mi ćemo imati probleme. Recimo, ako imate EP u Portugalu, veliko je pitanje kako ćete sa svojom jedrilicom zakačenom za automobil prolaziti brojne granice. Jedni će možda tražiti negativan test, drugi neće, jedni će zahtijevat­i karantenu... – kazao nam je Edo Fantela, Šimin i Mihovilov otac, ujedno i njihov trener i hrvatski izbornik.

Inače, tek u 2021. olimpijske pristupnic­e moći će izboriti vaterpolis­ti (u veljači), rukometaši (u ožujku) i košarkaši (u lipnju). Od službenih nastupa rukometaše u studenom čeka Zlatna liga, a košarkaši bi u istom mjesecu trebali igrati dvije kvalifikac­ijske utakmice za nastup na EP 2022. Vaterpolis­ti do kraja godine neće imati službenih natjecanja, ali će se okupljati radi prijateljs­kog turnira u Šibeniku krajem kolovoza, ali i oproštajne utakmice Ratka Rudića između Hrvatske i selekcije Svijeta. Jači kandidati za olimpijsku medalju mogli bi biti samo tenisači, ali upareni (Dodig, Pavić, Mektić, Škugor). No svoj pojedinačn­i olimpijski san u Tokiju trebali bi sanjati i Marin Čilić i Borna Ćorić. A njih bismo pak mogli gledati na ovojesensk­om US Openu i Roland Garrosu, ali ne i u završnici Davisova kupa koji je pomaknut, odnosno odgođen za jesen sljedeće godine.

 ??  ?? BRAĆA SINKOVIĆ Valent i Martin odradili su tri tjedna priprema na Perući, a sada im slijede tri tjedna u Zagrebu, a potom još dva tjedna na Perući , ističe njihov trener Nikola Bralić
BRAĆA SINKOVIĆ Valent i Martin odradili su tri tjedna priprema na Perući, a sada im slijede tri tjedna u Zagrebu, a potom još dva tjedna na Perući , ističe njihov trener Nikola Bralić
 ??  ?? SANDRA PERKOVIĆ Otkazivanj­e EP-a oduzelo joj je priliku da izbori i šesti naslov prvakinje Europe zaredom
SANDRA PERKOVIĆ Otkazivanj­e EP-a oduzelo joj je priliku da izbori i šesti naslov prvakinje Europe zaredom
 ??  ?? FILIP HRGOVIĆ Neće na OI u Tokio ako Milun za to iskoristi priliku na europskim kvalifikac­ijama
FILIP HRGOVIĆ Neće na OI u Tokio ako Milun za to iskoristi priliku na europskim kvalifikac­ijama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia