Večernji list - Hrvatska

Slaven Bilić: Osjećam ponos kao kad sam bio izbornik Hrvatske

UVEO KLUB U PRVU LIGU IZ PRVOG POKUŠAJA

- Edi Džindo

Nakon samo jedne sezone u West Bromwichu Slaven Bilić je ispunio svoj san – dovesti klub u Premiershi­p. Uspio je već iz prvog pokušaja pa se Birmingham­om, inače drugim najvećim gradom u Velikoj Britaniji, ponovno na glas skandira i ori “Super Slav”. U fizički najzahtjev­nijoj nogometnoj ligi svijeta bivši hrvatski izbornik je u debiju došao do direktne promocije u prvi razred engleskog nogometa, što je, reći će vam svi nogometni stručnjaci, jedan od najzahtjev­nijih trenerskih pothvata u modernom nogometu.

– Svakako je ovo na samom vrhu mojih trenerskih postignuća. Nemate pojma kako je ovo bila naporna sezona. Ne možete zamisliti kako sam sretan i ponosan. Šest godina vodio sam Hrvatsku, reprezenta­ciju svoje zemlje, i rekao sam da se, bez obzira na to koji ću klub voditi nakon nje, ništa ne može usporediti s vođenjem nacionalne momčadi svoje domovine. Ne mogu reći da je ovo što sam uspio s West Bromom isto, ali osjećam se ponosan kao kad sam bio izbornik Hrvatske. Nisam zamišljao da će biti tako teško, iscrpljuju­će. Nisam uživao u svakoj minuti, ali uz ovakav finiš, sad sam jako, jako sretan – i sam Bilić je svjestan veličine ovog podviga.

Momčad sastavljal­i u hodu

A podvig je bio još veći jer “najsimpati­čniji gegajući Hrvat” većinu svojih najvažniji­h igrača koji su tijekom sezone nosili momčad nije ni imao kad je na ljeto počeo s prvim pripremama u klubu. Kadar West Broma pomalo se raspao nakon lanjskog propalog pokušaja ulaska u Premiershi­p pa su Slaven i njegov stožer morali krpati momčad.

– Raspala se kompletna momčad od prošle godine, u hodu smo sastavljal­i ekipu. Na pripreme smo išli sa 16 igrača, a njima smo priključil­i tri mlada igrača. Kada smo se vratili, u hodu smo do kraja prijelazno­g roka sklapali momčad za prvenstvo – rekao je u veljači Bilićev pomoćnik u West Bromu i bivši igrač Hajduka Dean Računica.

Ne biste vjerovali, čak sedam od 11 igrača iz najčešće Bilićeve prve postave se priključil­o pri završnici priprema ili nakon njih. Mnogi bi rekli da je takav način nogometnog planiranja i poslovanja recept za neuspjeh, no Bilić i hrvatski suradnici su od katastrofa­lne situacije na ljeto izvukli najbolje što se može izvući uz maksimalno snalaženje na tržištu i ne baš prevelike resurse. Posudbe poput Pereire iz Sportinga, Diangane iz West Hama te još jednog Hrvata, Krovinović­a iz Benfice pokazale su se kao pun pogodak, a isto se može reći i za povoljne transfere poput stopera Ajayija (1.65 mil. €) i veznjaka Sawyersa (3.20 mil. €).

Sezona je, unatoč utišanim očekivanji­ma zbog brzo zakrpane momčadi, počela briljantno. Vrapci su u prvih 25 utakmica upisali samo dva poraza i većinu sezone su držali kontinuite­t. Dogodi se tu naravno, u sezoni od 46 kola, i koja crna serija, ali West Brom ih je zapravo imao jako malo, što najbolje dokazuje činjenica da su momčad s uvjerljivo najmanje poraza (7) u spomenutih 46 ogleda u Championsh­ipu.

Drama u zadnjem kolu

Pet-šest kola prije kraja činilo se da su Leeds i West Brom sigurni putnici u Premiershi­p, ali, kako će kod Hrvata ako neće napeto i dramatično? Ta ogromna sezona koju su igrali odjednom je mogla biti spakirana u tek nekoliko završnih kola, a u tih nekoliko kola stožeru, igračima i navijačima baggiesa definitivn­o su se tresle gaće. Prvo je, četiri kola prije kraja West Brom propustio uzeti puni plijen protiv Blackburna iako su ga zaslužili, pa je uslijedio remi bez golova s vrlo dobrim Fulhamom. Ni nakon toga nije uslijedilo na dobro, jer su vrapci u pretposlje­dnjem kolu izgubili kod Huddersfie­lda i tako ostavili dan odluke za posljednje kolo. Nakon tog kola Bilić nije dopustio igračima da se opuste, javno ih kritizirav­ši za lošu igru. Čini se da je to poslužio kao dobar šamar jer je u idućoj utakmici igra bila štošta bolja.

Nisu, međutim, ni u najdramati­čnijem zadnjem kolu u povijesti Championsh­ipa uspjeli doći do punog plijena remiziravš­i 2:2 s QPR-om, no zato su kiksali i glavni konkurenti Brentford i Fulham kojima je remi West Broma otvarao put ka drugom mjestu. Slavenu se, izgleda, vratila sreća koje nije bilo u onoj bečkoj noći na Euru 2008., ali ta sreća u završnici je u potpunosti zaslužena jer je WBA bio na vrhu ljestvice (prvo ili drugo mjesto) tijekom cijele sezone, što rijetko tko u Championsh­ipu i napravi.

Ovo je Bilićev najveći uspjeh trenerske karijere – ne zato što je Championsh­ip toliko zahtjevan koliko je, ne zato što mu je bila ogromna želja vratiti se u Premiershi­p, nego zato što je konačno svoj neupitno vrhunski trenerski rad uspio obilježiti vidljivim rezultatim­a, a ne “skoro rezultatim­a” okrunjenih fantastičn­im dojmom. To, znamo, njemu puno više znači od stotina milijuna koje je WBA u srijedu navečer inkasirao.

Biliću su na ulasku u Premiershi­p čestitali i bivši klubovi West Ham i Beşiktaş

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRUD SE ISPLATIO Nemate pojma kako je ovo bila naporna sezona i ne možete zamisliti koliko sam sretan i ponosan, rekao je Bilić
TRUD SE ISPLATIO Nemate pojma kako je ovo bila naporna sezona i ne možete zamisliti koliko sam sretan i ponosan, rekao je Bilić
 ??  ?? FILIP KROVINOVIĆ Posudba iz Benfice bila je pun pogodak, a nakon igara u Birmingham­u naš veznjak je tražen natrag u Lisabonu
FILIP KROVINOVIĆ Posudba iz Benfice bila je pun pogodak, a nakon igara u Birmingham­u naš veznjak je tražen natrag u Lisabonu
 ??  ?? VELIKO SLAVLJE Nogometaši WBA nakon utakmice slavili su s navijačima koji su ih čekali ispred stadiona
VELIKO SLAVLJE Nogometaši WBA nakon utakmice slavili su s navijačima koji su ih čekali ispred stadiona
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia