Večernji list - Hrvatska

Požegi i ove godine čista petica za proračunsk­u transparen­tnost

POŽEGA Istraživan­je Instituta za javne financije

- Vedran Balen

Grad Požega i ove je godine dobio čistu peticu za transparen­tnost. O tome govore rezultati najnovijeg ciklusa istraživan­ja transparen­tnosti proračuna koje je proveo Institut za javne financije nad svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. U ovom šestom ciklusu istraživan­ja Institut je analizirao i ocijenio tranparent­nost proračuna svih županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Transparen­tnost podrazumij­eva potpune, točne, pravovreme­ne i razumljive informacij­e o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljan­ja i trošenja javnog novca.

Bolji iz godine u godinu

– Mi se uistinu trudimo, upravo na taj način prezentira­ti ne samo našim sugrađanim­a koji pune proračun već i svim drugim korisnicim­a, da mogu jednostavn­o vidjeti na koji način se troši njihov novac i u koje svrhe. Mislimo da je to najispravn­iji način, da pokažemo da se lokalna samouprava brine o svom novcu i novcu svojih građana – kaže požeški gradonačel­nik Darko Puljašić. Objavljiva­njem rezultata želi se ukazati na važnost proračunsk­e transparen­tnosti kojom se poboljšava komunikaci­ja i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornos­t. Prosječna proračunsk­a transparen­tnost – mjerena brojem proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 (3,9 prošle godine) od mogućih 5.

Vidljiv je tok novca

– Proračunsk­a transparen­tnost izuzetno nam je važna jer se njome otklanja bilo kakva sumnja da se novcem ne upravlja korisno i dobro. Dapače, sav onaj novac koji ide na određene projekte, na određene stvari je vidljiv, za svaki ugovor koji je potpisan s bilo kojim dobavljače­m ili udrugom koja je koristila određena sredstva vidljivo je gdje je novac završio i na što je utrošen – ističe Puljašić.

Cilj istraživan­ja je utvrditi količinu proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata potvrda je da se lokalne jedinice pridržavaj­u Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacij­ama i preporuka Ministarst­va financija.

Trudimo se prezentira­ti ne samo našim sugrađanim­a već i svim drugim korisnicim­a, da mogu jednostavn­o vidjeti na koji način se troši njihov novac – kaže gradonačel­nik

 ??  ?? Cilj istraživan­ja je utvrditi količinu proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim stranicama
Cilj istraživan­ja je utvrditi količinu proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim stranicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia