Večernji list - Hrvatska

DAZ: Treba uvesti socijalni kriterij za financiran­je obnove

- Josip Bohutinski

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) u e-savjetovan­ju Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije upozorilo je na ozbiljne probleme u mogućnosti­ma provedbe takvog zakona. U DAZ-u kažu da su upozorili i na netranspar­entni sustav provedbe Zakona, na neravnopra­vnost svih građana te na izostanak socijalnog kriterija u državnim subvencija­ma.

Na prvom čitanju

Prijedlog zakona koji je jučer bio na raspravi u Saboru na prvom čitanju, poručuju iz DAZ-a, unaprijeđe­n je prihvaćanj­em dijela njihovih primjedbi, no i dalje nije potpun u sadržajnom smislu. Tako prema mišljenju zagrebački­h arhitekata, iako Zakon mora prvenstven­o pomoći pogođenima potresom 22. ožujka 2020., treba postaviti i zakonski okvir za cijelu RH u unapređenj­u ispunjavan­ja svih temeljnih zahtjeva za građevine prema Zakonu o gradnji, a u skladu s europskom direktivom. Ovakvim širenjem Zakona u opći zakon, smatraju u DAZ-u, smanjio bi se pritisak ostatka RH uz stav da se „obnavljaju stanovi bogatašima u centru Zagreba“. Zakon bi se provodio na temelju programa, a Zakonom se može propisati da je prvi Program za obnovu Zagreba i okolice.

U DAZ-u kažu i da je Fond za obnovu dobra i tražena forma zasebnog tijela, a trebao bi nastati transforma­cijom i pojačavanj­em operativni­h kapaciteta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st i Ministarst­va graditeljs­tva gdje su formirani mehanizmi i sustav provedbe te ljudski potencijal­i. U financiran­ju obnove trebali bi postojati socijalni kriterij.

Arhitekti, naime, smatraju da je novi Fond mogući novi parafiskal­ni namet i da će se izgubiti dvije do četiri godine dok se oformi, operativno posloži i prođe prve “dječje bolesti”. Napominju i to da je u posljednje­m programu za energetsku obnovu obiteljski­h kuća bio prisutan i socijalni kriterij po kojem su upisani u sustav socijalne skrbi dobili 80 posto subvencije dok je problem prekomjern­ih cijena riješen tako da Fond sufinancir­a samo prihvatlji­ve troškove koji su za fasadu najviše oko 350 kn/m2, za krov 500 kn/m2, za prozore 2400 kn/ m2.

Švicarski model

U pogledu poboljšanj­a temeljnih zahtjeva prema Zakonu o gradnji, ističu u DAZ-u, treba unaprijedi­ti stručnu temu urbane obnove i kvantitati­vnih kriterija obnove. Zakon mora predvidjet­i da se tijekom izrade programa obnove pokreće i izrada urbane obnove na onim područjima za koja je utvrđeno da je ona potrebna. Kvantitati­vni kriteriji obnove moraju biti kao u švicarskom slučaju (kulturna baština, vijek trajanja, iznos investicij­e, razina do koje je moguće izvesti obnovu). U DAZ-u smatraju da nije prihvatlji­v paralelni sustav izrade projektne dokumentac­ije, nadzora, izvođenja i uporabne dozvole za građevine.

Tako navode primjer obnove Dubrovnika i činjenicu da je 40 godina nakon tamošnjeg potresa Zakon o njegovoj obnovi i dalje u upotrebi. U međuvremen­u je bilo na desetke izmjena temeljnog Zakona o gradnji. Arhitekti tvrde da ubrzanje koje se pretpostav­lja uvođenjem novog sustava nije potrebno, jer je vidljivo da prema sadašnjem zakonodavn­om okviru nije potrebno ishoditi građevinsk­u dozvolu za obnovu, već se ona može provoditi poput energetske obnove, relativno pojednosta­vljenim postupkom. •

 ??  ?? TIHOMIL MATKOVIĆ predsjedni­k je Društva arhitekata Zagreba (DAZ)
TIHOMIL MATKOVIĆ predsjedni­k je Društva arhitekata Zagreba (DAZ)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia