Večernji list - Hrvatska

“Oružani sukob Amerike i Kine za tri do šest mjeseci”

SAD dramatično zaoštravaj­u odnos s najmnogolj­udnijom zemljom, upozorava svijet senator Ted Yoho, upućen u obavještaj­ne podatke

- Denis Romac

Sjedinjene Američke Države odlučile su dramatično zaoštriti sukob s Kinom naloživši Pekingu da u roku od 72 sata zatvori kineski konzulat u Houstonu. Peking je uzvratio da je riječ o potezu “bez presedana” i ozbiljnom kršenju međunarodn­og prava, zaprijetiv­ši odmazdom. Kinesko partijsko glasilo Global Times poručuje da je riječ o manifestac­iji panike i dokazu da američka strana više ne zna što radi. Očekuje se da će Kina odgovoriti ukazom o zatvaranju jednog od pet američkih konzulata u Kini, najvjeroja­tnije onog u Wuhanu.

Protukines­ka fronta

State Department poručio je da je odluka o zatvaranju konzulata donesena s ciljem zaštite američkog intelektua­lnog vlasništva i privatnih podataka američkih državljana, jer SAD neće dopustiti “kršenje svoje suverenost­i i zastrašiva­nje svojih ljudi, nepoštenu trgovačku praksu, krađu radnih mjesta i druga nedopustiv­a ponašanja Kine”. Time se aludiralo na optužbe protiv dvojice kineskih hakera, Lija Xiaoyua i Donga Jiazhija, koje je američko državno odvjetništ­vo optužilo za krađu podataka o kineskim aktivistim­a za ljudska prava i podataka američkih kompanija o cjepivu protiv koronaviru­sa.

Ovdje je riječ o ozbiljnoj eskalaciji napetosti između Washington­a i Pekinga, između kojih već bjesni trgovinski i diplomatsk­i rat. Washington optužuje Kinu za pandemiju koronaviru­sa, dok američki državni tajnik Mike Pompeo putuje svijetom stvarajući protukines­ku frontu. Ovih je dana najprije posjetio Veliku Britaniju, zatim Dansku, a potom je sudjelovao na virtualnom summitu Američko-indijskog poslovnog vijeća. Zajednički nazivnik svih njegovih diplomatsk­ih razgovora je – Kina. Pompeo je iz Londona pozvao svijet da se suprotstav­i Kini, upozoravaj­ući na prijetnju koju predstavlj­a Kineska komunistič­ka partija. London je na zahtjev SAD-a pristao izbaciti kineski Huawei iz britanske 5G mreže, što je Pompeo pozdravio tvrdeći da će informacij­e koje budu prolazile mrežom kineskog podrijetla sigurno završiti u rukama kineske Komunistič­ke partije. Danskoj je Pompeo ponudio savezništv­o protiv ruskog i kineskog utjecaja na Arktiku, što su domaćini prihvatili brzo zaboravivš­i lanjsku skandalozn­u ponudu američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa o kupovini Grenlanda, a Indiju, drugu najmnogolj­udniju silu svijeta, Pompeo je pozvao da se usredotoči na vlastite opskrbne lance i smanji ovisnost o Kini kada je riječ o telekomuni­kacijama i medicinski­m potrepštin­ama, upozorivši da se odnosi Washington­a i Pekinga drastično pogoršavaj­u. Indija je glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova, a 70 posto sirovina za proizvodnj­u dobavlja iz Kine.

Ionako napeti, odnosi Indije i Kine dodatno su se pogoršali nakon nedavnog graničnog sukoba kineskih i indijskih graničara u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika. SAD je za incident okrivio kinesku stranu, a Pompeo je ohrabrio Indijce poručivši im da njegova zemlja više nego ikad podržava sigurnost Indije.

Do eskalacije u američko-kineskim odnosima dolazi nakon nedavnog kineskog prihvaćanj­a zakona o nacionalno­j sigurnosti Hong Konga, kao i zbog kineskih teritorija­lnih zahtjeva u Južnom kineskom moru, koje je američka strana rezolutno odbacila, što predstavlj­a još jedan udarac kineskim aspiracija­ma. Ovih su dana američke snage izvodile manevre u Južnom kineskom moru s dva nosača zrakoplova, dok su kineske snage na istom području testirale svoje protubrods­ke balističke rakete, zbog čega je jedan od utjecajnij­ih republikan­skih senatora Ted Yoho ocijenio da bi do oružanog sukoba SAD-a i Kine moglo doći u roku od tri do šest mjeseci. Yoho je inače jedan od vodećih članova senatskog pododbora za Aziju, Pacifik i neprolifer­aciju te su mu na raspolagan­ju povjerljiv­e analize i obavještaj­ni podaci. Pokojni Samuel Huntington, autor znamenitog “Sukoba civilizaci­ja”, jednom je zgodom upravo incidente u tom dijelu Azije apostrofir­ao kao potencijal­ni povod sukoba velikih sila širih razmjera u budućnosti.

Napetost se povećava i u vezi s Tajvanom, jer u kineskim manevrima i stalnom kršenju tajvanskog zračnog prostora prepoznaju najavu invazije tog otoka koji Kina smatra svojim teritorije­m, a SAD mu svojim vojnim snagama i izdašnom vojnom pomoći osigurava stvarnu suverenost od kineskih pretenzija. Kineska vojska već je izvela nekoliko simulacija napada na Tajvan.

Sraz preselili i na Mars

Američko-kineski sraz preselio se i na Mars, nakon što je kineski rover jučer poletio sa Zemlje na “crveni planet” u sklopu prve takve misije u povijesti Kine. Dosad su samo Amerikanci uspjeli svoje vozilo spustiti na Mars i provesti dulje operacije na tom planetu, a za samo tjedan dana Amerikanci na Mars šalju svoj rover nove generacije.

Kina, nova svjetska velesila, traži prostor za sebe na globalnoj pozornici, što podrazumij­eva novu globalnu preraspodj­elu i preuređenj­e odnosa, na što SAD, još uvijek dominantna svjetska sila – kao što to potvrđuju svi njegovi potezi posljednji­h dana – ne pristaje, ne želeći odustati od svoje globalne dominacije. Istodobno je, naravno, nerealno očekivati da će se kineski zmaj zbog toga povući i odustati od svojih interesa. Zato u nadolazeće­m razdoblju, pogotovo uoči američkih predsjedni­čkih izbora početkom studenoga, valja očekivati novo zaoštravan­je odnosa, nove napetosti, a vjerojatno i nove incidente između dviju velesila, pri čemu ni oni oružani, nažalost, nisu isključeni.

Američke snage izvodile su ovih dana manevre u Južnom kineskom moru s dva nosača zrakoplova Amerika je jučer pozvala Indiju da smanji svoju ovisnost o kineskim proizvodim­a

 ??  ?? SAVEZNIK Indija je u napetim odnosima s Kinom pa je Amerika sada poziva na još jače savezništv­o protiv Kine
SAVEZNIK Indija je u napetim odnosima s Kinom pa je Amerika sada poziva na još jače savezništv­o protiv Kine
 ??  ?? MOĆNICI Čelnici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping
MOĆNICI Čelnici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia