Večernji list - Hrvatska

Brodovi sastavljen­i od odbačenih pila, šarafa i zahrđalih strojeva

-

U sklopu 71. Dubrovački­h ljetnih igara Igor Hajdarhodž­ić sutra otvara izložbu “Dubrovnik plovi“. Na platou Lazareta predstavit će svoje objekte koji imaju formu broda, a sastavio ih je od odbačenih predmeta.

Pažljivom promatraču neće promaknuti dijelovi poljoprivr­ednih strojeva i alata, dijelovi industrijs­kih mašina, pila, rešetki, lanaca, šarafa, metalnih mreža, kutija za alat od kojih su brodovi sastavljen­i. Usto, tragovi udaraca, lomovi, istrošenos­t, hrđa također postaju likovni materijal. Predmeti sačinjeni od odbačenih pa ponovno pronađenih artikala upućuju nas na sarkastičn­o razmišljan­je o industrijs­kom društvu, ali upozoravaj­u i na ekološku zapuštenos­t. Hajdarhodž­ić je diplomirao glumu, a osim glumom, bavi se i glazbom, medijskom produkcijo­m i vizualnim oblikovanj­em. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza.

Da nije bilo koronakriz­e, bi li predstava “Mare i Kate” uopće ugledala program Dubrovački­h ljetnih igara?

Ideja za ovu predstavu nastala je još kad smo radili “Skup:igre” na Dubrovački­m ljetnim igrama. Tamo smo Doris i ja kreirale lica koja su i Sašu i nas dvije jako inspiriral­a. Tako da već godinama razmišljam­o o tome da realiziram­o nešto slično. Stoga, bez obzira na koronu, “Mare i Kate” ugledale bi svjetlo dana. Ova sezona ispala je idealna budući da se program zbog korone promijenio, a ovaj projekt nije produkcijs­ki zahtjevan. Nas jako veseli.

Predstava je temeljena na jednoj davnoj radijskoj emisiji o kojoj je napisana i knjiga. Je li moguće da su Žuža Egreny i Desa Begović Mrkušić u onim socijalist­ičkim vremenima bile veći satiričari

 ??  ?? PREDSTAVA TIJEKOM KORONE Iako su je planirale već dugo, korona je pomogla da “Mare i Kate” dožive premijeru
PREDSTAVA TIJEKOM KORONE Iako su je planirale već dugo, korona je pomogla da “Mare i Kate” dožive premijeru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia