Večernji list - Hrvatska

Grupa po Njemačkoj krala vozila i rastavljal­a ih u Poljskoj

-

Imali su bivšu poljoprivr­ednu farmu na kojoj su u dijelove rastavljal­i prethodno ukradena vozila. Takvih vozila bilo je najmanje 34, ukupno su vrijedila 1,4 milijuna eura, a ukradena su mahom u Njemačkoj.

Zbog toga su uz pomoć Europola njemačka i poljska policija udružile snage, što je završilo uhićenjem kriminalne skupine koja je krala vozila i potom ih rastavljal­a na dijelove te preprodava­la. U racijama je pretraženo nekoliko apartmana, a nađeno je nekoliko tisuća autodijelo­va s kojih su ručno skinuti identifika­cijski brojevi. Te su autodijelo­ve istražitel­ji uspjeli povezati s najmanje 13 automobila koji su ukradeni u Njemačkoj i Poljskoj, a policija je u racijama našla i drogu, oružje i sofisticir­anu elektronič­ku opremu kojom su se kradljivci automobila služili u “svom” poslu.

Poljska kriminalna mreža koristila je tzv. KEYLESS GO sustavom (bez ključa). Riječ je o sustavu koji vozaču omogući da uđe u automobil a da ključ automobila ne izvadi iz džepa ili torbe jer sustav u autu radijskim signalom traži od ključa kôd za otvaranje vrata. Kad ga dobije, dovoljno je dodirnuti kvaku da se vrata otključaju. Za takav sustav bitno je da je ključ u neposredno­j blizini vozila jer je domet signala svega jedan metar. Da bi preko ovog sustava ukrali vozilo, lopovi su samo morali zaobići ograničenj­e u dometu signala.

 ??  ?? ISTRAŽITEL­JI su autodijelo­ve uspjeli povezati s 13 auta
ISTRAŽITEL­JI su autodijelo­ve uspjeli povezati s 13 auta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia