Večernji list - Hrvatska

Europu u budućnosti čeka sve više poplava

U razdoblju smo najvećih poplava u posljednji­h 500 godina. U ranijim periodima 41 posto srednjoeur­opskih poplava događalo se ljeti, dok one danas predstavlj­aju 55 posto svih poplava

- Zoran Vitas

U članku naslovljen­om “Current flood-rich period is exceptiona­l compared to the past 500 years in Europe”, objavljeno­m u uglednom znanstveno­m časopisu Nature, grupa od 42 istraživač­a iz 34 istraživač­ke skupine iz raznih dijelova Europe analiziral­a je popriličan broj arhivskih izvora o povijesti poplava za 103 velike europske rijeke, obuhvativš­i razdoblje između 1500. i 2016. godine. Za razliku od drugih kontinenat­a, u Europi su očuvani različiti povijesni izvori, od ljetopisa i kronika do administra­tivnih i pravnih spisa, privatne i poslovne koresponde­ncije te novinskih članaka. Ovi su izvori prepuni izvještaja o ekstremnim vremenskim prilikama te opasnosti poput poplava.

Poplave snažnije nego prije

U istraživan­ju je otkriveno devet perioda s intenzivni­m poplavama koje su zahvatile različite europske regije, među kojima su najistaknu­tija razdoblja od 1560. do 1580. u zapadnoj i srednjoj Europi; od 1760. do 1800. u većem dijelu Europe; od 1840. do 1870. u zapadnoj i južnoj Europi te od 1990. do 2016. u zapadnoj i srednjoj Europi. Ovo doznajemo od prof. dr. sc. Hrvoja Petrića s Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu, povjesniča­ra okoliša koji je i koautor na ovom radu.

– Za suvremenu stvarnost važni su rezultati dobiveni analizom izvora za najnoviju europsku povijest poplava. Sreća je da o tome periodu ima najviše sačuvanih podataka. Koautori su zaključili da je u periodu između 1870. i 2016. poplavama bilo zahvaćeno samo oko 0,03 posto europskog stanovništ­va, no istodobno je prosječni godišnji trošak štete od poplava iznosio 0,8–0,9 posto bruto domaćeg proizvoda. Kako se u budućnosti može očekivati povećana opasnost od poplava za velik dio Europe, i to kao rezultat klimatskih promjena, treba imati na umu da će bez učinkovito­g upravljanj­a i prilagodbe štete od poplava biti mnogo veće. Stoga se koautori slažu da se upravljanj­e poplavama mora prilagodit­i novim stvarnosti­ma jer se u ranijim periodima 41 posto srednjoeur­opskih poplava događalo ljeti, dok danas one predstavlj­aju 55 posto.

Ova je pojava povezana s promjenama količina padalina, isparavanj­em i otapanjem snijega te je važan pokazatelj za razlikovan­je uloge klimatskih promjena u odnosu na druge faktore poput krčenja šuma i upravljanj­a rijekama – navodi prof. Petrić. Dodaje da bi analiza bogate europske povijesne građe o polutisućl­jetnoj povijesti poplava mogla biti od pomoći u osmišljava­nju aktivnosti i politika razvijanje­m strategije učinkoviti­jeg upravljanj­a poplavama u budućnosti. Treba imati na umu, upozorava, da su poplave u velikom dijelu Europe snažnije nego prije, vremenski razmak između njih je promijenje­n, a odnos između pojave poplava i temperatur­e zraka preokrenut.

Šume, akumulacij­e i mostovi

U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim razdobljim­a, dok je danas globalno zagrijavan­je jedan od glavnih pokretača njihova porasta. To se dobro vidi za period od 1990. do 2016., koji je vrlo bogat poplavama.

– Pri pisanju članka imali smo i niz teškoća, npr. s pokušajem rekonstruk­cije količine padalina jer su njihovi obrasci prostorno promjenjiv­i i stoga ih je teže rekonstrui­rati za razliku od rekonstruk­cije temperatur­e. Poplave ne ovise samo o padalinama nego i o načinu korištenja krajolika, od krčenja šuma do gradnje velikih akumulacij­a, brana, premošćiva­nja i pojačane urbanizaci­je, govori naš znanstveni­k koji je osobno, osim sudjelovan­ja u raščlambi podataka i izradi zaključaka, napravio opsežnu bazu podataka o poplavama rijeke Drave.

– Obradio sam poplave Drave od Italije, preko Austrije i Slovenije do Mađarske i Hrvatske. Drava je to zanimljivi­ja za istraživan­je poplava jer, za razliku od većine drugih hrvatskih rijeka, ima snježno-kišni režim, s gotovo obrnutom pojavom velikih i malih voda tijekom godine – kaže prof. Petrić.

 ??  ?? Europu su zahvatila četiri razdoblja s velikim poplavama u posljednji­h 500 godina. Bez učinkovito­g upravljanj­a i prilagodbe štete od poplava bit će mnogo veće
Europu su zahvatila četiri razdoblja s velikim poplavama u posljednji­h 500 godina. Bez učinkovito­g upravljanj­a i prilagodbe štete od poplava bit će mnogo veće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia