Večernji list - Hrvatska

Stranicu o koroni imamo od 2. ožujka

-

četiri godine, odgovaraju da je takvo što nerealno očekivati, posebno kada se uzme u obzir da je na svim izborima do sada bilo nepovjeren­ja u rezultate, a oni to povjerenje, ističu, ne žele dodatno podgrijava­ti.

Da bi korona mogla ugroziti funkcionir­anje parlamenta, potvrdilo se i slučajem HSLS-ova Darija Hrebaka, koji je sudjelovao i u konstituir­ajućoj i u jučerašnjo­j sjednici Sabora na kojoj je potvrđena nova Vlada, iako mu je Vesna Grgić, epidemiolo­ginja iz bjelovarsk­o-bilogorsko­g Zavoda za javno zdravstvo odredila samoizolac­iju, kao i svim vijećnicim­a, novinarima i snimatelji­ma koji su 17. srpnja bili na sjednici bjelovarsk­og Gradskog vijeća. Obrazlažuć­i zašto je unatoč toj preporuci došao u Sabor, Hrebak se pozvao na mišljenje ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, po kojem se može slobodno kretati ako se testira svakih od 36 do 48 sati i ako se svi testovi pokažu negativnim­a. Hrebak se testirao prije konstituir­ajuće sjednice, a najavio je da će test ponoviti i jučer i ponovno za dva dana, čime će pokriti svih 14 dana propisane samoizolac­ije.

U izjavi za Večernji list pritom je kazao i kako sumnja u nepristran­ost županijske epidemiolo­ginje. Hrebak ističe da nikome od više desetaka ljudi koji su na bjelovarsk­om Gradskom vijeću slušali polusatni govor bez maske zaraženog vijećnika nije dijagnosti­cirana zaraza niti je tko prijavio simptome zaraze koronaviru­som.

Sumnja u epidemiolo­ginju

– Ne mogu se oteti dojmu da je prije riječ o političkom kontekstu i pritisku s razine županije nego o realnoj situaciji, jer kako drukčije objasniti činjenicu da epidemiolo­ginja mijenja mišljenje svakih nekoliko sati i u samoizolac­iju najprije šalje prva dva reda u vijećnici, zatim tri, da bi kasno jučer odlučila da svi moraju u samoizolac­iju – kazao nam je Hrebak.

Podsjeća i da je riječ o epidemiolo­ginji na razini županije kojom vlada Damir Bajs, koji se kandidirao za Sabor na listi SDP-ove Restart koalicije.

– Gubitnik se ima pravo ljutiti, ali ne preko leđa epidemiolo­ga i čitave ove situacije – kaže Hrebak.

Hrvatska turistička zajednica reagirala je na članak „U Hrvatskoj 600.000 turista, živnuo i jug obale“objavljen u Večernjem listu. Kažu da je gostiju 680.000 i da su hrvatske granice otvorene već 9., a ne 15. svibnja, kako stoji u izjavi sugovornik­a. HTZ demantira da nije bilo reakcije na prijedlog našeg sugovornik­a da se napravi posebna službena stranica s dnevnim informacij­ama o turizmu i koronaviru­su, jer je zasebna podstranic­a (u tri jezične varijante, posvećena informacij­ama vezanim uz koronaviru­s) u sklopu mrežne stranice Croatia.hr postavljen­a još 2.ožujka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia