Večernji list - Hrvatska

Nakon Turaka i Rusa, sada u Libiju na vojni sraz stigla i egipatska vojska

Država od iznimne geopolitič­ke važnosti ratni je poligon stranih sila od 2011.

- Hassan Haidar Diab plemena različitih drugih vojski i militanata snaga Vlade nacionalno­g jedinstva TUNIS NIGER ČAD

Egipatski parlament odobrio je slanje vojske u Libiju, a analitičar­i strahuju da je to potez koji bi mogao dovesti do direktnog sukoba egipatske i turske vojske, do sukoba dviju država koje podržavaju suprotstav­ljene snage u Libiji. Egipatski parlament odobrio je razmještan­je vojske izvan države nakon što je predsjedni­k ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske.

Ispreplete­no više motiva

Parlament u Kairu jednoglasn­o je izglasao “razmještan­je pripadnika egipatskih oružanih snaga na borbene misije izvan egipatskih granica kako bi se branila egipatska nacionalna sigurnost... od kriminalni­h naoružanih paravojski i stranih teroristič­kih elemenata“. Razmještan­je će biti na “zapadnom frontu“.

Jedan od razloga El-Sisijeva vojnog miješanja u Libiju jest zaštita egipatskih saveznika u toj zemlji od turske agresije. A egipatski saveznici u Libiji su Libijska nacionalna vojska – LNA pod zapovjedni­štvom generala Khalife Haftara i niz drugih snaga na istoku te zemlje. Kairo podržava i legitimni libijski parlament u istočnom gradu Tobruku, koji je tamo premješten nakon početka krvavog građanskog rata u toj zemlji 2011. S druge strane, Ankara podržava od UN-a priznatu libijsku Vladu nacionalno­g jedinstva u Tripoliju na čelu s Fayezom al-Sarrajom, koju pak ne priznaje spomenuti zakoniti libijski parlament.

Dođe li do egipatske vojne intervenci­je, po svemu sudeći, doći će do raspada te zemlje na njezin istočni i zapadni dio. Zapravo bi to bila i potvrda stvarda nog stanja na terenu, koje već godinama ukazuje upravo na takav scenarij s obzirom na to da Libija kao jedinstven­a država de facto ne postoji, već se u njoj vodi krvavi građanski rat u koji su umiješane i brojne regionalne i svjetske sile. Već dulje u Libiji bjesni pravi rat između libijske nacionalne vojske koju predvodi

Sirte

Bengazi

Tobruk general Khalifa Haftar i Vlade nacionalno­g jedinstva na čelu sa Fayezom al-Sarrajom. U zemlji vlada dvovlašće i ona je praktično podijeljen­a na dva dijela. Osim toga, dio teritorija kontrolira­ju i razna plemena koji provode svoju vlast i politiku. I svijet je podijeljen oko podrške snagama u ratu. Naime, dok Vladu nacionalno­g jedinstva podržava EU bez Francuske, Turska i Katar, generala Haftara podržavaju Egipat, UAE i Francuska te Saudijska Arabija. Za sada još uvijek nije potpuno jasno na čijoj je strani američki predsjedni­k Donald Trump. Iako se mnogi plaćenici iz Rusije bore na strani Haftara, službeni stav Moskve i Vladimira Putina je su neutralni. S druge strane, turski predsjedni­k Erdoğan koji je poslao svoju vojsku u Libiju, nakon odobrenja parlamenta, ima nekoliko ciljeva. Od toga je najvažniji onaj ideološki. Odluka je došla nakon sastanka koji su AlSarraj i Erdoğan održali u Ankari, gdje je „premijer“libijske „Vlade nacionalno­g sporazuma“požurio tražiti pomoć zbog pojačanih napada Libijske nacionalne armije generala Haftara na Tripoli s juga i jugozapada, gdje se LNA pobila u južna predgrađa libijske prijestoln­ice. Naime, poraz Al-Sarraja bio bi i Erdoğanov poraz budući da šire istu ideologiju, Muslimansk­o bratstvo. Većina islamistič­kih milicija iz Tripolija i Misrate, koji ratuju protiv Haftara, pripadnici su Muslimansk­og bratstva. Osim slanja vojske da pomogne “braći po ideologiji”, Erdoğan planira u Libiji sagraditi i tursku vojnu bazu jer je zbog eksploatac­ije plina Turska došla u sukob s Grčkom, Ciprom i Egiptom. Naime, više je zemalja početkom 2019. formiralo Forum za plin istočnog Mediterana. Turska nije bila među njima. Izrael, Cipar i Grčka žele zajedno eksploatir­ati plin, a uz to Izrael želi dio plina izvoziti u Egipat. Turska smatra da je izigrana jer i ona polaže pravo na svoj dio tih resursa.

Goleme rezerve crnog zlata

Osim Turske i Egipta, i dvije europske zemlje, Francuska i Italija, bore se za dominaciju u Libiji. Italija je za sad ispred Francuske, jer se bez nje energenti ne mogu izvoziti u inozemstvo. Francuska pokušava dati legitimite­t generalu Haftaru, kako bi na kraju dobila utjecaj kad je riječ o izvozu i raspodjeli libijskih energenata i okrenula ga u svoju korist. I Pariz i Rim daju si za pravo miješati se u unutarnju politiku Libije, i to zbog crnog zlata čije su rezerve procijenje­ne na 48 milijardi barela.

 ??  ?? SLIKE UŽASA U BESKRAJNOM RATU Libija kao jedinstven­a država de facto ne postoji gotovo devet godina, već se u njoj vodi krvavi građanski rat u koji su umiješane i brojne regionalne i svjetske sile
Tripoli
SLIKE UŽASA U BESKRAJNOM RATU Libija kao jedinstven­a država de facto ne postoji gotovo devet godina, već se u njoj vodi krvavi građanski rat u koji su umiješane i brojne regionalne i svjetske sile Tripoli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia