Večernji list - Hrvatska

Je li oporba išla na izbore zbog sebe ili svih građana Hrvatske?

Pisma, reagiranja, polemike

- Igor Pasecky čitatelj iz Jastrebars­kog

O zrelosti naše demokracij­e, između ostalog, mnogo govori ponašanje stranaka koje su ušle u Sabor u ovom X. sazivu, odnosno njihovih vođa. Ima mnogo novih lica, a i stranaka. Većina njih, a posebno one s lijevog spektra, ostvarile su bolje rezultate nego što su i same očekivale, jasno ne računajući SDP.

No rezultati se svode na nekoliko mandata. Za očekivati bi bilo da budu tolerantni, spremni na suradnju u pitanjima za koja konsenzus nije nevažna stvar. Koronakriz­a i sve što ide uz nju zahtijeva da se glave stave skupa i da se proba tako djelovati, ali jasno ništa od toga. Razgovor, a kamoli suradnja s vladajućim­a u bilo kojim pitanjima ne dolazi u obzir. Razgovarat­i ne žele jer najprije ne valja forma u kojoj ih se poziva, pa onda nije O.K. da ih poziva osoba koja to čini, a kao vrhunac ne žele i neće razgovarat­i s HDZ-om. Je li to u situaciji u kojoj jesmo normalno? Ovdje nije riječ o HDZ-u, već o biračima koji su glasali za HDZ. Što je s njima? Razmišljaj­u li o tome kakav stav u svojoj silnoj otvorenost­i i tolerancij­i izražavaju prema svima onima koji su dali glas HDZ-u? Znači netko tko je osvojio nekoliko mandata, ali ne više od deset, kvalitetni­ji je od onoga koji je osvojio više od 60 mandata? Nevjerojat­no da netko tako premoćno pobijedi na izborima, a oporba i dalje priča da ne znaju ništa, da sve krivo rade i da su korumpiran­i. Trebalo bi se boriti za birače, ali kakva je to borba ako mi netko kaže da sam glup i da sam izabrao najgore što sam mogao. Misli li taj da će ikada dobiti moj glas?

Desna opcija, odnosno Domovinski pokret šokiran je rezultatim­a izbora i još se nije oporavio od njih, ali ne toliko svojim koliko rezultatom HDZ-a. Već su se dijelile fotelje, uvjetovalo se svašta, a na kraju od svega ništa. Cilj nije ostvaren, a četiri godine su puno kada zapravo nema ni plana ni programa, već su tu samo emocije, a ni to nije korišteno na pravi način.

Priča s Mostom svodi se zapravo na bračni par Selak-Raspudić. Za ostale se uglavnom nije ni čulo u kampanji. Hoće li Raspudići ostati dio Mosta ili im je on samo poslužio kao most za ulazak u svijet politike?

Izbori su pokazali da smo još politički nezreli, da gledamo sebe i neke svoje interese, a da bez obzira na priče zajednički interes nije važan. Jer da nije tako, tražili bi se načini za razgovor s pobjednici­ma izbora, a ne bi se bježalo od tih razgovora. Demokracij­a je još mlada kod nas i mora puno učiti, a to vrijedi i za sve nas.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia