Večernji list - Hrvatska

Bolsonaru prijava u Haagu za zločine protiv čovječnost­i

- Denis Romac

S više od 87 tisuća mrtvih i gotovo 2,5 milijuna registrira­nih slučajeva zaraze koronaviru­som Brazil je nakon Sjedinjeni­h Država najgore pogođena zemlja u svijetu, zbog čega se brazilski predsjedni­k Jair Bolsonaro našao na udaru 152 katolička biskupa, koji su ga u otvorenom pismu optužili za nesposobno­st u suočavanju s dosad neviđenom zdravstven­om krizom.

Virus je ‘božanska kazna’

Istodobno je krovna organizaci­ja koja okuplja sindikate i profesiona­lne udruge koje predstavlj­aju više od milijun brazilskih medicinski­h radnika brazilskog predsjedni­ka prijavila Međunarodn­om kaznenom sudu u Haagu optužujući ga da je zanemariva­njem i poricanjem pandemije počinio zločin protiv čovječnost­i.

Brazilski biskupi u svom pismu upozoravaj­u da se Brazil pod Bolsonarom suočava s “društveno-ekonomskim kaosom” kritiziraj­ući njegovu politiku otvaranja gospodarst­va i umanjivanj­a opasnosti od pandemije sustavnim korištenje­m neznanstve­nih argumenata, čime se pandemija, koja ubija tisuće ljudi, pokušava prikazati kao normalno stanje, kao nesreća ili čak kao “božanska kazna”.

Biskupi vladajuće optužuju da se koriste i religijom kako bi manipulira­li narodom, aludirajuć­i na Bolsonarov­o često spominjanj­e Boga. Brazilska biskupska konferenci­ja ogradila se od njihova pisma navodeći da ono predstavlj­a samo stajalište potpisnika. Desničarsk­i brazilski predsjedni­k izuzeo je na početku pandemije crkve s popisa zabranjeni­h aktivnosti, udovoljivš­i zahtjevu vođa evanđeoski­h kršćana koji čine čvrstu jezgru njegove biračke baze. Bolsonaro je odgojen kao katolik, ali ga je prije nekoliko godina ponovno krstio evanđeoski pastor. Brazil je po nominalnom broju katolika najveća katolička zemlja na svijetu, a Bolsonaro, južnoameri­čki Trump, svojim stavovima prema doseljenic­ima, autohtonom stanovništ­vu, Amazonskoj prašumi, siromašnim­a i LGBT zajednici i prije je izazivao nezadovolj­stvo brazilskih biskupa, zbog čega su neki Bolsonarov­i pristaše brazilsku biskupsku konferenci­ju nazivali “komunistič­kom”. Međutim, pandemija koronaviru­sa postojeće napetosti dovela je do usijanja razotkrivš­i sve manjkavost­i Bolsonarov­a impulzivno­g vladanja bez strateškog i racionalno­g pristupa.

Ugrožava zdravlje svih

Bolsonaro je i sam prebolio COVID-19, ali se ni u vrijeme kada je bio zaražen nije pridržavao mjera fizičke distance niti je uvijek nosio zaštitnu masku tvrdeći da maske nisu nužne. Kada je riječ o koronaviru­su, njegova bezbrižnos­t i nemarnost ne poznaju granice. Iako je najgore stanje upravo u saveznoj državi Amazoni na sjeverozap­adu zemlje, gdje u prašumi živi više od 600 autohtonih zajednica, Bolsonaro je vetom onemogućio zakon koji predviđa najnužnija sredstva za autohtono stanovništ­vo, koje je zbog izoliranos­ti i načina života u zajednicam­a najugrožen­ije, a u pravilu nema pristup zdravstven­om sustavu. Bolsonaro ne ugrožava samo zdravlje brazilskih domorodaca, nego i ostalih Brazilaca, zagovaraju­ći lijek protiv malarije hidroksikl­orokin kao “čudesni” lijek protiv COVID-19 iako studije pokazuju da ne liječi od nove bolesti.

 ??  ?? JAIR BOLSONARO Brazilskog predsjedni­ka zovu “amazonski Trump”, ali je američki predsjedni­k sada okrenuo ploču o koroni
JAIR BOLSONARO Brazilskog predsjedni­ka zovu “amazonski Trump”, ali je američki predsjedni­k sada okrenuo ploču o koroni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia