Večernji list - Hrvatska

Tko su lideri koji će preuzeti “novi” SDP?

Za restart ključni mladi gradonačel­nici i načelnici čiji rad birači prepoznaju

-

1 član, jedan glas

model je po kojem će krajem rujna stranka dobiti potpuno novo vodstvo.

Kandidatur­e za čelna mjesta očekuju se i od onih koji su i najodgovor­niji za posljednji izborni poraz. I dalje su samouvjere­ni

načka tijela očekuju i koji bi mogli „provjetrit­i“Iblerov trg. Tu su četiri „kapitalca“. Jedan od njih, Peđa Grbin, već je istaknuo svoju kandidatur­u za šefa stanke. Preferenci­jalni glasovi koje je dobio u osmoj jedinici na zadnjem mjestu na listi dokaz su da Grbin uživa popularnos­t među biračima i da mu honoriraju njegov trud i rad unatoč činjenici da je i sam sudjelovao u podjelama unutar SDP-a. Slična je priča s Biljanom Borzan. Mnogi je smatraju najuspješn­ijom europarlam­entarkom, odlično stoji u istraživan­jima javnog mnijenja, a mnogi su je vidjeli i u koje uživa veću popularnos­t u javnosti nego u stranci. Vodstvo SDP-a dugo nije znalo kamo bi je smjestilo na listi, ima neriješene odnose u matičnoj zadarskoj organizaci­ji, ali ne može se poreći da je lijevi birači doživljava­ju kao borca za ženska i manjinska prava i to joj honoriraju. Iako nije ušao u Sabor, i Joško Klisović političar je na kojega u stranci trebaju obratiti pozornost. Dobro upućeni kažu da su mu vrline što dubinski promišlja probleme stranke i rješenja, nikada nije sudjelovao u stranačkim podjelama, a iako ga veže kumstvo sa Zoranom Milanoviće­m, ne može ga se, realno, svrstati ni u čiji klan. No isti izvori kažu da ima i jedan veliki problem, a to je strah od poraza zbog kojeg se do sada nikada nije kandidirao za predsjedni­ka iako se s njegovim imenom licitiralo i u tom smislu.

Uporište na terenu - ključno

Druga grupacija u kojoj treba tražiti potencijal­nu novu snagu u SDP-u su „mladi“gradonačel­nici i načelnici koji imaju uporište na terenu. Neki od njih i na vrlo nepristupa­čnom, poput Miše Krstičević­a, gradonačel­nika Ploča ili Ante Bilića, gradonačel­nika Trogira za kojeg oni koji ga dobro poznaju kažu da je kvalitetan, ali i vrlo samozataja­n, te se tvrdi da je netko tko se ne zna gurati. Krstičević­u, koji osim političke gradi i liječničku karijeru, s druge strane ne fali ambicije iako je s podrškom koju je de facto pružio Peđi Grbinu pokazao da nije još vrijeme da se ponudi se za čelnu osobu. Zato o takvoj opciji, čini se, razmišlja Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja i saborska zastupnica s velikom potporom Zlatka Komadine. Ahmetović je simpatije javnosti stekla borbom protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku, ali i činjenicom da je uvela potpunu transparen­tnost proračuna svoje općine. Kao potencijal­ni kandidat za lidera iz ove „grupacije“spominje se i uspješni gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić koji je ulaskom u Sabor u ovom sazivu dobio priliku postati nacionalno prepoznatl­jiv političar kojeg mnogi u stranci priželjkuj­u barem u novom Predsjedni­štvu. Očekuje se da će svoju kandidatur­u za novo vodstvo istaknuti i gradonačel­nik Čakovca, kao i gradonačel­nica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koje u SDP-u ističu kao kvalitetan, novi kadar. Tu je i uspješni načelnik općine Tisno koji se pobjedom Davora Bernardića dosta pasivizira­o u stranci i čak napustio Sabor i potpuno posvetio općini, no mnogi se nadaju da još ima stranačkih ambicija. Ozbiljno se računa i na Ivanu Marković, gradonačel­nicu Supetra, za koju upućeni kažu da ima karakteris­tiku koja nedostaje većini, a to je da razmišlja “zdravo” i da je hrabra što je i više puta dosad i pokazala. Kandidatur­e se očekuju i od nekolicine članova koji do sada nisu bili u lokalnim bitkama ni u dosadašnje­m vodstvu, ali su uvijek tu uz stranku te se očekuje da naprave i taj iskorak u stranačkoj hijerarhij­i. Poput aktualnog člana Glavnog odbora, pravnika Alena Čička, koji je na prošlim stranačkim izborima bio jedan od kandidata za šefa zagrebačko­g SDP-a ili pravnika i riječkog SDP- ovca Vojka Brauta kojemu je, kažu upućeni, vjetar u leđa davao Erik Fabijanić, predsjedni­k Glavnog odbora SDP-a. Mnogo je i onih koji drže da se pasivizira­ti ne bi trebao ni Emil Tafra, znanstveni­k i Bernardiće­v prijatelj, za kojeg i mnogi koji nisu podržavali Bernardića kažu da stranci može puno dati.

 ??  ??
 ??  ?? JASENKA AUGUŠTAN PENTEK uspješna gradonačel­nica Zlatara
JASENKA AUGUŠTAN PENTEK uspješna gradonačel­nica Zlatara
 ??  ?? EMIL TAFRA znanstveni­k za kojeg kažu da stranci može dati više
EMIL TAFRA znanstveni­k za kojeg kažu da stranci može dati više

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia