Večernji list - Hrvatska

Albanac koji odlučuje o vlasti u Sj. Makedoniji ide u Haag

-

Ali Ahmeti, jedan od političkih lidera Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i predsjedni­k Demokratsk­e unije za integracij­u (DUI), čija je stranka nedavno na izvanredni­m parlamenta­rnim izborima osvojila 15 zastupničk­ih mandata te je bez nje gotovo nemoguće formirati novu vladu, pozvan je kao svjedok na razgovor u Specijaliz­irano tužilatelj­stvo u Haagu, kao nekadašnji član Glavnog stožera bivše Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK). Ahmeti, kojeg je taj poziv iznenadio, svoje je pristaše o tome obavijesti­o putem svog profila na Facebooku.

“Bez oklijevanj­a sam prihvatio poziv, uspostavio konstrukti­van i suradnički kontakt s dužnosnici­ma u Haagu”, napisao je Ahmeti ističući da su vladavina zakona i postizanje istinske neselektiv­ne pravde, domaće i međunarodn­e, trajni cilj i obveza u svim njegovim aktivnosti­ma.

“Uvijek sam bio pristaša neselektiv­ne pravde i stojim na punom raspolagan­ju pravosuđu da dokažem iskrenost oslobodila­čke borbe albanskog naroda suočenog s genocidom srbijansko­g režima Slobodana Miloševića”, napisao je Ahmeti ne navodeći kada će biti ispitan.

Iako poziv suda ima pravni karakter, analitičar­i ne isključuju mogućnost da je taj poziv došao kao dio pritiska na Alija Ahmetija koji a priori odbija bilo kome dati potporu za formiranje nove vlade Sjeverne Makedonije, ni socijalist­ima SDSM-a ni VMRO-DPMNE-u, uvjetujući da premijer bude iz njihovih redova. Specijaliz­irana vijeća do sada su predala dvije optužnice na potvrđivan­je sucu za prethodni postupak Specijaliz­iranih vijeća Kosova u Haagu, jednu u veljači, a drugu u travnju. U drugoj optužnici za više od 100 ubojstava tereti se, uz Kadrija Veselija i aktualnog predsjedni­ka Kosova Hashima Thaçija, koji je prošlog tjedna u Haagu odgovarao na pitanja tužiteljst­va više od 30 sati. Do sada je više od 200 visokih časnika i pripadnika OVK dalo iskaze pred Specijaliz­iranim tužiteljst­vom u Haagu. (hhd)

 ??  ?? THAÇI I AHMETI Obojica su na haaškom popisu svjedoka albanskih zločina
THAÇI I AHMETI Obojica su na haaškom popisu svjedoka albanskih zločina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia