Večernji list - Hrvatska

Traženje cjepiva protiv korone pokrenulo novi hladni rat

Ulozi u geopolitič­kim igrama nisu samo suzbijanje bolesti, nacionalni ponos i profit nego i politički bodovi na koje lideri računaju

- Zoran Vitas

Ulog u globalnoj utrci da se pronađe cjepivo protiv novog koronaviru­sa nije samo konačno suzbijanje opasnosti od njime uzrokovane bolesti COVID-19. Tu je ulog i nacionalni ponos, javno zdravstvo, no ipak i profit. U ovom trenutku službeno su četiri kandidata u trećoj fazi kliničkog ispitivanj­a. Jedan iz američke kompanije Moderna, jedan sa Sveučilišt­a Oxford, koje ga razvija s kompanijom AstraZenec­a, ali i dva kineska, Sinovac i Sinopharm. I Rusija je, prema svojim tvrdnjama, razvila kandidata za cjepivo koji dosad pokazuje odlične rezultate.

Pokupovao zalihe

Dakle, utrka za cjepivom doista izgleda kao bilo koje drugo geopolitič­ko nadmetanje, gotovo kao da je hladni rat. Pogotovo ako se svemu dodaju i njemačke kompanije CureVac i BioNTech, koji svoje cjepivo razvija s Pfizerom, te francuska kompanija Sanofi. Kada je riječ o razvoju cjepiva protiv novog koronaviru­sa, mahom su to projekti koji se razvijaju unutar najvećih svjetskih ekonomija.

Kada je pandemija udarila na Sjedinjene Države, njihov predsjedni­k Donald Trump u svibnju je osnovao Operation Warp Speed, skupinu čiji je zadatak da upravo SAD prvi dobije upotreblji­vo cjepivo za SARS-CoV-2 bez obzira na to tko ga razvijao, odnosno da se Amerikanci­ma osigura 300 milijuna doza. Kongres je za to odobrio čak 10 milijardi dolara. No Amerikanci su već prije, početkom ožujka, razgovaral­i s 25 kompanija, a skupina je otvorena i za razgovore s drugima. Ono što je u tom trenutku bila vijest navodna je Trumpova ponuda CureVacu, kontroverz­nog njemačkog biznismena Dietmara Hoppa, za prioritet pri otkupu cjepiva kada ga ta kompanija razvije. Trumpove namjere nisu se promijenil­e. Minulog je tjedna stigla vijest da je odobreno 1,95 milijardi dolara Pfizeru, američkoj tvrtki, i njegovu njemačkom partneru BioNTechu za razvoj cjepiva. Ranije je Trump odobrio 1,2 milijarde dolara i AstraZenec­i, za cjepivo koje razvija s Oxfordom, a krajem prošlog mjeseca pokupovao je kompletnu proizvodnj­u tog dokazano efikasnog lijeka protiv COVID-19 za sljedeća tri mjeseca. Svi ostali su na čekanju.

– Predsjedni­k Trump sklopio je nevjerojat­an dogovor kojim Amerikanci­ma osigurava pristup prvom dokazanom lijeku protiv COVID-19. Želimo da koliko je god moguće više američkih pacijenata koji trebaju remdesivir lijek i dobiju – rekao je Trumpov ministar zdravstva Alex Azar. Svu količinu lijeka koji proizvodi i na koji patent polaže američka kompanija Gilead Trump je mogao otkupiti jer se zbog patenta taj lijek ne može proizvodit­i nigdje drugdje. S cjepivima je očito malo drukčije, no jasno je da su ona sada čimbenik svjetske geopolitik­e.

– Pandemija je postala dijelom geopolitič­kog natjecanja između SAD-a i Kine. To da ste prvi u razvoju učinkovito­g cjepiva može donijeti i neke konkretne koristi – rekao je David Fidler, stručnjak za kibernetič­ku sigurnost i globalno zdravlje u američkom Vijeću za globalne odnose. Međutim, to je tijelo u svojoj analizi “The Politics of a COVID-19 Vaccine” navelo da je nacionalni pristup razvoju cjepiva zapravo recept za katastrofu te da on mora biti globalan jer je riječ o globalnoj bolesti koja neće nestati bez zajedničko­g napora.

Protiv monopolizi­ranja

Postoje, međutim, i odgovori na pokušaje monopolizi­ranja. Angela Merkel odmah je nakon situacije s CureVacom sazvala sjednicu vlade na temu zaštite takvih kompanija. EU se aktivno uključio u razvoj cjepiva s 2,7 milijarde dolara namijenjen­ih kompanijam­a koje imaju obećavajuć­e kandidate, a pregovara se s pet kompanija oko otkupa cjepiva ako se njihovi kandidati pokažu učinkoviti­ma. Sve s naglaskom na one čija se cjepiva mogu proizvodit­i na tlu Europe. Europska komisija održala je i donatorsku konferenci­ju početkom svibnja na kojoj su prikupljen­e 7,4 milijarde dolara. Globalni savez za cjepivo i imunizacij­u, Svjetska zdravstven­a organizaci­ja, nekoliko svjetskih vlada te Zaklada Billa i Melinde Gates osnovali su COVAX, COVID-19 Vaccine Global Access, koji promovira ideju da se cjepiva tretiraju kao globalno dobro te da se distribuir­aju jednakopra­vno. Također, Kina je preskočila treću fazu kliničkog ispitivanj­a s cjepivom tvrtke CanSino Biologics, razvijenim u suradnji s kineskom vojskom, na čijim se vojnicima i primjenjuj­e, no nejasno je li po zapovijedi ili dragovoljn­o. Slično je i sa spomenutim ruskim cjepivom. O njegovu razvoju, a sredinom kolovoza trebala bi početi treća faza kliničkog ispitivanj­a, Vladimira Putina izvješćuje ministar obrane Sergej Šojgu. U svemu ne trebaju čuditi ni recentne optužbe američke administra­cije protiv Rusije, koja je navodno hakiranjem pokušala doći do podataka o cjepivima koja se razvijaju u Americi.

Nacionalni pristup razvoju cjepiva recept je za katastrofu jer riječ je o globalnoj bolesti koja neće nestati bez zajednički­h napora

 ??  ?? LABORATORI­J KAO BOJNO POLJE U ovom trenutku službeno su četiri kandidata za cjepivo u trećoj fazi kliničkog ispitivanj­a – jedno iz američke kompanije Moderna, jedno sa Sveučilišt­a Oxford, koje ga razvija s AstraZenec­om, te dva kineska, Sinovac i Sinopharm
LABORATORI­J KAO BOJNO POLJE U ovom trenutku službeno su četiri kandidata za cjepivo u trećoj fazi kliničkog ispitivanj­a – jedno iz američke kompanije Moderna, jedno sa Sveučilišt­a Oxford, koje ga razvija s AstraZenec­om, te dva kineska, Sinovac i Sinopharm

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia