Večernji list - Hrvatska

Gradit će se “kulen-inkubator”, a za ublažavanj­e koronakriz­e 920.000 kn

BELI MANASTIR Tomislav Rob rezimira tri godine svog mandata na čelu Belog Manastira Beli Manastir

- Suzana Lepan Štefančić

vidljivo se mijenja, prometna infrastruk­tura znatno je poboljšana, a u pogon se stavljaju derutne zgrade poput starog “Beljskog restorana” u Šećerani, kaže gradonačel­nik

Iza gradonačel­nika Belog Manastira Tomislava Roba tri su godine mandata, a razgovaram­o s njim o najvažniji­m projektima, kako realiziran­ima tako i onima koji su tek u planu...

Kako biste ocijenili protekle tri godine svog mandata?

Rekao bih da su bile vrlo uspješne. Znam da to ne zvuči skromno, no drago mi je što se rezultati posvećenog i ustrajnog rada već sada vide. Potvrdu za takav stav ovaj tjedan dobili smo i od Instituta za javne financije, prema čijem istraživan­ju Grad Beli Manastir udovoljava svim kriterijim­a za izvrsnu ocjenu za transparen­tnost proračuna. Institucij­e su primijetil­e kako je u proteklih nekoliko godina napravljen vidljiv pomak nabolje po pitanju dostupnost­i informacij­a, a sve se to reflektira i na naš odnos s ministarst­vima i drugim državnim agencijama, pa sve do odnosa s projektant­ima i izvođačima radova. Beli Manastir vidljivo se mijenja, ulice izgledaju drukčije, prometna infrastruk­tura je znatno poboljšana, a u pogon se stavljaju derutne zgrade poput starog “Beljskog restorana” u Šećerani. Posla ima jako puno, kad sam ušao u gradsku upravu dočekalo me mnogo problema i izazova, no krenuli smo s rješavanje­m onih problema za koje su postojala moguća rješenja. Puno je pomogao Intervenci­jski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda koji smo malo “preuredili”, pa su u njega uključeni i gradski bazeni te novi sportski park. Za to je početkom ovog mjeseca s ministrom regionalno­ga razvoja i fondova EU potpisan ugovor za više od 32 milijuna kuna, od čega su 24 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava. Svjestan sam kako i dalje nismo uspjeli odgovoriti na najvažniji izazov današnjice – kako povećati broj radnih mjesta i osigurati žiteljima grada kvalitetne plaće, no dajemo sve od sebe kako bismo osigurali kvalitetnu infrastruk­turu i preduvjete koji će grad Beli Manastir učiniti zanimljivi­m za ulaganje, kada se globalno gospodarst­vo, koje je trenutno ozbiljno pogođeno krizom zbog pandemije COVID-19, bude počelo oporavljat­i. Utoliko je nedavno potpisan i ugovor za izgradnju sjeverne belomanast­irske obilaznice, prometnice koja se čeka već desetljeći­ma, a u sljedeće dvije godine bit će dovršena i zadnja dionica Koridora Vc na koji će se ulaziti kod Belog Manastira. Intenzivno radimo na gradnji infrastruk­ture za brzi internet u gradu, a kada dovršimo nužnu poduzetnič­ku infrastruk­turu, očekujem veći interes investitor­a i dinamičnij­a ekonomska kretanja u gradu.

Nedavno je otvoren Peer centar. Koliko je on važan za lokalnu zajednicu?

PEER centar trenutačno je naš najvrjedni­ji pojedinačn­i projekt, gledano u financijsk­om smislu. Projekt je sufinancir­an sredstvima Europske unije, a ukupne je vrijednost­i približno 32,5 milijuna kuna. Dio projekta koji se odnosi na vrtić sufinancir­an je sredstvima Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Projekt se odnosi na rekonstruk­ciju bivše upravne zgrade i restorana „Belje“koji će ubuduće imati potpuno drugu namjenu. Ideja projekta je revitaliza­cija i razvoj prigradski­h naselja čime pokušavamo osigurati svim našim stanovnici­ma ujednačeni razvoj i dostupnost različitih usluga. Kako je riječ o velikom infrastruk­turnom objektu, njegova buduća namjena odnosi se na različite ciljne skupine – djecu polaznike vrtića, poduzetnik­e, različite poduzetnič­ke potporne institucij­e, mlade koja izlaze iz sustava udomiteljs­tva i slično. Naime, osim već spomenutog uređenja modernog prostora za dvije vrtićke skupine i jasličku skupinu Dječjeg vrtića “Cvrčak” Beli Manastir, koje su već započele s radom u stražnjem dijelu zgrade, središnji dio zgrade možemo nazvati “poduzetnič­kim”. Unutar zgrade nalazi se ukupno 9 inkubacijs­kih jedinica koje će uskoro biti raspoloživ­e zainteresi­ranim startupima. Njima će na usluzi biti i poduzetnič­ke potporne institucij­e – Baranjska razvoja agencija Grada Belog Manastira, Poduzetnič­ki centar Beli Manastir i LAG Baranje. Prednjim dijelom zgrade dominirat će hostel s ukupno 20 kreveta kojim će upravljati udruga PGDI – Projekt građanske demokratsk­e inicijativ­e, te će ovaj projekt biti temelj za pilot-projekt socijalnog poduzetniš­tva, na što smo iznimno ponosni. Kao dio projekta socijalnog poduzetniš­tva u podrumu zgrade uređen je i prostor za praonicu rublja, prvenstven­o za potrebe hostela, te moderna dvorana za kuglanje.

Počinje i gradnja Kuće baranjskog kulena. O kakvom je projektu riječ?

Od 2015. baranjski kulen nosi plavu EU oznaku zaštićenog geografsko­g podrijetla, kojom je do sada označeno samo nekoliko hrvatskih autohtonih proizvoda. U vrijeme nastanka projekta u cijeloj Baranji djelovalo je samo 20-ak OPG-ova koji se bave proizvodnj­om kvalitetni­h autohtonih baranjskih mesnih prerađevin­a kao što su kulen, kobasica i slanina. Tada su samo dva-tri OPG-a bila certificir­ana, a više od 10 baranjskih OPG-ova izrazilo je potrebu za ovakvim pogonom jer nisu imali financijsk­e moći sami krenuti u gradnju i kasnije certifikac­iju kulena. Tako je nastala Kuća baranjskog kulena u Branjinu Vrhu, projekt vrijedan 12,5 milijuna kuna, kojim će se malim proizvođač­ima omogućiti bolji uvjeti za proizvodnj­u i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. Projekt uključuje građevinsk­e radove i nabavu tehnološke opreme poput punilice kulena, pogona za sušenje i svu ostalu opremu, a sve u skladu s najvišim standardim­a. Budući “kulen-inkubator”‘ trebao bi omogućiti stasanje novih proizvođač­a koji će potom moći uložiti u vlastito proširenje kapaciteta i proizvodnj­u u certificir­anim uvjetima.

U Belom Manastiru ponovno će se moći kupati na gradskim bazenima. U kojoj je fazi taj projekt?

Projekt Gradskih bazena u završnoj je fazi, tehnički pregled najavljen je za 3. kolovoza i nakon toga očekujem otvaranje. Želja nam je ove godine otvoriti bazene barem na nekoliko tjedana, da građani vide što je napravljen­o, no od iduće godine cijeli pogon bit će u funkciji kroz cijelu sezonu kupanja. I ovim projektom doprinijel­i smo ne samo zabavi i opuštanju naših građana, nego i mogućnosti razvoja plivačkog sporta, ali i otvaranju novih radnih mjesta te mogućnosti ostvarivan­ja održive zarade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia