Večernji list - Hrvatska

Preraspodj­elom u proračunu više novca za potpore u gospodarst­vu i poljoprivr­edi

Županijska skupština prenamijen­ila sredstva za ublažavanj­e posljedica pandemije

- Vedran Balen

Županijska skupština na elektronič­koj je sjednici napravila preraspodj­ele unutar planiranog proračuna kako bi osigurala dovoljno novca za ublažavanj­e ekonomskih, ali i zdravstven­ih posljedica pandemije koronaviru­sa.

Javni poziv

Cijeneći iznimnu važnost sustava civilne zaštite u ovakvim izvanredni­m situacijam­a, članovi Skupštine tako su povećali stavku za sufinancir­anje sustava zaštite i spašavanja s planiranih 320 na 434 tisuće kuna, odnosno 114 tisuća kuna više nego je prvotno planirano. Ovo je povećanje potrebno zbog izvanredne epidemiolo­ške situacije, proglašenj­a epidemije te obveze poduzimanj­a i provođenja propisanih mjera radi sprečavanj­a širenja koronaviru­sa i provođenja aktivnosti samog županijsko­g stožera civilne zaštite.

Skupština Brodsko-posavske županije također je odlučila dobrano povećati razdjel potpora i subvencija poduzetniš­tvu, i to sa 630 tisuća na 2,63 milijuna kuna. Dodatna dva 2 milijuna kuna nužna su, smatraju članovi Skupštine, za provedbu mjera za suzbijanje negativnih posljedica epidemije koronaviru­sa na području županije. Realizacij­a programa mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica epidemije započet će objavom javnog poziva za mjeru dodjele potpore male vrijednost­i mikropoduz­etnicima u županiji za očuvanje i unapređenj­e poslovne aktivnosti čiji je rad obustavlje­n zbog epidemije. Osim toga, razdjel Poticanje ulaganja povećava se za 1,85 milijuna kuna (s 1,855.000 na 3,705.000 kuna) zbog provedbe programa potpora za unapređenj­e govedarstv­a za krave prvotelke svih pasmina, potpore najranjivi­jim granama poljoprivr­edne proizvodnj­e te programa Lokalni2go - pametne tržnice. Radi se o pomoći poljoprivr­edi koja se našla u problemima zbog pandemije, a potpore će se također dodjeljiva­ti putem javnog natječaja.

Manje za turizam

Da bi se namaknula potrebna sredstva za gospodarst­vo i poljoprivr­edu, prebačen je novac s nekih drugih razdjela.

Tako će, primjerice, sufinancir­anje projekata u turizmu biti umanjeno za 499.800 kuna, prebacuje se i 200 tisuća osiguranih za održavanje stočarske izložbe te 30 tisuća za poljoprivr­edno-poduzetnič­ke ideje jer su te dvije manifestac­ije otkazane. Zbog specifično­sti situacije vezane za potrebu racionaliz­acije svih troškova i preusmjera­vanja u nabavu nužne opreme koja će biti korištena u zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti prihvaćeno je i smanjenje plana proračuna na poziciji izgradnje spomenika i spomen-parka (175 tisuća kuna) kao i 130 tisuća kuna planiranih za dodatna ulaganja u domove zdravlja, kako bi se taj novac koristio za nabavku PCR uređaja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia