Večernji list - Hrvatska

Poljska mi odgovara, igram najbolji nogomet u karijeri

Bivši dinamovac Domagoj Antolić s Legijom je osvojio naslov

- Željko Janković

Na jedinstven način proslavila je varšavska Legija naslov prvaka Poljske. Momčad se brodom vozila rijekom Vislom, a navijači su s obje strane slavili svoje sportske heroje. Kolorit je bio standardan kada su nogometna slavlja u pitanju, bengalke, šalovi, zastave, pjesma... Legia slavi 14. naslov prvaka Poljske, a ovaj ima i hrvatski štih. Domagoj Antolić (30), bivši Dinamov veznjak, jedan je od najvažniji­h igrača Legije u sezoni za njim. Preciznije, kandidat je za najboljeg veznog nogometaša poljskog prvenstva.

– Nikada nisam imao priliku proslaviti titulu na takav način. Naravno, osnovni smisao takve proslave bio je da se smanji mogućnosti širenja koronaviru­sa. Predsjedni­kova ideja da to bude na Visli bila je odlična. Bilo je teško očekivati da će se navijači moći suzdržavat­i da smo imali bliski kontakt. Nismo smjeli riskirati da se svi opuste. Sve je bilo puno ljudi, a naš brod pratilo je još sedam-osam brodića, a uz rijeku je sve bilo krcato. Baš je bilo lijepo – javio nam se Antolić iz Varšave.

Čestitke iz Zagreba

Jasno da je zadovoljan sezonom u kojoj je Legija opet preuzela naslov prvaka. Ove sezone zabio je tri gola i upisao pet asistencij­a.

– Igrao sam jako puno utakmica, prezadovol­jan sam. Ovo je bila jedna od mojih najboljih sezona.

Znaju to honorirati navijači, ali i većina poljskih medija koji su mu dali nadimak “profesor”.

– Vidio sam dosta takvih komentara na Instagramu, a i u svlačionic­i me sada tako oslovljava­ju. Lijepo je čuti...

Očito mu odgovara filozofija igre u Legiji, ali i poljska liga u koju je stigao u siječnju 2018. godine.

– Moram priznati da u početku nije bilo lako priviknuti se. Igra se potpuno drukčije nego u Hrvatskoj. Ovdje se puno više trči i trebalo mi je vremena jer sam dugo igrao u usporenije­m ritmu u HNL-u. Očito sam se dobro prilagodio. Varšava je odličan grad, obitelj se snašla. Uživam ovdje – naglašava Antolić.

A kako su u Legiji proživljel­i situaciju izazvanu koronaviru­som?

– Stanka je trajala dva i pol mjeseca. Toliko nisam nikada u karijeri apstinirao od nogometa. Uglavnom sam trčao po šumi. Bilo se teško motivirati se u tim trenucima.

A kakva je kod vas epidemiolo­ška situacija?

– U Poljskoj je dnevno između 250 do 500 novoobolje­lih. Kažu da je to dobro, s obzirom na populaciju. Život teče normalno i ljudi se pridržavaj­u zakazanih mjera. Čujem da je u Hrvatskoj problem s nošenjem maski. Tu je od prvog dana vrijedilo pravilo o nošenju maski u zatvorenim prostorima.

Naravno da se i u poljskom nogometu osjetila financijsk­a kriza.

– Ova situacija utjecala je na financijsk­a stanja svih klubova, pa tako i na ono u Legiji. Bilo je rezanja plaća, a igrači su odmah izašli u susret. Nije bilo nikakvih posebnih problema oko dogovora. Jasno je da je klub dosta toga izgubio.

Vratimo se malo proslavi naslova. Tko je prvi čestitao iz Zagreba?

– Roditelji, naravno. Ali bilo je puno čestitki iz Zagreba, od prijatelja i bivših suigrača iz Dinama.

Prati li zbivanja u hrvatskom nogometu?

– Začudili biste se koliko pratim. Stalno tražim utakmice HNL-a kada god imam vremena. Nažalost, nisam gledao zadnji derbi Dinama i Hajduka jer sam morao ići po prijatelja na aerodrom.

Kako biste usporedili odnos između Hajduka i Dinama u ovom trenutku?

– U Hajduku godinama imaju velika očekivanja. Možda i prevelika jer su zadnjih 13-14 godina bili kvalitetom iza Dinama koji dominira jer ima i puno veću kvalitetu. Hajduku je to očito teško pratiti.

Ali Dinamo je u očitoj krizi. Situacija je neizvjesna i zbog novih financijsk­ih okolnosti u kojima će se morati tražiti drukčija rješenja. – Dinamova kriza je očita. Jasno je da se sada moraju stabilizir­ati na novu situaciju nakon odlaska Nenada Bjelice. I prije se događalo da osiguraju naslov dosta prije završetka prvenstva. Možda je motivacija momčadi pala. Znam kako je to jer sam se i sam nalazio u takvoj situaciji. No, postoje utakmice koje moraš odraditi i sigurno da Dinamo mora puno bolje izgledati.

Dinamo će se oporaviti

Pred Dinamom je sigurno još jedno turbulentn­o razdoblje. Momčad je poljuljana, traži se trener koji mora prije svega vratiti autoritet u svlačionic­u.

– Ne vjerujem da će Dinamo ući u pretjerano turbulentn­o razdoblje. Ako ne rasprodaju momčad, vjerujem da će se plasirati u Europu. A ako i dođe do prodaje nekih ključnih igrača, siguran sam da će Dinamo kupiti igrače na dovoljnoj razini da zadovolji ambicije. Ako ne i bolje od onih koje prodaju. A cijeli svijet će osjetiti financijsk­e poteškoće. No, vjerujem da će se nogomet brzo oporaviti. Najveći klubovi već sada kupuju i dogovaraju poslove, iako prijelazni rok nije ni počeo. Ti veliki klubovi izazvat će domino-efekt i opet će se zavrtjeti puno novca. Dinamo u izlogu ima puno igrača i mislim da neće biti pretjerani­h problema.

Može li razinu svoje igre u ovoj sezoni usporediti s najboljim igrama svojedobno u Dinamu?

– S godinama sam postao zreliji i igrački iskusniji. Trenutačno se najbolje osjećam. Mogao bih ovu razinu usporediti s najboljim igrama u Dinamu one sezone kada smo pobijedili Arsenal (2015., nap.a.) ili kada smo u obje utakmice bili bolji od Olympiacos­a. Možda i s onom sezonom kada smo u skupini Europske lige igrali sa Celticom (2014., nap.a.).

U stalnom je kontaktu s bivšim suigračima iz Dinama.

– Često se čujem s Ademijem, Livakoviće­m, Kulenoviće­m, Stojanović­em... Povratak? Teško mi je o tome govoriti, prebrzo mi je sve prošlo. Iako, imam dojam kao da je prošlo šest mjeseci otkako sam otišao. Ali, sve je moguće.

– Baš sam ušao u posljednji­h šest mjeseci ugovora. Nisam još službeno razgovarao ni s kim u klubu. No, dali su mi do znanja da moramo sjesti i definirati odnose. Trener i sportski direktor kazali su da bi me htjeli i sljedeće sezone. Vjerujem da će razgovori ići u tom smjeru, no svašta se još može dogoditi. Svakako bih volio ostati u Legiji – ističe Antolić.

 ??  ??
 ??  ?? SJAJNA SEZONA Antolić je ove sezone zabio tri gola i upisao pet asistencij­a. Zbog svojih igara dobio je nadimak “profesor”
SJAJNA SEZONA Antolić je ove sezone zabio tri gola i upisao pet asistencij­a. Zbog svojih igara dobio je nadimak “profesor”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia