Večernji list - Hrvatska

U središtu Vinkovaca vijore se zastave gradova prijatelja

- Vedran Balen

U povodu Dana grada Vinkovaca u pješačkoj zoni postavljen je dio zastava vinkovački­h gradova prijatelja.

Bogata i raznovrsna međunarodn­a suradnja nešto je na što su u ovom gradu itekako ponosni. Počeci međunarodn­e suradnje datiraju iz razdoblja bivše općine Vinkovci, prije Domovinsko­g rata. U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnos­t i želju da pomognu.

To je dovelo do velikog prijateljs­tva koje se godinama njeguje na političkom, gospodarsk­om, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a posebna je pažnja usmjerena na mlade koji kroz brojne aktivnosti dodatno učvršćuju suradnju. Da su mladi glavni pokretači partnerstv­a, pokazuju i mnogobrojn­i posjeti i razmjene mladih koji učenicima omogućavaj­u upoznavanj­e druge kulture i običaja, druženja, ali i stvaranje doživotnih prijateljs­tava.

– S obzirom na epidemiolo­šku situaciju, ove godine nam predstavni­ci naših gradova prijatelja nisu bili na obilježava­nju Dana grada, ali zato se nadam da ćemo se sljedeće godine svi okupiti na ovom mjestu – poručio je gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić. Vinkovci su svoju suradnju s drugim gradovima nastavili razvijati i u novijoj povijesti. Tako je 2003. godine potpisana Povelja o kulturnoj suradnji s Orašjem. Tijekom godina se ovo prijateljs­tvo pokazalo intenzivni­m, a naglasak je stavljen na gospodarsk­u suradnju. Tri godine poslije prijateljs­tvo je potpisano i s gradom Kőbánya u Mađarskoj. Suradnja temeljena na pomoći nacionalni­m manjinama pokazala se kao dobar temelj za izgradnju prijateljs­tva koje se i dalje intenzivno njeguje, i to u području kulture i umjetnosti, gospodarst­va i sporta.

 ??  ?? U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnos­t i želju da pomognu
U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnos­t i želju da pomognu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia