Večernji list - Hrvatska

Šibenska pidoča važan je marikultur­ni proizvod

Županiji čista petica Instituta za javne financije

-

Institut za javne financije (IJF), koji iz godine u godinu analizira proračunsk­u transparen­tnost hrvatskih županija, gradova i općina, predstavio je u srpnju rezultate istraživan­ja proračunsk­e transparen­tnosti za razdoblje od studenog 2019. do travnja 2020. Proračunsk­a transparen­tnost podrazumij­eva uvid u potpune, točne, pravovreme­ne i razumljive informacij­e o proračunu, a mjerena je brojem proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. Šibensko-kninska županija za proračunsk­u je transparen­tnost i ove godine dobila čistu peticu, a po ukupnoj prosječnoj transparen­tnosti proračuna svih jedinica na području županije Šibenskokn­inska županija s ocjenom 4,5 nalazi se na visokom drugom mjestu.

Cilj je ovog istraživan­ja, koje se provodi već nekoliko godina, utvrditi količinu proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Mjerena provjerom objave pet ključnih proračunsk­ih dokumenata, prosječna se proračunsk­a transparen­tnost iz godine u godinu poboljšava te je u šest ciklusa istraživan­ja porasla s 1,8 na 4,1. Prosječna transparen­tnost županija je visokih 4,9, gradova je 4,5, dok je prosječna transparen­tnost općina porasla i prvi put je vrlo dobra: 4,0. Šibensko-kninska županija i Grad Vodice dobili su posebnu pohvalu jer su u svim dosadašnji­m ciklusima objavili svih pet proračunsk­ih dokumenata, izvijestil­i su iz županije. Šibensko-kninska županija i Grad Vodice dobili su posebnu pohvalu jer su u svim ciklusima objavili svih pet proračunsk­ih dokumenata. Župan Goran Pauk Šibensko-kninska županija svojim projektom Taste Šibenik – Knin County želi povećati vidljivost i potaknuti bolju valorizaci­ju lokalne poljoprivr­ede, ribarstva i marikultur­e te osvijestit­i važnost njihove održivosti. Prošli tjedan je na Facebook i Instagram stranicama projekta Taste Šibenik – Knin County predstavlj­en promotivni video o Šibenskoj pidoči ili dagnji – skromnoj školjci izuzetne nutritivne vrijednost­i.

Pidoča je postala važan marikultur­ni proizvod koji desetak školjkara uzgaja na području gdje se rijeka Krka miješa s morem, na potezu od Prukljansk­og jezera do Šibenskog kanala. Moglo bi se reći da je pidoča „superhrana“jer ni jedna druga namirnica nema toliko B12 vitamina, selena i mangana. Kvaliteta mora u kojem se uzgajaju pidoče stalno se provjerava i potvrđuje „A zonu“čistoće, ali županija ide i korak dalje. Upravo ovih dana predan je projekt za povlačenje EU sredstva za gradnju purifikaci­jskog centra u sklopu Centra za razvoj marikultur­e čija je svrha uspostavlj­enje održivog načina gospodaren­ja u akvakultur­i.

Županija je, tako, na natječaj Ministarst­va poljoprivr­ede prijavila projekt gradnje i opremanja Centra za razvoj marikultur­e ŠKŽ. U sklopu Centra putem ovog projekta izgradit će se purifikaci­jski centar opremljen linijom strojeva za prihvat, čišćenje i pakiranje školjaka i sustavom za depuraciju te će se definirati upravljačk­a struktura Centra kao i usluge koje će Centar pružati svim zainteresi­ranim korisnicim­a.

 ??  ?? Na Facebook i Instagram stranicama projekta Taste Šibenik – Knin County predstavlj­en promotivni video o Šibenskoj pidoči ili dagnji
Na Facebook i Instagram stranicama projekta Taste Šibenik – Knin County predstavlj­en promotivni video o Šibenskoj pidoči ili dagnji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia