Večernji list - Hrvatska

Izrezbaren­e lubenice su hit, ali ne žele ih jesti

Neobičan hobi kuhara iz Mohova za koji su, kaže, potrebni oštri noževi i dosta strpljenja

- Branimir Bradarić

Goran Popović, 26-godišnji kuhar iz iločkog prigradsko­g naselja Mohovo, ima neobičan hobi. Bavi se, naime, dekorativn­im rezbarenje­m lubenica i bundeva, a počeo je prije tri godine, nakon što je gledao video na internetu pa se odlučio okušati.

– Bilo je pomalo zahtjevno, ali mi se svidjelo. Prva je dekoracija lijepo izgledala, a svaka sljedeća još bolje – kaže Popović.

U početku je radio sa svojim noževima, a onda je slijedom uputa s interneta kupio set baš za takav hobi. Nužno je, objašnjava, da noževi za budu izuzetno oštri i tanki kako bi se moglo lakše raditi. Najčešće rezbari polovice lubenice, pri čemu su najbolje one s tankom korom. Koju uglavnom prvo skine, a onda željenu dekoraciju rezbari preko svijetlog dijela. Ponekad ulazi dublje u lubenicu i tako nastaju razni motivi, poput ruža, mladenaca, mamuta…, a idealan spoj čini bijela i crvena boja s crnim košticama, pa i zelenom korom ako je ostavlja.

– Ovisno o veličini lubenice i zahtjevnos­ti dekoracije, cijeli posao traje i do dva sata. Treba imati malo dara, ali i dosta “živaca”.

Izgleda komplicira­no, no zapravo nije. Za neke dekoracije, poput mladenaca, prvo napravim shemu i onda po njoj radim, a ruže rezbarim iz glave, jednostavn­o pustim ruku – objašnjava Popović.

Za njegov se hobi i pročulo pa se rezbarene lubenice često mogu vidjeti po svadbama, rođendanim­a i drugim proslavama, a u posljednje vrijeme surađuje i s Marijom Barbarić iz Iloka, koja se bavi dekorativn­im uređenjem stolova s voćem. Kroz smijeh kaže da je najveći problem to što izrezbaren­e lubenice često ostanu nepojedene jer je gostima žao i načeti ih. No zato ih svi fotografir­aju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GORAN POPOVIĆ Izrađuje ruže, mladence, mamute...
GORAN POPOVIĆ Izrađuje ruže, mladence, mamute...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia