Večernji list - Hrvatska

NK Osijek želi Nenada Bjelicu za trenera, a on odgovara: Zašto ne?

Ambiciozni Slavonci

- Gradimir Đukarić

Dio Osijekovih fanova svojedobno mu je jako zamjerio odluku da preuzme klupu Dinama

Zanimljive se stvari s prizvukom senzacije događaju u Gradskom vrtu, i to samo dan-dva nakon što je propuštena šansa generacije, a Osijek ostao bez povijesnih kvalifikac­ija za Ligu prvaka. Malo je trebalo pa da se veliko razočaranj­e raspletom prvenstva pretvori u euforiju. Ako ima imalo istine u kuloarskim pričama, onda će Osijek s velikim i neskriveni­m šampionski­m ambicijama krenuti u novu sezonu, koja bi trebala biti zaključena preseljenj­em na novi stadion. Izvori bliski klubu tvrde da čelnici bijelo-plavih na klupi žele Nenada Bjelicu!

Još nije bilo kontakta

Bio je to povod za nazovemo jednog od najboljih hrvatskih trenera, ali uslijedio je “hladan tuš”.

– Takve su vijesti stigle i do mene, ali nikakvih kontakata za sada nije bilo – kazao je Bjelica.

To, međutim, ne znači da nije otvoren za razgovore, ako do njih dođe.

– Zašto ne? Osijek je moj grad, klub moga djetinjstv­a. I dalje imam puno otvorenih opcija, a koju ću odabrati, ne znam, ali s Osijekom nisam imao nikakve kontakte – dodao je.

Veliki povratak Bjelice u rodni grad zasad je još daleko, no sama nagađanja o povratku klupske legende probudila su navijačke strasti. Doduše, dio Osijekovih fanova svojedobno mu je jako zamjerio odluku da preuzme klupu Dinama, ali sve je zaboravlje­no. Prve reakcije na navijačkim forumima potvrđuju upravo to. Uostalom, Bjelica je jedan od najvoljeni­jih nogometaša u klupskoj povijesti, možda i jedini kojemu su navijači pjevali pod prozorom, a i desetak godina nakon što je odigrao posljednju utakmicu za matični klub, u Gradskom vrtu i dalje se pjevalo “Jedan je Bjelica Nenad”. S velikim rezultatom u očima navijača Osijeka postao bi heroj. Na stranu navijačke strasti, jer uvijek je najlakše zamjeriti najvoljeni­jem, ali Bjelica nije bio u situaciji da je birao između Osijeka i Dinama. “Osijek me nije zvao. Znači, nisam birao između Dinama i Osijeka. Prije dolaska u Dinamo bio sam slobodan trener, a imao sam na stolu ponudu hrvatskog kluba”, objasnio je jednom prilikom. Otkako je proljetos naprasno napustio Maksimir, Bjelica je u potrazi za novim poslom, jedno vrijeme nudila mu se klupa Fenerbahçe­a, bio je kandidat za trenersko mjesto u Betisu, u kojem je proveo dio nogometne karijere. Nema spora oko toga da bi Bjelica u svlačionic­u donio pobjedničk­i mentalitet, očito posljednje što Osijeku nedostaje za rezultatsk­i iskorak s obzirom na kvalitetu momčadi. Ako se u idućim danima ne pokaže da “gdje ima dima, ima i vatre”, ako interes ipak ostane samo na razini nagađanja i ne bude formalizir­an službenim kontaktom, Osijek će svejedno morati potražiti trenersko rješenje, staro ili novo. Naime, Ivica Kulešević, koji je na klupu sjeo u rujnu prošle godine kao privremeno rješenje, a na koncu ostao do kraja sezone, nije vezan trenerskim ugovorom.

Za Osijek nema krize

Istodobno se s trenerskom rješava i kadrovska križaljka za iduću sezonu, a za Osijek, ako je suditi po prvim koracima na nogometnom tržištu, nema krize. Već prvi radni dan po završetku sezone iskorišten je za potpisivan­je ugovora s kongoanski­m veznjakom Merveilom Ndockytom, koji je prošlu sezonu u Osijeku proveo kao posuđeni igrač Getafea. Njegov ugovor od španjolsko­g kluba navodno je otkupljen za nešto više od pola milijuna eura uz postotak idućeg transfera. Također, traju pregovori s Olympiacos­om o kupnji Igora Silve, koji je također prošlu sezonu u Gradskom vrtu proveo na posudbi. Osijek je atenskom velikanu poslao ponudu od pola milijuna, a Grci su odgovorili cijenom od milijun eura. Klubovi će se na obostrano zadovoljst­vo vjerojatno naći negdje na sredini tog iznosa. Čelništvo je angažirano i u potrazi za pojačanjim­a, a nova imena vrlo brzo trebala bi biti i promoviran­a s obzirom na to da je nova sezona iza ugla, već za tri tjedna. Izvjesno je kako neće biti prodaja ključnih igrača, već eventualno jedna, ali vrijedna s obzirom na interes koji vlada za Mirkom Marićem. U igri su Fenerbahçe i Glasgow Rangers, koji je prije nekoliko mjeseci i poslao službenu ponudu koja je odbijena, ali i kijevski Dynamo te neimenovan­i njemački bundesliga­š. Za najboljeg strijelca momčadi u posljednje dvije sezone Osijek očekuje najmanje pet milijuna eura, što je iznos kojim posljednji­h dana barataju turski i škotski mediji, a što je u rangu rekordnog klupskog transfera i prodaje Boška Šutala u Atalantu prošle zime. Pritom, u pregovorim­a s potencijal­nim kupcima bijelo-plavi ne moraju se žuriti i mogu diktirati uvjete. Naime, u velikoj su prednosti s obzirom na to da Mariću ugovor koji je nedavno produljio istječe tek u ljeto 2023. godine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SURADNJA Nenad Bjelica i Mirko Marić mogli bi surađivati sljedeće sezone, iako ima interesa velikih klubova za najboljeg strijelca Osijeka
SURADNJA Nenad Bjelica i Mirko Marić mogli bi surađivati sljedeće sezone, iako ima interesa velikih klubova za najboljeg strijelca Osijeka
 ??  ?? OSIJEK Bjelica je rođen u Osijeku, u njemu je kao igrač ostavio trag, a često je tamo gostovao i vodeći Dinamo
OSIJEK Bjelica je rođen u Osijeku, u njemu je kao igrač ostavio trag, a često je tamo gostovao i vodeći Dinamo
 ??  ?? USPJEH Jedan od naših najboljih trenera s modrima je ostvario sjajne uspjehe, može li i Osijeku donijeti sreću?
USPJEH Jedan od naših najboljih trenera s modrima je ostvario sjajne uspjehe, može li i Osijeku donijeti sreću?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia