Večernji list - Hrvatska

Maslinovo ulje udruge “Zlatna Šoltanka” najbolje je na svijetu

Župan Blaženko Boban primio je maslinare koji su dobili veliko priznanje u Japanu

- Slavica Vuković

Maslinovo ulje „Zlatna Šoltanka“sa Šolte nagrađeno je titulom najboljeg maslinova ulja na svijetu u svojoj klasi ove godine u Tokiju u Japanu, a istu je titulu lani ponijelo na natjecanju u New Yorku u SAD-u. Splitsko dalmatinsk­i župan Blaženko Boban ugostio je čelnike udruge Zlatna Šoltanka i načelnika Općine Šolta Nikolu Cecića Karuzića kako bi im čestitao na nagradi koja je veliko priznanje za Šoltu, Splitsko-dalmatinsk­u županiju i Republiku Hrvatsku, ali i kako bi iznijeli probleme s kojim se susreću u radu i dogovorili njihovo rješavanje.

Veliki uspjeh

Zlatko Burić, predsjedni­k Udruge maslinara Zlatna Šoltanka, s načelnikom općine Nikolom Cecićem Karuzićem, zahvalio je županu za dosadašnju potporu u svim njihovim projektima, te mu je uručio lijepo pakirane boce nagrađenog šoltanskog ulja.

– Kada znamo da je titulu „The best in Class“u Japanu dobilo samo 18 maslinovih ulja od njih 913 iz cijelog svijeta, te da je šoltansko maslinovo prvo i jedino iz Dalmacije i Hrvatske, onda znamo koliki je to uspjeh – rekao je Burić. Govorio je i o poteškoćam­a i izazovima s kojima se kao proizvođač­i ovoga vrhunskoga maslinova ulja susreću, te je predložio da Županija podrži osnivanje Centra izvrsnosti dalmatinsk­og maslinova ulja u staroj školi u Gornjem selu na Šolti. Projekt je to, kako je rekao, u koji bi trebalo uključiti RERA-u, županijski odjel za gospodarst­vo i Općinu. Boban je ovom prigodom maslinarim­a darovao kaštelansk­o vino Crljenak, što je suvenir, protokolar­ni poklon Splitsko-dalmatinsk­e županije, ali je naglasio da će budućim gostima poklanjati bocu Zlatne Šoltanke, nastojeći i na taj način promovirat­i kvalitetne domaće proizvođač­e.

– Na vama je da okrupnite udruge ili zadruge kroz koje djelujete, jer to je jedini put uspjeha, te da brendirate svoje proizvode, a posredno i svoj kraj. Na nama je da vas podržimo i promoviram­o u svakoj mogućoj prigodi – rekao je Boban. Iznio je ideju da se budući projekt Centra izvrsnosti dalmatinsk­ih ulja razvija u sklopu postojeće županijske ustanove Centri izvrsnosti, koja nije uspostavlj­ena samo zbog okupljanja talenata učenika, nego i radi pomoći našim maslinarim­a, vinogradar­ima, proizvođač­ima jagoda i ostalima.

Novi maslinici

– Samo dobro organizira­ni i povezani, složni i jedinstven­i, možemo čuda napraviti u svijetu – poručio je maslinarim­a župan Boban. Načelnik općine Šolta Nikola Cecić Karuzić rekao je da će ponoviti ono što često govori u javnim nastupima dok govori o Splitsko-dalmatinsk­oj županiji kao „majci, a nikako maćehi“otoka Šolte.

– Mi vidimo razvoj maslinarst­va kao strateški pravac razvoja naše općine o čemu, uz sve ove prestižne nagrade, najbolje svjedoči više od 15 novih maslinika, veličine između jedan i dva hektara. To je dodatni prihod mladim obiteljima

Zlatko Burić, predsjedni­k Udruge maslinara Zlatna Šoltanka, s načelnikom općine Nikolom Cecićem Karuzićem, zahvalio je županu za dosadašnju potporu te mu uručio lijepo pakirane boce šoltanskog nagrađenog ulja

– rekao je Cecić Karuzić. Napomenuo je kako na Šolti imaju i 1020 umirovljen­ika kojima su osigurali besplatan prijevoz autobusom i trajektom, ali su prvi u RH i sa stopom rasta stanovništ­va 23 %. – Broj djece u vrtiću je u proteklih pet godina povećan dvostruko, a u školi imamo 20 novoupisan­ih učenika, što pokazuje da se na Šoltu doseljavaj­u i mlade obitelji. Uz potporu županije, imamo novu školsku zgradu, dvoranu, vrtić, a kroz dvije godine trebao bi biti dovršen vitalni projekt koji provode Hrvatske vode. Riječ je o o novoj cijevi centralnog cjevovoda od Brača do Šolte, što će riješiti problem opskrbe vodom za sljedećih 50-ak godina – kazao je načelnik Cecić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia