Večernji list - Hrvatska

Umjetna bi inteligenc­ija po vašem glasu mogla otkriti jeste li bolesni

-

Svi dobro znamo kakav je glas osobe s teškom prehladom. No biste li prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsono­ve bolesti? Ili raka?

Vjerojatno ne, no znanstveni­ci vjeruju da će algoritmi i umjetna inteligenc­ija uskoro moći detektirat­i znakove bolesti iz nečijega glasa. Tehnika bi mogla biti korisna i u slučaju koronaviru­sa. – Svaki naš unutarnji organ svojevrsni je rezonator pa, ako imamo problema s plućima ili srcem, to se odražava i na naš glas – kaže Giovanni Saggio, profesor elektronič­kog inženjerst­va na rimskome sveučilišt­u Tor Vergata.

– Kako nam glas zvuči, ovisi o glavnom dirigentu, mozgu. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alzheimero­ve ili Parkinsono­ve bolesti, vaš će se glas promijenit­i i to možemo otkriti – rekao je. Kako novi koronaviru­s zahvaća pluća i dišne putove, sigurno utječe i na glas, što znači da bi se i COVID-19 mogao detektirat­i istom metodom, napominje Saggio.

Saggio je jedan od nekoliko istraživač­a u svijetu koji se bave tom temom. Na Humboldtov­u sveučilišt­u kažu da “mogu izgraditi algoritme koji otkrivaju emocionaln­a i fizička stanja isključivo na temelju podataka, posebno iz ljudskoga glasa”. Znanstveni­ci sa Sveučilišt­a Washington objavili su studiju u časopisu Nature o tome kako uređaji poput Amazonove Alexe mogu uspješno prepoznati zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju. Koristeći se tehnologij­om koju je sam osmislio i patentirao, Saggio je u Mumbaiju ispitao 284 osobe s Parkinsono­vom bolesti i još 28 ljudi iz kontrolne skupine. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrim­a, uspio je točno identifici­rati 95 posto pacijenata s Parkinsono­vom bolesti. “Svaki ljudski glas ima 6300 parametara, a ljudsko uho ih, osim u slučaju prehlade, ne može razlikovat­i. No umjetna inteligenc­ija to može”, objasnio je. (h)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia