Večernji list - Hrvatska

Dalić ostaje do kraja 2022.

Izvršni odbor HNS-a donio odluku o domaćinstv­u utakmica Lige nacija te produljio ugovor izborniku

- Karlo Ledinski

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić potpisao je novi ugovor s HNS-om do kraja 2022. godine, zaključno sa SP-om u Kataru. Tu vijest jučer je i službeno potvrdio Izvršni odbor HNS-a. Dalić će prema novom ugovoru zarađivati koliko i prema starom, godišnje 1,5 milijuna eura, ali uz povišicu od 20 posto nakon što se situacija s pandemijom koronaviru­sa normalizir­a, a Hrvatska počne igrati Ligu nacija, EP 2021. i SP godinu kasnije. Ugovorom su predviđeni i dodatni bonusi, posebno za plasman na ta velika natjecanja te za eventualne uspjehe na njima.

Izvršni odbor HNS-a odlučio je jučer da će utakmice Lige nacija protiv Švedske i Francuske biti odigrane u Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, bez gledatelja prema preporuci Uefe. Nakon duge stanke prouzročen­e globalnom pandemijom koronaviru­sa, svjetske doprvake očekuje sadržajna jesen. Vatreni bi prvo okupljanje trebali imati u rujnu, kada ih čekaju gostovanja kod Portugala (5. rujna u Portu) i Francuske (8. rujna u Parizu) u sklopu novog izdanja Lige nacija, dok ih u listopadu i studenome čeka trostruki program.

Uz prijateljs­ki susret sa Švicarskom (igrat će se 7. listopada u St. Gallenu), listopad donosi domaće susrete u Ligi nacija protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada), dok će u studenome Hrvatska igrati u Švedskoj (14. studenoga) i kod kuće protiv Portugala (17. studenoga). A prije te dvije utakmice Lige nacija u studenom, još ćemo 11. studenog odigrati i prijateljs­ku utakmicu s Turskom. Bit će to jako sadržajna jesen za Dalića i njegove izabranike.

A zaista je šteta što zbog pandemije koronaviru­sa velikana Francusku u sklopu Lige nacija moramo dočekati pred praznim tribinama. Iako, kakve mi stadione imamo, možda je i bolje da se igra bez navijača. Jer, zamislite sramotu da nam u Maksimir stigne najjača momčad svijeta, a mi zbog oštećenja u potresu i derutnog stanja Maksimira ne smijemo pustiti navijače na istočnu tribinu. Možda će konačno netko shvatiti da hrvatska nogometna reprezenta­cija, naš najveći i najprepozn­atljiviji sportski ponos, zaslužuje nacionalni stadion. A ne da se Modrić, Rakitić i društvo “moraju crvenjeti” od srama kada najbolje svjetske reprezenta­cije ugošćujemo u Hrvatskoj.

Vrijeme je da političari bez fige u džepu stanu iza projekta nacionalno­g stadiona pa, kad su ga mogli sagraditi Mađari, Slovenci, Rumunji, Makedonci... vrijeme je da ga dobije i zemlja koja je 2018. godine imala najboljeg nogometaša svijeta te drugu najbolju reprezenta­ciju među više od 200 članica Fife.

 ??  ?? ZLATKO DALIĆ godišnje će zarađivati oko 1,5 milijuna eura
ZLATKO DALIĆ godišnje će zarađivati oko 1,5 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia