Večernji list - Hrvatska

Razbili smo prozor, a ostali susjedi pajserom su probili vrata

DOMAGOJ I TIHOMIR IZ TRNJA OPISUJU DRAMATIČNU NOĆ U KOJOJ SU SPASILI NASELJE OD OTPADNIH VODA:

- (Mia Mitrović)

– Kada vrtim film, shvaćam koliko smo bili ludi. Mogli smo nastradati. U objektu ustave dočekala nas je bujica izmeta, a posvuda su bili strujni prekidači. Imali smo sreću – govori nam Trnjanin Domagoj Vorberger koji je sa susjedom Tihomirom Blagusom u noći s petka na subotu provalio u objekt ustave odvodnog kanala Kuniščak i podigao branu. Spasili su time naselje od izmetnih voda koje su nadirale u vodoskocim­a te uništile veći broj kuća u ulicama Prvi trnjanski nasip i Obala trnjanskih branitelja. – Upali smo nepripreml­jeni. Na sebi sam imao trenirku i kroksice. Jednu od njih odnijela je bujica – prisjeća se dramatični­h događaja naš sugovornik čija je nevjerojat­na priča već dva dana tema svih gradskih razgovora. Provala u ustavu, nastavlja, postala je generacijs­ko nasljeđe dečki s Trnja. Prije je, kažu stariji, bilo lakše provaliti jer su vrata bila drvena. Sada su metalna, a prilikom intervenci­je u petak je Trnjanima pomagala i policija.

– Tihomir i ja razbili smo prozor, a ostali susjedi probijali su vrata pajserima i krampom. Policija im je to dopustila, no nas smo dvojica već bili okrenuli veliko kormilo i voda se povukla – opisuje suludu situaciju 44- godišnji glazbenik te dodaje da su policajci koji su se zatekli na mjestu događaja bezuspješn­o pokušavali kontaktira­ti Hrvatske vode.

Nakon intervenci­je sve do ranih jutarnjih sati čistili su oštećene kuće. Potom je u subotu oko 13 sati troje policajaca u pratnji službenika Hrvatskih voda došlo na očevid provale. Iscrpljen od neprospava­ne noći i frustriran zbog propusta, Tihomir ih je snimao i postavljao neugodna pitanja zbog čega mu je jedan od policajaca oteo mobitel. Tu je nastala gruba prepirka nakon koje je uhićen, objašnjava te dodaje da je najprije odveden u postaju na Kruge, a potom u pritvor na Oranicama gdje je trebao prenoćiti, no na kraju je pušten kući. – Terete ga za remećenje javnog reda i mira te vrijeđanje službene osobe. Vjerujemo da će na prekršajno­m sudu sve optužbe protiv njega pasti jer posjedujem­o snimke događaja koje nam idu u korist – kaže frontmen grupe Corto kojeg ljuti šutnja nadležnih institucij­a.

– Samo prebacuju lopticu. Koliko sam upoznat, za ustavu su nadležne dvije službe. Hrvatske vode odgovaraju kada Sava prijeti Zagrebu, a kada se vode slijevaju u Savu, nadležna je Vodoopskrb­a i odvodnja Zagrebačko­g holdinga. Dok oni prebacuju odgovornos­t, mi rješavamo probleme – zaključuje te otkriva da su Tihomira kontaktira­li iz Inicijativ­e Ilica koja prikuplja sredstva za sanaciju njegove oštećene kuće.

 ??  ?? U OBJEKT USTAVE ODVODNOG KANALA upali su nepripreml­jeni, dočekao ih je kaos
U OBJEKT USTAVE ODVODNOG KANALA upali su nepripreml­jeni, dočekao ih je kaos

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia