Večernji list - Hrvatska

Crveni Michelinov vodič prodan za 26.500 dolara

-

Crveni Michelinov vodič iz 1900. prodan je za 26.500 eura na aukcijskoj prodaji, čime je zabilježen svjetski rekord za tu vrstu predmeta, objavili su organizato­ri aukcije. U gradu Clermont-Ferrandu u središnjoj Francuskoj, taj je vodič prodan za 26.500 eura jednom francuskom kuharu, koji je sa svim troškovima akviziciju platio 33.549 eura.

– Davne 1900. godine 35.000 primjeraka te male crvene knjižice besplatno je podijelila tvrtka Babendum s ciljem da olakša putovanja automobilo­m iz grada u grad – objasnio je Pierre Gabriel Gonzales, organizato­r Međunarodn­e konvencije sakupljača Michelinov­ih vodiča, prenosi agencija AFP. Vodič je za svaki grad abecednim redom donosio podatke o hotelima, kovačima koji su bili samouki automehani­čari i trgovcima koji su prodavali kanistre benzina. Od 1920. godine vodič više nije bio besplatan i trebalo ga je kupiti, ali je tada donosio i preporuke za dobre restorane. Danas u restoranim­a često na ulazu izlažu vodiče u kojima su navedeni.

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperatur­ni rekord dosegnuvši 22 stupnja Celzijevih, objavio je norveški meteorološ­ki institut. S 21,7 stupnjeva izmjerenih u 18 sati po mjesnom vremenu blizu mjesta Longyearby­en, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja. Inače, i glavni grad Hrvatske je u subotu u 18 sati mjerio 22 stupnja. U srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperatur­e se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva Celzijevih. Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu znanstveni­ci. Poznat po svojim polarnim medvjedima, arhipelag Svalbard ima i jednu posebnost: ondje se nalazi ugljenokop, a riječ je o energiji koja emitira najviše stakleničk­ih plinova. No na Svalbardu je smještena i “Vegetacijs­ka Noina arka”, osnovana 2008., a riječ je o banci u kojoj se čuva sjemenje za budućnost u slučaju kataklizme. Taj ‘biljni sef’ osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavan­ja. Moralo se uložiti 20 milijuna eura kako bi se sanirao budući da su unutra 2016. prodrle vode nastale topljenjem permafrost­a .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia