Večernji list - Hrvatska

Za posjetitel­je otvorena poučna staza na posjedu slavnog bana Jelačića

Povezivali smo turizam, kulturu, obrazovanj­e i kreativne industrije, kažu u TZ-u

- Ivica Beti

Novi dvori bana Josipa Jelačića dobili su novu znamenitos­t – povijesno-poučnu stazu koja će posjetitel­jima pružiti najvažnije informacij­e o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, o njegovu životu i obitelji. Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati je 13 interpreta­cijskih ploča koje će svojim sadržajem oživiti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču.

Otkriva nepoznate detalje

– Posjetitel­ji će tako sada na dohvat ruke imati sve informacij­e o Vršilnici, u kojoj se nekada davno vršilo žito, Muzeju Matija Skurjeni koji je u banovo vrijeme bio spremište plodova, zatim detalje o dvorcu, kapeli sv. Josipa, vrtlarovoj kući i grobnici obitelji Jelačića, ali i o aleji kestena i prekrasnom perivoju koji krasi posjed – kažu u Turističko­j zajednici grada Zaprešića.

Dio interpreta­cijskih ploča prati i život bana Jelačića te otkriva manje poznate detalje o njegovoj supruzi Sofiji i obitelji, kao i o njegovoj vojnoj karijeri i revoluciji 1848. godine. – Povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića želimo ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstven­og očuvanog kompleksa od nacionalno­g značaja. Poučna staza bana Jelačića vodi sve naše posjetitel­je kroz vrijeme 19. stoljeća te na zanimljiv i edukativan način interpreti­ra baštinu. Ova staza, zapravo, istovremen­o slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpreta­cije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti – rekao je direktor Turističke zajednice Toni Ganjto. Tim projekru tom povezuje se turizam, kultura, obrazovanj­e i kreativne industrije. Prilikom dizajniran­ja ploča birani su materijali i boje koji odgovaraju prirodnom okolišu parka te su svi elementi oblikovani tako da ne narušavaju vizure kompleksa, već da ih upotpunjuj­u.

Svi posjetitel­ji staze, u Turističko informativ­nom centru koji se nalazi u prizemlju Muzeja Matije Skurjenija, na samom ulazu u kompleks, mogu preuzeti i brošu"Trenutak uspomene s banom", koja prati sadržaj staze, nadopunjuj­ući sadržaj interpreta­cijskih ploča.

Bilježnice za najmlađe

Za najmlađe je do jeseni u planu i posebno izdanje radne bilježnice u kojoj će biti elemenata slikovnice i zabavnih radnih zadataka pomoću kojih će moći provjeriti što su sve naučili šetajući povijesno poučnom stazom.

Revitaliza­cija Novih dvora od posebne je važnosti za grad Zaprešić pogotovo zbog neograniče­nog turističko­g potencijal­a koji ovaj kompleks ima te su zbog toga u fokusu grada, napominje gradonačel­nik Željko Turk i dodaje da su u proračunu grada Zaprešića za ovu godinu predviđena sredstva i za obnovu kukuružarn­ika i amfiteatra ispred njega. U taj projekt kreće se već ove jeseni.

 ??  ?? Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati je 13 interpreta­cijskih ploča koje će svojim sadržajem oživiti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču. Gradonačel­nik Željko Turk sa suradnicim­a
Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati je 13 interpreta­cijskih ploča koje će svojim sadržajem oživiti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču. Gradonačel­nik Željko Turk sa suradnicim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia