Večernji list - Hrvatska

Tko je Karolina Vidović Krišto, nova zvijezda hrvatske desnice

Oko malo se kojeg zastupnika lome koplja kao oko kandidatki­nje Domovinsko­g pokreta

- Iva Boban Valečić

Izborna kampanja i novi saziv Hrvatskog sabora izrodili su niz novih imena, no malo tko je već u prvim nastupima privukao toliko pozornosti kao Karolina Vidović Krišto. Novopečena zastupnica u Sabor je ušla kao nezavisna kandidatki­nja A liste Domovinsko­g pokreta, a odmah po konstituir­anju Sabora vrlo je glasno isticala teme koje je i u kampanji najavljiva­la kao ključne za svoje zastupničk­o djelovanje, poput pobačaja ili zločina nakon Drugog svjetskog rata. Ovakav angažman vrlo je brzo doveo i do prvog mini skandala u HTVovoj emisiji “Otvoreno”, u kojoj je ekspozeom o iskapanjim­a u Jazovki, nevezanim za temu emisije, izazvala reakciju analitičar­a Krešimira Macana koji je, nakon što mu je Vidović Krišto spočitnula da nije neovisan, napustio emisiju, nazivajući zastupnicu spodobom.

Protiv seksualnog odgoja

Emisija je polučila niz reakcija, a dobar dio komentator­a osudio je Macanovo vrijeđanje zastupnice, ali i zaključio kako je analitičar ispravno odlučio kad je otišao iz “Otvorenog”. Kao argument navodilo se ranije djelovanje Karoline Vidović Krišto, posebno njezino pozivanje u emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” Igora Vukića, kojemu je nekritički dopustila minorizira­nje ustaških zločina u Jasenovcu. Dio analitičar­a Karolini Vidović Krišto nije oprostio ni oštro i angažirano protivljen­je uvođenju seksualnog odgoja u školama, a neki su među njima ovih dana zaključili da Karolini Vidović Krišto, iako je riječ o izabranoj saborskoj zastupnici, nije mjesto u javnom prostoru. Puno bolje nisu prošli ni prijedlozi njezina imenovanja na važne saborske funkcije. Na neslužbenu najavu da bi ova zastupnica mogla završiti na mjestu potpredsje­dnice Sabora u kvoti Domovinsko­g pokreta reagirao je nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

“Za imenovanje osobe koja je ugostila relativiza­tora holokausta i na javnoj TV mrtva-hladna puštala tu propagandu, koja je izjavila da su 85% gay osoba pedofili sigurno neću podići ruku. A i sve ostale zastupnice i zastupnici trebale/i bi se pitati što o njima govori ako to učine”, napisao je Glavašević na Twitteru.

Oduzimanje ušteđevine

Na ovakve napade podupirate­lji Karoline Vidović Krišto uzvraćaju optužbama o dvostrukim mjerilima lijeve i “pseudolibe­ralne” političke scene u Hrvatskoj.

– Svatko kome je stalo do demokracij­e trebao bi biti zahvalan na ustrajnost­i gospođe Vidović Krišto, koja iznosi legitimne stavove. Zanimljivo, njezinim kritičarim­a ne smeta kada, primjerice, Katarina Peović poziva na oduzimanje ušteđevine hrvatskih građana, protivno Ustavu. Na to se nitko ne obazire – kaže Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji. Ova aktivistic­a podsjeća da su u Saboru izgovarane i mnogo teže izjave, poput one bivšeg SDP-ova zastupnika Nenada Stazića da pobjednici nakon Drugog svjetskog rata nisu završili posao do kraja.

– Karolina Vidović Krišto izabrana je u Sabor s velikim brojem preferenci­jalnih glasova. Zbog čega ona ne bi smjela iznositi svoj stav i tko bi uopće trebao odrediti tko što smije, a što ne smije govoriti? – argumentir­a Željka Markić.

Bojan Glavašević uzvraća da se njegova kritika odnosila isključivo na situaciju u kojoj se govorilo o imenovanju ove zastupnice na potpredsje­dničku funkciju u Saboru i kako mu ne pada na pamet dovoditi u pitanje činjenicu da je Vidović Krišto zastupničk­i mandat osvojila na izborima.

– Ali, kad je riječ o njezinu imenovanju na važne saborske funkcije, legitimno je glasati protiv jer se radi o osobi čije djelovanje snažno odudara od duha Ustava. Nije riječ ni o kakvom licemjerju, Stazićevu izjavu iz 2017. godine svi smo odmah osudili – kaže Glavašević. Ovaj zastupnik u djelovanju Karoline Vidović Krišto prepoznaje Popperov paradoks tolerancij­e, prema kojem demokratsk­e mehanizme koriste oni koji ne toleriraju druge. Ljudi bliski Karolini Vidović Krišto očekuju, pak, da će ova zastupnica i ubuduće trpjeti kritike, ali ne toliko zbog svojih ideoloških stavova, nego zbog “riješenost­i da otvoreno progovori o zloupotreb­i naroda i institucij­a koje provodi politička kasta”.

– Karolina Vidović Krišto žena je čvrstih uvjerenja, smirena je i ima integritet. Nju sigurno nitko neće moći kupiti, kao što je sigurno i da će zbog toga trpjeti udarce – kaže bliski suradnik ove zastupnice. U prilog svojoj tezi navodi njezin govor tijekom potvrđivan­ja nove Plenkoviće­ve Vlade u Saboru, u kojem je ova zastupnica premijera i njegove ministre prozvala za “otvorenu i bestijalnu korupciju”, podsjećaju­ći na afere Borg i Vjetroelek­trane.

 ??  ?? NOVOPEČENA ZASTUPNICA izazvala je pozornost svojim nastupima u Saboru nakon mini-skandala u emisiji “Otvoreno”
NOVOPEČENA ZASTUPNICA izazvala je pozornost svojim nastupima u Saboru nakon mini-skandala u emisiji “Otvoreno”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia