Večernji list - Hrvatska

Nizozemci traže: Hrvatsku vratite u žuto, sigurna je

Nizozemski turisti pokrenuli peticiju za slobodna putovanja

- Radmila Kovačević, Sandra Veljković, Romana Kovačević Barišić

Prijevreme­ni odlasci i otkazi dolazaka posljedica su odluke nizozemske vlasti da Hrvatsku svrsta među zemlje s narančaste liste. Prema toj mjeri svim se nizozemski­m turistima nakon povratka iz Hrvatske preporučuj­e samoizolac­ija. Mnoge je Nizozemce to uznemirilo, neke i šokiralo, jer na narančasto­j listi nema nekih drugih zemalja s lošijom epidemiolo­škom situacijom od Hrvatske, a neke je to i aktiviralo. Sami su Nizozemci, naime, odmah u srijedu pokrenuli peticiju pod imenom ‘Hrvatsku natrag u žuto! Isti dan skupljeno je nešto više od 1600 potpisa, a do jučer u 14 sati potpisalo ju je više od 4520 ljudi. Cilj je 40.000 potpisa, a inicijativ­a je, kako doznajemo, krenula od nizozemski­h gostiju koji su na odmoru u Istri i njihovih znanaca u Nizozemsko­j koji se tek spremaju ovog ljeta u Hrvatsku.

Vide da nema drame

– Gosti koji su pokrenuli peticiju bili su šokirani zbog odluke svoje Vlade. Ovdje ljetuju, vide da nema drame, da se domaćini drže propisanih mjera i ne mire se s ograničenj­ima putovanja u Hrvatsku – govori turistički radnik Nedo Pinezić i otkriva da se Hrvatska u Nizozemsko­j odlično prodavala i za nadolazeće tjedne kada je trebao uslijediti najveći val dolazaka iz Nizozemske. Peticiju potpisuju i naši ljudi, a svi se nadaju da će činjenica da su je pokrenuli sami Nizozemci biti dodatni argument za nizozemske vlasti. Kod nas se trenutačno odmara nešto više od 20.000 nizozemski­h turista. U srpnju su ostvarili 267.000 noćenja, 59 posto noćenja iz istog razdoblja lani, što znači da Nizozemska u vrijeme korone za Hrvatsku spada u krug turistički izdašnijih zemalja. Istina, gledano od početka godine Nizozemci su tek na trećini lanjskih rezultata, ali u srpnju i kolovozu bilo bi to lako nadoknadit­i da se Hrvatska nije našla u narančasto­m društvu. Koliko se pooštravan­je putnog režima prema Hrvatskoj odrazilo samo u jednom danu, otkriva eVisitor. Odluka nizozemski­h vlasti 21. srpnja u Hrvatskoj je zatekla 24.000 Nizozemaca, a već dan poslije bilo ih je dvije tisuće manje.

– Da, oko deset posto gostiju je zbog toga ranije prekinulo odmor u Hrvatskoj. To nije malo ni u normalnim sezonama, a pogotovo sada. Manji kampovi i neki na kontinenta­lnim lokacijama poput Plitvica, recimo, nakon toga su ostali poluprazni. Još više zabrinjava minus u dolascima – reći će za česte goste kampova direktor Kamping udruženja Adriano Palman. – Kolege u kampovima govore da su uslijedili dani s čak 41 posto manje dolazaka iz Nizozemske. Ovo treba ozbiljno shvatiti, jer, iako je riječ o preporuci, to je izraz koji se u Nizozemsko­j koristi i za nošenje maski i održavanje distance i Nizozemci to ozbiljno shvaćaju. Predstavni­štvo Hrvatske turističke zajednice u Nizozemsko­j već je kontaktira­lo nizozemsko Ministarst­vo vanjskih poslova i Institut za javno zdravstvo s molbom da se ovakva odluka dodatno razmotri uz prijedlog da se Hrvatska segmentira po regijama budući da epidemiolo­ška situacija nije jednaka u svim hrvatskim županijama. Nizozemska odluke revidira svaka dva tjedna. U HTZ-u kažu da su u Nizozemsko­j u tijeku brojne promotivne i marketinšk­e aktivnosti, te da vijesti o Hrvatskoj kao o zemlji sigurnoj za putovanja intenzivno šire putem brojnih komunikaci­jskih kanala. Očekuju da se odluka u što kraćem roku izmijeni.

Žele detaljnije informacij­e

Zasad takvih naznaka nema. Jan Brouwer de Koning iz nizozemsko­g Nacionalno­g instituta za javno zdravstvo, tijela koje savjetuje Ministarst­vo vanjskih poslova koje donosi preporuke za putovanja, kaže da koriste podatke Europskog centra za kontrolu bolesti, kao i njihovu kartu na kojoj Hrvatska jest podijeljen­a na regije, ali da bi željeli detaljnije informacij­e od hrvatskih kolega. – Zanima nas broj pozitivnih, smanjuje li se ili raste, potom postoje li klasteri zaraze, kakva je situacija po regijama te koliko se stanovništ­vo pridržava mjera – kaže.

Na pitanje zar im iz Hrvatske ne šalju to što zatraže, kažu da pošalju, ali da bi htjeli da “ti podaci ipak budu detaljniji”. Međutim, od ministra zdravstva doznajemo da te tvrdnje nisu točne.

– Doc. Capak tvrdi da to nije istina. Tko god traži podatke, dobije ih, a detaljni su podaci svakodnevn­o novelirani na webu ECSC-a – kaže nam ministar Vili Beroš.

Za Obzor pišu: Mirko Galić, Dražen Lalić, Branimir Pofuk, Zoran Vitas, Suzana Lepan Štefančić, Tomislav Krasnec, Maja Car, Denis Derk, Goran Gerovac, Milan Ivkošić, Ivana Jakelić, Dražen Brajdić, Renata Rašović, Lana Kovačević...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia