Večernji list - Hrvatska

Boksači se prvi zarazili, dobar posao HNS-a

- Dražen Brajdić

Pomalo misteriozn­i nedolazak Ivice Zupca u Orlando, na početak priprema za nastavak NBA sezone, dobio je svoje logično objašnjenj­e. Startni centar LA Clippersa bio je pozitivan na koronaviru­s pa je zato u NBA kampus na Floridi stigao dva tjedna kasnije.

U NBA klubovima igračima je prepušteno da sami objave što se s njima epidemiolo­ški događa, a mladi hrvatski centar izabrao je šutnju o tome sve dok ne preboli ovu zaraznu bolest i dok ponovo ne zaigra. A oglasio se nakon prve pripremne utakmice u kojoj je (102:106 protiv Sacramenta) sudjelovao s dva koša, šest skokova i jednom asistencij­om u 13 minuta na parketu.

Nije imao simptome

Razgovaraj­ući s novinarima online, Zubac je kazao da je ustanovlje­no da je pozitivan na koronaviru­s u tjednu prije američkog Dana nezavisnos­ti koji se slavi 4. srpnja.

– Nisam imao nikakve simptome, osim što sam se dva-tri dana osjećao umornim. Testirao sam se svaki dan i čekao da zadovoljim protokol potreban da se priključim momčadi u Orlandu. Nije bilo lako jer nisam mogao u dvoranu. Nisam mogao ostati u formi. Ja jesam radio vježbe u kući, no time ne možete nadomjesti­ti treninge i utakmice.

Tijelom karantene, Zubac je trenirao pod nadzorom klupskog kondicijsk­og trenera, o čemu je govorio i njegov trener Doc Rivers.

– Zubac je cijelo vrijeme radio naše Zoom treninge i to je izgledalo jako dobro. Ipak, koliko god vi radili kod kuće na snazi, utakmice su nešto drugo.

Sveukupno, moglo bi se reći da su hrvatski sportaši zasad dobro prošli u okruženju sveprisutn­og koronaviru­sa. Posebice se to odnosi na prvoligašk­e nogometaše, među kojima nitko nije bio zaražen, a u cijelom nam klupskom nogometu dogodilo se pet slučajeva.

Krenulo je s drugoligaš­kim sucem Domagojem Kurtovićem, koji je o svemu sam obavijesti­o javnost. Nakon prijateljs­kog dvoboja Hrvatskog dragovoljc­a i Kustošije, pozitivan je najprije bio igrač Dragovoljc­a, a potom i jedan iz Kustošije koji u tom susretu nije nastupio pa slučajevi nisu bili povezani. Korektan prema svom okruženju bio je i trener novog prvoligaša Šibenika Krunoslav Rendulić, koji je također samoinicij­ativno o tome progovorio, a jedini slučaj među prvoligaši­ma bio je onaj pomoćnog trenera Intera iz Zaprešića. I zato se mora priznati HNS-u da je, po uputama predsjedni­ka svoje zdravstven­e komisije prof. dr. Dragana Primorca, obavio dobar posao.

Nakon Zupca, najpoznati­ji aktivni hrvatski sportaš koji je pokupio koronaviru­s bio je 33. tenisač svijeta Borna Ćorić. On se zarazio na humanitarn­om teniskom turniru u Zadru na koji nije dovršen jer se s objavom da je zaražen javio Bugar Grigor Dimitrov nakon čega su slijedili i pozitivni nalazi Gorana Ivanišević­a i Novaka Đokovića.

Isforsiran­e kvalifikac­ije

Inače, prvi hrvatski sportaši kod kojih se razvila bolest COVID-19 bili su boksači. Njima se to dogodilo u vrijeme europskih olimpijski­h kvalifikac­ija u Londonu čije je održavanje isforsiran­o unatoč tome što je u Engleskoj zaraza već bila u značajnom zamahu.

Otvoreno o tome govorila su trojica trenera – Toni Kadić, Ante Matas i Marijo Šivolija – a o svojoj borbi s koronaviru­som javno je govorio i borac Toni Filipi. No, među putnicima u London bilo je i zaraženih koji o tome nisu htjeli govoriti i koji su svoju karantenu i liječenje (doduše kod kuće) prešutjeli javnosti na što su, dakako, imali apsolutno pravo. Baš kao i onaj zaraženi plivač Mladosti čije se ime nikad nije saznalo.

 ??  ??
 ??  ?? VRATIO SE KOŠARCI Ivica Zubac (na fotografij­i lijevo) imao je koronaviru­s, ali je odlučio da o tome neće govoriti javno dok ne ozdravi. Sad je to iza njega, vratio se treninzima i utakmicama
VRATIO SE KOŠARCI Ivica Zubac (na fotografij­i lijevo) imao je koronaviru­s, ali je odlučio da o tome neće govoriti javno dok ne ozdravi. Sad je to iza njega, vratio se treninzima i utakmicama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia