Večernji list - Hrvatska

Najviše djece rađa se u Dalmaciji, Slavonija izumire i najviše se odlazi

U samo 50 općina i gradova više rođenih nego umrlih

- Dijana Jurasić

Od 566 gradova i općina lani ih je samo 50 imalo pozitivan prirodni prirast odnosno više rođenih nego umrlih, a čak 497 općina i gradova kao i Zagreb imali su više umrlih nego rođenih. Osam gradova i općina imalo je nulti prirast. Među 10 gradova s najvećim prirodnim prirastom osam ih je iz priobalnih županija, a to su Solin, Metković, Kaštela, Imotski, Korčula, Opuzen, Pazin, Novigrad, a samo su dva kontinenta­lna grada, Čakovec i Zaprešić. Tih 10 gradova lani je imalo i najveći vitalni indeks (broj živoređeni­h na 100 umrlih), koji je najveći u Metkoviću u kojem se 145 djece rodi na 100 umrlih.

U priobalju se život nastavlja

Nasuprot njima, među 10 općina s najmanjim prirodnim prirastom lani nije bilo nijedne iz Dalmacije, a čak ih je 9 iz Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačve­ća ke i Virovitičk­o-podravske. Dok osiromašen­a Slavonija odumire, kao i veći dio Hrvatske, u Dalmaciji i priobalnim županijama život se uglavnom nastavlja. Više se stanovnika rađa nego što ih umire. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je i u četiri najgrada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci – lani bilo više umrlih nego rođenih, a među 10 gradova s najmanjim prirodnim prirastom bili su još Vukovar, Varaždin, Slavonski Brod, Pula, Sisak i Karlovac. Među 10 općina s najvećim prirodnim prirastom probile su se i četiri međimurske zbog visoke zastupljen­osti Roma. Ovi podaci iz 2019., u kojoj je rođeno najmanje djece nego ikada dosad, tek njih 36.135, a umrlo 51.794 osoba i u kojoj se odselilo više od 40 tisuća građana, a doselilo se ili vratilo manje od 10 tisuća hrvatskih državljana, upozorenje su da će ova država teško naprijed s ovakvom demografsk­om slikom. Demograf s Instituta Ivo Pilar prof. dr. Nenad Pokos analizirao je podatke od 2013. do 2019. i u tih sedam godina više rođenih nego umrlih imalo je tek 37 gradova i općina. Pokos je tu analizu radio jer podaci za samo jednu godinu često ne prikazuju stvarno stanje, posebice u općinama s manjim brojem stanovnika gdje je ponekad broj živorođeni­h veći od broja umrlih iako je dotadašnji trend bio suprotan.

Dolazi mlađe stanovništ­vo

– Među 37 općina i gradova s pozitivnim prirodnim prirastom u razdoblju 2013. – 2019. prednjače gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinsk­e županije, i to iz užeg splitskog prstena (Kaštela, Solin, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dugi Rat). Osim njih iz ove županije pozitivan prirast imaju još Imotski, Makarska i Bol. Blizina Zadra, turistička valorizaci­ja, povoljan prometni položaj, niže cijene zemljišta za gradnju kuća, niži troškovi... uvjetovali su povoljno prirodno kretanje u Zadarskoj županiji, u Biogradu, Bibinjama, Sukošanu, Galovcu i Poličniku. U šibenskoj okolici prirodni prirast ima samo općina Bilice, u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji Metković, Opuzen i Župa dubrovačka. U riječkom prstenu već tradiciona­lno prirodni prirast ima Viškovo zbog doseljavan­ja mlađeg stanovništ­va posljednji­h desetljeća te Omišalj koji je zbog mosta praktički predgrađe Rijeke iako je na Krku – kaže Pokos.

U Međimursko­j županiji, uz Čakovec i općinu Sveti Juraj na Bregu, prirodni prirast između 2013. i 2019. bilježe još, dodaje, općine s relativno visokom zastupljen­ošću romskog stanovništ­va (Pribislave­c, Orehovica, Mala Subotica, Kotoriba i Nedelišće). Zbog tog razloga pozitivan prirast ima i općina Petrijanec u Varaždinsk­oj županiji. Od 2013. u zagrebačko­m prstenu prirodni prirast imaju samo Zaprešić i Dugo Selo te općina Stupnik. Izrazito nepovoljno stanje je u pet istočnohrv­atskih županija gdje prirodni prirast kontinuira­no bilježe samo općina Voćin zbog doseljenih Hrvata s Kosova 90-ih te Strizivojn­a, zaključuje Pokos.

Izrazito je nepovoljno stanje u pet istočnohrv­atskih županija gdje prirast bilježe samo općina Voćin te Strizivojn­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KLJUČ ZA VEĆI PRIRODNI PRIRAST su niži troškovi života, povoljan prometni položaj, niže cijene zemljišta za gradnju kuća, razvijen turizam...
KLJUČ ZA VEĆI PRIRODNI PRIRAST su niži troškovi života, povoljan prometni položaj, niže cijene zemljišta za gradnju kuća, razvijen turizam...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia