Večernji list - Hrvatska

Turista je 20 posto više no što se očekivalo

Nikolina Brnjac, ministrica turizma

- Radmila Kovačević

Sve donedavno činilo se da ove godine od turizma neće biti ništa. Odlična epidemiolo­ška situacija podgrijala je nade, pa se činilo da je Hrvatskoj ipak nadohvat otprilike trećina lanjskog turističko­g prometa. Svih se tiče sektor koji godišnje od stranaca uprihodi deset milijardi eura (lani, točno 10,5 mlrd.) i s opcijom da dođe svaki treći gost već se lakše disalo. Srpanj je, međutim, dao za pravo i optimistim­a. Do jučer je u Hrvatskoj registrira­no gotovo 2,2 milijuna turista, što je čak 54 posto dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. S noćenjima stvari stoje još i bolje. U tom ih je razdoblju bilo 14,7 milijuna ili 59 posto od lanjskog rezultata. Nijemci, Slovenci i domaći gosti najbolje se drže, za prošlogodi­šnjim brojkama iz srpnja zaostaju samo oko deset posto.

Ključ epidemiolo­ška situacija

Istina je da je ovaj srpanj brojkama nalik već zaboravlje­nim sezonama s početka dvijetisuć­itih kada je, nakon mršavih devedeseti­h i zastoja zbog NATO-ova bombardira­nja Srbije 1999., hrvatski turizam tek počeo ozbiljno rasti. Ali, svaki euro koji stranci ovog ljeta potroše u Hrvatskoj vrijedi kao dva u normalnoj godini. Hoće li, pak, nastaviti dolaziti kao u srpnju ovisi o epidemiolo­škoj situaciji kod nas i kod njih i eventualni­m novim ograničenj­ima putovanja. Naše su brojke zaraženih, nasreću, počele padati, nagovješta­ji su dobri.

– Jedino dobra epidemiolo­ška situacija pokreće ljude na putovanja i moramo dati sve od sebe da je zadržimo, ali i da te podatke svim kanalima šaljemo gostima. Interes postoji, turističku kartu HUT-a s ažurnim podacima samo u četiri dana pregledalo je čak 30.000 ljudi. Vlada velika potražnja za dnevnim, ažurnim podacima. Njemačka, Austrija i Slovenija su, nasreću, prepoznale i naše napore i da smo najsigurni­ji na Mediteranu. Ali nema opuštanja, situacija se može promijenit­i u samo nekoliko dana i zato u nastavku sezone moramo biti još odgovornij­i i profesiona­lniji – apelira šef HUT-a Veljko Ostojić.

Na kocki je puno više od toga kako će 2020. završiti za hotelske kuće, iznajmljiv­ače i ugostitelj­e. Hoće li i koliko na jesen biti rezanja plaća, otkaza, privatnih i poslovnih bankrota, rješava se ovih dana na jadranskim plažama. Trećinu od lanjskog deviznog turističko­g prihoda, slikovito rečeno, imamo u džepu. No, tri milijarde od stranih gostiju premalo je da bi završnica godine prošla bez većih potresa.

Nasreću, ima izgleda da se iz sezone izvuče i više unatoč tome što su domaćini spuštali cijene i što gosti oprezno troše. Dođe li i u kolovozu svaki drugi gost od lani, pa posluže vrijeme i epidemiolo­ška situacija u rujnu, stranci bi nam 2020. mogli ostaviti četiri, pa i pet milijardi eura.

Lov na 45% lanjskog prihoda

– Jako je bitno hoće li to biti 30 ili 45 posto lanjskog deviznog prihoda od turizma. Ako uhvatimo 45 posto, sigurno je da će pad BDP-a biti jednozname­nkast, oko osam-devet posto. Time bismo ušli u skupinu zemalja teže pogođenih pandemijom, ali ne i najteže. Skratilo bi se i vrijeme oporavka, a zadržali bismo i mogućnost uvođenja eura početkom 2023. Takav rezultat je i psihološki značajan i mijenja percepciju zemlje. Nitko drugi na Mediteranu neće se tome ni približiti, većina neće uhvatiti ni 30, a mnogi ni 20 posto prihoda iz 2019. – kaže ekonomist Željko Lovrinčevi­ć.

– Za nas je scenarij s 30 posto lanjskog turističko­g prihoda puno turobniji. Značio bi dvoznamenk­asti pad BDP-a, izgubili bismo mogućnost uvođenja eura početkom 2023., uslijedili bi otkazi, a uz te smanjene prihode rasle bi potrebe za socijalnim davanjima. Uspijemo li u turizmu uhvatiti tih 45 posto, svi bismo to osjetili, i to već ove jeseni. Bilo bi više prilika da se pomogne poduzetnic­ima, a onda i manje otkaza, ali, recimo, i manje moratorija na kredite i slično. Uz toliki prihod vjerojatno ne bi trebao ni neki veći rebalans proračuna – zaključuje Lovrinčevi­ć.

Hoćemo li ubrati spasonosni­h 4,7 milijardi od stranaca, tek će se vidjeti, ali u bolje rezultate nego što se očekivalo vjeruje i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

– Vrlo sam zadovoljna dosadašnji­m rezultatim­a. Imat ćemo bolju polazišnu točku za 2021. godinu nego što se u početku činilo. Prvi nam je cilj održati turistički sustav stabilnim i osigurati uvjete da Hrvatska ostane jedan od turistički­h lidera, što je važno za cjelokupno gospodarst­vo. Veliku ulogu u tome imat će i jačanje pozicije turizma u budućoj financijsk­oj perspektiv­i EU kojom se mogu otvoriti velike mogućnosti za taj sustav – ističe ministrica.

SVAKI EURO vrijedi kao dva u normalnoj godini. Dođe li i u kolovozu svaki drugi gost od lani i posluže li nas vrijeme i epidemiolo­ška situacija i u rujnu, stranci bi nam 2020. mogli ostaviti četiri pa i pet milijardi eura. Tri milijarde od stranih gostiju premalo je da bi završnica godine prošla bez većih potresa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia