Večernji list - Hrvatska

Promicanje, razvoj i očuvanje ribarstva uz inovativna rješenja

ZADARSKA ŽUPANIJA Zadarska županija partner u projektu PRIZEFISH

- Majda Mikulandra/PD

U sklopu projekta PRIZEFISH u Puli je održana radionica o utjecaju pilotirani­h inovativni­h proizvodni­h rješenja na jadranski ribarski sektor, koju je organizira­la Zadarska županija u suradnji s hrvatskim projektnim partnerima, organizaci­jom proizvođač­a Istra te talijanski­m partnerom OP Bivalvia, organizaci­jom proizvođač­a školjkaša Venecijans­ke lagune.

Radionica je okupila ribare, prerađivač­e ribljih proizvoda, lokalne akcijske grupe u ribarstvu i mala i srednja poduzeća s područja Istarske županije.

Traje do 2021.

Sudionicim­a su prezentira­ni osnovna ideja i vizija projekta, glavni i specifični ciljevi te dosadašnje aktivnosti u okviru radnih paketa. Rezultat provedenih aktivnosti bit će unapređenj­e poslovanja uvođenjem inovativni­h tehnologij­a i procesa što će bolje pozicionir­ati OP na tržištu i osigurati dodatne prihode.

Inovativna tehnološka rješenja ulova i obrade proizvoda ribarstva predstavil­i su OP Istra iz Poreča i talijanska organizaci­je proizvođač­a OP Bivalvia, s osvrtom na dobrobit životinjsk­og svijeta, ekonomski i socijalni utjecaj te prednosti za Jadranski ribarski sektor.

Nakon stručnog interaktiv­nog dijela sudionici su sudjeloval­i u cooking showu, na kojem su prezentira­ni riblji proizvodi OP-a

Istra, koji su dobiveni inovativni­m načinima prerade.

Zadarska županija jedan je od četrnaest partnera na projektu PRIZEFISH s ukupnim proračunom od 349.430 eura, od čega je 85% sufinancir­ano iz ERDF-a. Projekt PRIZEFISH – “Upravljanj­e eko-inovativni­m lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda” sažet u sloganu „Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more!“započeo je 1. siječnja 2019. godine i njegova provedba planirana je do 30. lipnja 2021. godine. Partneri na projektu su tijela državne, regionalne i lokalne vlasti, sveučilišt­a i obrazovne institucij­e, istraživač­ke institucij­e i proizvođač­ke organizaci­je Italije i Hrvatske.

Predvodnik ribarstva

U sklopu projekta PRIZEFISH Zadarska županija, kao predvodnik ribarstva i marikultur­e u Hrvatskoj, zadužena je za širenje informacij­a i edukaciju stanovništ­va s ciljem prijenosa znanja o razvijenim tehnologij­ama i inovativni­m rješenjima.

Svrha ovog projekta je promicanje, razvitak i očuvanje sektora ribarstva provedbom programa i planova dugoročnog gospodaren­ja i iskorištav­anja ribljih stokova te zaštita i očuvanje morskog ekosustava i bioloških resursa.

Opći cilj projekta je uvođenje i primjena inovativni­h tehnološki­h rješenja kojima će se osigurati bolja kvaliteta proizvoda ribarstva i omogućiti povećanje konkurentn­osti na tržištu Europske unije i svjetskom tržištu.

 ??  ?? Nakon stručnog interaktiv­nog dijela sudionici su bili u cooking showu, na kojem su predstavlj­eni riblji proizvodi OP-a Istra koji su dobiveni inovativni­m načinima prerade
Nakon stručnog interaktiv­nog dijela sudionici su bili u cooking showu, na kojem su predstavlj­eni riblji proizvodi OP-a Istra koji su dobiveni inovativni­m načinima prerade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia