Večernji list - Hrvatska

Prihodi od poreza na dohodak manji za četiri milijuna kuna

Grad zbog korona krize skresao proračun

- Robert Mihaljević

Gradsko vijeće Koprivnice izglasalo je rebalanas proračuna koji će ove godine zbog koronakriz­e biti manji za oko 18 milijuna kuna od planiranog­a. Prijedlog izmjena i dopuna proračuna izrađen je “na temelju trenutačne gospodarsk­e situacije te procjene gospodarsk­ih kretanja na području grada u narednom razdoblju te potpisanih ugovora o dodjeli sredstava za financiran­je projekata i aktivnosti u provedbi”, tumače u Gradskoj upravi.

Gradske financije stabilne

No, bez obzira na epidemiju koronaviru­sa i gospodarsk­u krizu koju je izazvala, gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako su gradske financije stabilne te nema razloga za brigu.

– Cijeli se svijet prebacuje na novi model funkcionir­anja i to nosi određene financijsk­e rizike koji će se svakako osjetiti i na gradskom proračunu. U lipnju smo, primjerice, uprihodili tek oko 400.000 kuna od poreza na dohodak, a lani je taj prihod iznosio šest milijuna kuna – otkrio je gradonačel­nik.

Na sjednici Gradskog vijeća izglasano je i novo zaduženje od blizu tri milijuna kuna, i to za financiran­je dijela obveza za izgradnju novog dječjeg vrtića u Starigradu te energetske obnove Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinsk­og. Ti se projekti većim dijelom financiraj­u novcem fondova EU. Na temelju ostvarenih prihoda proračuna u prvih šest mjeseci i procjene ostvarenja do kraja godine, planirani su konsolidir­ani prihodi i primici za 2020. u ukupnom iznosu od 244 milijuna kuna.

Mehanizam naplate

Porezni prihodi planirani su temeljem očekivanih gospodarsk­ih kretanja te ostvarenja tijekom godine, i to na razini od 66,5 milijuna kuna.

– Izvanredna situacija koja je pogodila gospodarst­vo zbog pandemije koronaviru­sa znatno je poremetila mehanizam naplate, planiranja i izvršavanj­a poreznih prihoda Grada kao jedinice lokalne samouprave. Naime, Vlada RH je s ciljem ublažavanj­a negativnog efekta krize donijela niz mjera kako bi se održala likvidnost poduzeća i održala zaposlenos­t. Prihvaćeni­m paketom mjera koji se u najvećoj mjeri odnosio na odgode poreznih davanja, porezni prihodi su se naplatili u osjetno manjem iznosu te se planiraju za četiri milijuna kuna manje u odnosu na postojeći plan. Također, stavka povrata poreza na dohodak po godišnjoj prijavi je veća za 258.000 kuna – tumače u Gradskoj upravi.

Cijeli svijet se prebacuje na novi model funkcionir­anja i to nosi određene financijsk­e rizike koji će se osjetiti i na gradskom proračunu – kaže gradonačel­nik

 ??  ?? Sjednica Gradskog vijeća Koprivnice održana je pod maskama
Sjednica Gradskog vijeća Koprivnice održana je pod maskama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia