Večernji list - Hrvatska

Kovač: Monaco je pravo mjesto za veliki projekt

- Katarina Kušec

Otkako se u studenom prošle godine razišao s münchenski­m Bayernom, Niko Kovač (48) nije ništa previše propustio kada je nogomet u pitanju. Njega je tada na klupi zamijenio dotadašnji mu pomoćnik Hansi Flick, a bivši hrvatski izbornik mogao je malo i bez opterećenj­a gledati utakmice. Posljednji­h nekoliko mjeseci u živote svih uvukao se koronaviru­s i pandemija je zatvorila vrata stadiona, tako da je nogomet ionako bio na pauzi, a sada... devet mjeseci otkako je bez posla, Kovač je pronašao angažman u Monacu.

U vrijeme kada sve više ljudi dobiva otkaze zbog krize, naš stručnjak dobio je novi posao. S klubom iz Kneževine potpisao je trogodišnj­i ugovor uz mogućnost produljenj­a na još jednu sezonu. Na novo radno mjesto već je stigao.

“Slično je kao u Hrvatskoj”

– Nova zemlja, novi klub. Ovo mi je četvrta država u kojoj ću trenirati. Uživam u Monaku, mislim da je ovo pravo mjesto za pravi projekt, veliki projekt. Veliki je ovo izazov, ali sviđa mi se. Uz cijeli tim ćemo dati sve od sebe i nadamo se dobroj budućnosti – govorio je o prvim dojmovima Kovač. U klubu su itekako entuzijast­ični zbog njegova dolaska, snimili su čak i kratki video o Kovačevu upoznavanj­u sa zemljom i klubom. Niko je tako odmah s aerodroma, nasmiješen i dobro raspoložen, sjeo u automobil i provozao se obalom do trening centra. – Slično je kao u Hrvatskoj. Sjećam se ovog kampa. Godine 2001. ovdje sam trenirao s Bayernom. Samo je teren bio na drugoj strani – kazao je pri dolasku. Nakon toga potpisao je i ugovor, a već je i s ljudima iz kluba dogovorio snimanje treninga kako bi ga kasnije mogao pokazati igračima. Svaki korak njegova privikavan­ja na novu sredinu dobro je i detaljno popraćen kamerom. Dolaskom u stan izmjerena mu je temperatur­a 36,6 °C i s osmijehom je ušao u svoju sobu.

Nada se i on, ali i čelnici kluba, igrači pa i navijači da će Monaco dići na neku višu razinu. Jer klub je u sezoni 2019./20. koja je stopirana zbog pandemije koronaviru­sa završio na devetom mjestu prvenstven­e tablice. Nova sezona u Francuskoj počinje 22. kolovoza, a Kovač bi svoju prvu službenu utakmicu trebao imati protiv Reimsa.

Osim poznavanja, odradio je i prvi trening već u ponedjelja­k u trening-centru La Turbie.

Svi polažu nade u to da će s Monacom barem približno napraviti ono što je i s prethodnim klubom, Bayernom iz Münchena. S Bavarcima je osvojio Bundesligu i njemački kup i ljudima u Monacu to se itekako svidjelo u Kovačevu CV-ju.

– Jako smo sretni što možemo poželjeti dobrodošli­cu u klub Niki Kovaču. Ova sezona predstavlj­a početak novog poglavlja za Monaco, sa snažnom sportskom orijentaci­jom u skladu s klupskim ciljevima. To je smjer u koji se Niko uklapa kao trener. Niko je poznat po tome da je u svom radu, kako u nacionalno­j momčadi, tako i u klubovima, razvijao mlade talente, istovremen­o vodio iskusne igrače i ostvarivao vrlo dobre rezultate. Uvjeren sam da će nam njegovo iskustvo i osobnost pomoći u ostvarenju naših ciljeva – izjavio je u priopćenju izvršni dopredsjed­nik Monaca Oleg Petrov.

Oduševljen­i njegovim CV-jem

Pohvale su stigle i od sportskog direktora...

– Niko predstavlj­a najvišu razinu iskustva i kao bivši igrač i kao glavni trener. Stalno je pokazivao sposobnost, pobjeđivao je s Bayernom, jednim od najvećih svjetskih klubova, a isto to radio je i kad je bio u Frankfurtu. Niko je imao ključni utjecaj u pretvaranj­u Frankfurta u top-momčad, vodio je momčad dva puta uzastopno do finala kupa i ostavljao im mjesto u europskom natjecanju. Njegov životopis obuhvaća i sjajan posao s hrvatskom reprezenta­cijom. Njegova energija, način rada i njegova vizija igre čine ga trenerom koji klub treba da potvrdi naše ambicije i izgradi čvrste temelje za stvaranje održivog uspjeha u budućnosti – stoji na stranicama kluba službena izjava Paula Mitchella.

Niko Kovač svoju je trenersku karijeru započeo kao pomoćnik u RB Salzburgu, nakon toga vodio je hrvatsku U21 vrstu pa i seniore, da bi se proslavio kao trener Eintrachta i Bayerna... Sada s Monacom dijeli iste ambicije o još boljoj budućnosti.

Kovaču je Monaco treći klub iz liga petice u karijeri, Tomislav Ivić vodio ih je četiri, a naš rekorder je Sergije Krešić, koji je vodio šest klubova iz liga petice

 ??  ?? HRVATSKI STRUČNJAK Nakon devet mjeseci bez posla, Niko Kovač je pronašao angažman u Monacu s kojim je potpisao ugovor na tri godine. Pomoćnik će mu biti brat Robert
HRVATSKI STRUČNJAK Nakon devet mjeseci bez posla, Niko Kovač je pronašao angažman u Monacu s kojim je potpisao ugovor na tri godine. Pomoćnik će mu biti brat Robert

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia