Večernji list - Hrvatska

Marin Pucar iz Podravke u utrci za šefa poslodavac­a

IZBORI U HUP-u

- Stela Lechpammer

Vijeće članova HUP-a u rujnu će glasati o novom predsjedni­ku, ali i članovima Izvršnog i Nadzornog odbora

Izbori u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) se zahuktavaj­u. Ne jedan, već dva izborna ciklusa u narednim će tjednima ovoj udruzi koja okuplja hrvatske gospodarst­venike donijeti novu vodeću garnituru. Stoga se sve glasnije špekulira o tome tko bi mogli biti novi čelnici HUP-a. Gordana Deranja je, naime, po isteku drugog mandata nakon šest godina otišla s funkcije predsjedni­ce HUP-a krajem svibnja, a izvršni je odbor Udruge prije dva tjedna izvijestio da je i s glavnim direktorom Davorom Majetićem postignut dogovor o završetku desetogodi­šnje suradnje.

O većini imena se špekulira

Izvršni je odbor Majetiću, jednom od osnivača Microsofta Hrvatska, poželio uspješan nastavak karijere izvan HUP-a dok mu je dio članstva zamjerio što se izmjenama statuta pokušavalo upravo Deranji osigurati treći mandat. No na kraju se ipak ide na izbore, i to dvostruke, pri čemu je pozornost javnosti ipak više usmjerena na to tko će biti sljedeći predsjedni­k Udruge koja raspolaže s 20-ak milijuna kuna.

Prvi koji je službeno najavio da kreće u “predsjedni­čku utrku” jest Renato Radić, vlasnik bjelovarsk­e kompanije Prima namještaj. Ovaj poduzetnik s 25-godišnjim iskustvom od 2017. godine obnaša i funkciju HUPove udruge papirne i drvne industrije, a u svom se programu zalaže za gradnju kulture poduzetniš­tva u Hrvatskoj.

I dok je Radić već izašao u javnost sa svojom kandidatur­om, o mnogim se drugim imenima tek špekuliral­o pri čemu su se najglasnij­e spominjali čelnik Podravke Marin Pucar, Boris Drilo iz HT-a te prvi čovjek Plive Mihael Furjan. Jedno se vrijeme čak pretpostav­ljalo da dio članstva gura šefa Fortenove Fabrisa Peruška i bivšu potpredsje­dnicu Vlade Martinu Dalić, no ona je to veoma brzo demantiral­a. Kako Večernji list doznaje, prvi čovjek Podravke Marin Pucar uistinu piprema kandidatur­u te ima podršku članova koji na čelnoj poziciji HUP-a žele vidjeti baš njega zbog dugogodišn­jeg menadžersk­og iskustva i uspjeha u Podravci. Koprivničk­i je prehramben­i div, podsjetimo, prije nekoliko dana objavio da je neto dobit Podravke unatoč koronakriz­i 15,4 posto viša nego lani, a da su prihodi skočili za 4,9 posto, na 2,25 milijardi kuna. U utrku bi mogao i Mihael Furjan iz Plive koji je predstavni­k mlađe generacije menadžera, no Boris Drilo koji je predsjedni­k Izvršnog odbora HUP ICT-a izglednije bi mogao ciljati na mjesto glavnog direktora HUP-a.

Mijenja se garnitura

Što se tiče Majetićeva zamjenika, funkciju vršitelja dužnosti glavnog direktora privremeno je preuzeo Damir Zorić iz Euroherc osiguranja koji je izjavio da “ne zna koliko će mu mandat trajati”. No uskoro će Izvršni odbor HUP-a morati donijeti odluku o novom glavnom direktoru. Također, prije desetak su dana održane sjednica Vijeća članova te Skupština HUP-a pri čemu je u Vijeće članova odabrano pet novih imena – Mario Sekulić, Mira Hajdić, Hrvoje Balen, Jerko Jakšić i Ognjen Bagatin.

 ??  ??
 ??  ?? KALKULACIJ­E Svoju kandidatur­u najavio je ranije Renato Radić iz Prime, kandidatur­u priprema i Marin Pucar (na slici), a spominju se i imena Borisa Drile iz HT-a i prvog čovjek Plive Mihaela Furjana
KALKULACIJ­E Svoju kandidatur­u najavio je ranije Renato Radić iz Prime, kandidatur­u priprema i Marin Pucar (na slici), a spominju se i imena Borisa Drile iz HT-a i prvog čovjek Plive Mihaela Furjana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia