Večernji list - Hrvatska

Ni aplikacije za praćenje ne pomažu u smanjenju zaraze

Žarišta u dvije Amerike i na Balkanu s novim negativnim rekordima u širenju pandemije

- Zoran Vitas

Širenje koronaviru­sa u svijetu postiže nove rekorde pa je tako broj zaraženih u svijetu sada službeno prešao 15 milijuna, od čega je više od polovice zaraze u Sjedinjeni­m Državama i Latinskoj Americi. U Sjedinjeni­m Državama je broj umrlih od koronaviru­sa u SAD-u drugi dan zaredom viši od tisuću, a rekordno je povećanje smrtnih slučajeva u jednom danu u državama Alabami Kalifornij­i, Nevadi i Teksasu.

Cjepivo od 40 dolara

Američki predsjedni­k Donald Trump odobrio je dvije milijarde dolara za otkup cjepiva od Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech. Ova cifra koja se odnosi na proizvod potvrđen za upotrebu trebala bi biti dovoljna za cijepljenj­e 50 milijuna Amerikanac­a po cijeni od 40 dolara po osobi što je oko cijene godišnjeg cjepiva protiv gripe. Ovo je i prvi put da se procjenjuj­e cijena upotreblji­vog cjepiva protiv novog koronaviru­sa. U nama susjednoj Bosni i Hercegovin­i potvrđena su čak 343 nova slučaja zaraze koronaviru­som, što je također nova rekordna brojka. To je najveći broj na dnevnoj razini od izbijanja epidemije u ožujku, a slično je bilo i u srijedu kada je zaraza potvrđena kod 324 osobe. U posljednja 24 sata novozaraže­nih je u Srbiji bilo 412, a do sada je umrlo ukupno 508 osoba. Više od 1200 liječnika podržalo je otvoreno pismo upućeno Vladi Srbije u kome se traži smjena Kriznog štaba, što je Aleksandar Vučić ocijenio “iživljavan­jem nad najboljim doktorima u Srbiji”.

Prema prekjučera­šnjim podacima, u Crnoj Gori je u 24 sata oboljela 91 osoba, a preminule su četiri. Najveći broj registrira­nih slučajeva koronaviru­sa na deset tisuća stanovnika u toj zemlji je u Gusinju, na drugom su mjestu je Rožaje, a na trećem Bijelo Polje. U Gusinju je 99 oboljelih na 10.000 stanovnika u Rožajama 80 te u Bijelom Polju 45, prema podacima Instituta za javno zdravlje koje prenose podgoričke Vijesti.

U Brazilu je pogotovo dramatično jer je oboren rekord u broju zaraženih u jednom danu od 54.771 od 19. lipnja, to je sada više od 68.000. Do sada je Brazil postigao 2,2 milijuna potvrđenih zaraženih, a broji više od 82.700 smrti. Tamošnji je predsjedni­k Jair Bolsonaro i treći put testiran pozitivno na koronaviru­s.

Što se zbiva u Izraelu?

Nije ništa bolje ni u Izraelu gdje je preko noći od srijede na četvrtak testiralo pozitivno 2023 ljudi, što je dovelo do ukupne brojke od 56.748 od toga 32.755 oboljelih, 295 je u ozbiljnoj situaciji, a 79 je pacijenata na respirator­u. Samo tijekom te noći s koronaviru­som dijagnosti­cirano je 663 ljudi, još je troje umrlo, što je ukupna brojka od 433 preminula. Novi izraelski glavni čovjek za borbu protiv koronaviru­sa je prof. Ronni Gamzu koji je direktor bolnice Ichilov u Tel Avivu. U Izraelu se koristi aplikacija za praćenje zaraženih no ni to ne pomaže da padaju negativni rekordi.

 ??  ?? PANDEMIJA DIVLJA Širenje koronaviru­sa u svijetu postiže nove rekorde pa je tako broj zaraženih u svijetu sada službeno prešao 15 milijuna, a umrlih je više od 631.000
PANDEMIJA DIVLJA Širenje koronaviru­sa u svijetu postiže nove rekorde pa je tako broj zaraženih u svijetu sada službeno prešao 15 milijuna, a umrlih je više od 631.000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia