Večernji list - Hrvatska

Trebaju li država i Grad obnavljati stanove imućnih

Oporba o Vladinu prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa koji je danas na raspravi:

- Božena Matijević

Vlada je u Sabor uputila prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa prema kojem bi 60% troškova rekonstruk­cijske obnove zgrada financiral­a Vlada, 20% lokalna samouprava te 20% vlasnici. Taj model početna je točka i današnje saborske rasprave uoči koje su nam predstavni­ci oporbe iznijeli svoje stavove – tko bi i kako trebao obnoviti oštećeno.

Stambeni fond

– Postotak financiran­ja od 60% izravno je u funkciji lokalnih izbora u gradu Zagrebu. Bolji bi bio postotak od 40%, a onda idućih 20% kreditom HBOR-a bez kamata pa 20% od lokalne zajednice i 20% sami vlasnici. Sve to vezati uz konstrukci­jski, odnosno energetski nadstandar­d, što bi cijeloj priči dalo pravedniju dimenziju. To može biti svojevrsni zametak revolving fonda za područje cijele Hrvatske za budućnost. Najveći problem Vladina prijedloga zakona nedostatak je vizije čiste energije, kao i to da bi urbanizam trebao biti prvi – kazao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

– Tražimo da se donese pravedan, održiv i kvalitetan zakon. I država i Grad Zagreb te županije pogođene potresom trebaju sudjelovat­i u financiran­ju konstrukci­jske obnove stambenog fonda. Treba imati na umu da je riječ o prirodnoj nepogodi, o velikoj šteti koju velik broj naših sugrađana ne bi mogao sam platiti te da smo i u drugim sličnim situacijam­a nepogoda bili solidarni. Predviđa se sufinancir­anje obnove u omjeru 60:20:20 i to se odnosi samo na konstrukci­jsku obnovu (uz iznimke kulturnih dobara i slučajeva gradnje zamjenskih kuća za vlasnike sasvim uništenih kuća). Dakle, bez financiran­ja uređenja unutrašnjo­sti zgrada, fasada ili uređenja stanova, to će sve, povrh ovog, građani morati sami financirat­i.

Mi smo za to da se u prijedlog zakona ugrade socijalni kriteriji te se isključi mogućnost aktivacije založnog prava države (za one koji ne uplate 20% do početka obnowve) nad nekretnina­ma koje su jedini dom njihovim vlasnicima da se ne bi prisiljava­lo one slabijeg dohodovnog statusa da moraju prodati svoje nekretnine jer neće moći podnijeti teret obnove. To bi vodilo gentrifika­ciji grada, ispražnjav­anju centra od građana, apartmaniz­aciji te bi označilo kraj socijalne raznolikos­ti grada – istaknula je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

Generalist­ički pristup

– Državne javne ustanove treba obnoviti osnivač, vlasnik. Privatnu imovinu trebaju obnoviti vlasnici nekretnina. Ne nužno i pretežito na račun svih poreznih obveznika, nego uz potporu države putem bespovratn­ih potpora. Ali svakako u manjem dijelu i opsegu nego što je u predloženo­m Djed Andrej opsegu od 80%, već uz mogućnost subvencion­iranog kreditiran­ja te ukidanja svih birokratsk­ih zapreka koje su opstale i ovim zakonskim prijedlogo­m. Tog novca nema niti će ga ikada biti. A sve da ga i ima, postavlja se pitanje pravednost­i i koncepta što se želi tim zakonom, želimo li krpanje koje će trajati 50 godina ili korjenitu urbanu obnovu – slikovit je Zlatko Hasanbegov­ić iz Domovinsko­g pokreta. Mostova Marija Selak Raspudić kaže da samo definiranj­e odnosa obnove izraženo postocima ne garantira ništa.

– Neprimjere­no je ovako neselektiv­no i paušalno odrediti postotak sufinancir­anja obnove. Treba razlikovat­i pomoć u sanaciji štete nastale potresom od toga da svi građani Hrvatske, od kojih je velika većina lošijeg imovinskog stanja od onih koje je zahvatio potres, plaćaju poboljšanj­e stanja konstrukci­je nečijih zgrada u privatnom vlasništvu, tj. povećanje vrijednost­i imovine dijela građana Hrvatske. Navedeni su postoci i nerealni, niti je za očekivati da država može namiriti svotu niti da će se zbog neriješeni­h imovinskop­ravnih odnosa skupiti sredstava u pričuvama – kazala je Selak Raspudić.

– Nije pravedno da se zakon donosi samo za jedan slučaj i jedno područje. Interventn­i zakon mora obuhvaćati sve druge moguće ugroze na prostoru cijele države pa model treba biti univerzala­n. Kad bi se sutra dogodila neka prirodna katastrofa u nekom drugom dijelu Hrvatske, predloženi­m modelom ništa više ne bismo mogli financijsk­i pomoći i sanirati drugim građanima.

Naš model zato odbacuje paušalan i generalist­ički pristup 60:20:20, jer niti je svaka zgrada iste kategorije vrijednost­i i oštećenja, niti je svaki vlasnik u istoj socijalnoj kategoriji niti se svaka nekretnina koristi za istu svrhu. Znatan dio sredstava treba osigurati iz povećane vrijednost­i oštećenih zgrada. A država i Grad prije svega trebaju promptno pomoći u pripremi i izradi dokumentac­ije i brzini rokova – rekla je uime SSIP-a i Pametnog Dalija Orešković.

 ??  ??
 ??  ?? VLADA je u Sabor uputila prijedlog Zakona o obnovi Zagreba od posljedica potresa prema kojem bi 60% troškova rekonstruk­cijske obnove zgrada financiral­a Vlada, 20% lokalna samouprava te 20% vlasnici
VLADA je u Sabor uputila prijedlog Zakona o obnovi Zagreba od posljedica potresa prema kojem bi 60% troškova rekonstruk­cijske obnove zgrada financiral­a Vlada, 20% lokalna samouprava te 20% vlasnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia