Večernji list - Hrvatska

Uređena riva i trajektno pristaništ­e u luci Žalić na Silbi

Usvojen rebalans proračuna – manji za 15 milijuna kn

-

Županijski vijećnici usvojili su izmjene i dopune proračuna za 2020. na 19. sjednici Županijske skupštine koja je zbog epidemiolo­ških mjera održana u Svečanoj dvorani Sveučilišt­a u Zadru. Izmjene i dopune proračuna Zadarske županije za 2020. donesene su, među ostalim, zbog okolnosti u gospodarsk­om okruženju RH prouzročen­ih epidemijom koronaviru­sa. Izvorni proračun Zadarske županije smanjen je za 15 milijuna kuna te iznosi 122 milijuna kuna, od čega se samo od poreza na dohodak očekuje pad prihoda za 8,6 milijuna kuna, a prihodi su pali i zbog županijski­h mjera pomoći gospodarst­vu, poput djelomično­g oslobađanj­a obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru te oslobađanj­a obveze plaćanja naknade za navodnjava­nje poljoprivr­ednog zemljišta. U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu. – Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je važnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakriz­e, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i županije te jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda našeg proračuna. Naravno da konstantno pratimo učinak mjera na županijski proračun koji se zbog toga slabije puni, ali istodobno nam je cilj da pomognemo našim poduzetnic­ima i maksimalno zaštitimo radna mjesta – istaknuo je župan Božidar Longin.

Ukupni proračun Županije, koji uključuje i decentrali­zirana sredstva te sredstva korisnika županijske riznice, povećan je na 1.367,000.000 kuna što je 1,86% ili 25,000.000 kuna više u odnosu na prethodni plan. Uz izmjene i dopune proračuna za 2020. županijski su vijećnici usvojili i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. te godišnja izvješća o radu i financijsk­om poslovanju za 2019. više ustanova kojima je Županija osnivač.

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništ­a u luci Žalić na otoku Silbi, u vrijednost­i 10,2 milijuna kuna. Tim je povodom župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića, resornog pročelnika Krešimira Laštre, ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Davora Škibole te predstavni­ka Mjesnog odbora Silba obišao uređenu luku koja je puštena u promet.

– Obnovljena će riva služiti mještanima Silbe i njihovim gostima sigurno idućih 30 godina. Ovo je još jedan od primjera kako sinergijom i zajednički­m snagama možemo puno toga napraviti. Obnova ove luke samo je jedan u nizu projekata u našem investicij­skom ciklusu i mislim da je ovo kvalitetan primjer kako naša Županijska lučka uprava skrbi o lučkoj infrastruk­turi na našim otocima – istaknuo je župan Longin. Obnova luke u Silbi je investicij­a Županijske lučke uprave, a realiziran­a je uz pomoć Zadarske županije, Grada Zadra i Ministarst­va mora. – Ovom smo sanacijom povećali sigurnost uplovljava­nja trajektnih linija na otoku Silbi – dodao je ravnatelj ŽLU-a Davor Škibola. Novom rivom zadovoljni su i mještani na Silbi. – Stara riva je trajala tridesetak godina, a nova bi mogla trajati i do stotinu godina – poručio je mještanin Saša Predovan. Završeni su radovi i u luci Mrljane na otoku Pašmanu. Riječ je o projektu vrijednom 3,6 milijuna kuna bez PDV-a, a radovi su obuhvaćali i sanaciju lukobrana s obalama.

 ??  ?? Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića, pročelnika Krešimira Laštre, ravnatelja ŽLU-a Zadar Davora Škibole te predstavni­ka Mjesnog odbora Silba obišao je novouređen­u luku
Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića, pročelnika Krešimira Laštre, ravnatelja ŽLU-a Zadar Davora Škibole te predstavni­ka Mjesnog odbora Silba obišao je novouređen­u luku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia