Večernji list - Hrvatska

Valčić na klupi uz Vorija

Trener rukometaša PPD Zagreba dobio pomoćnika

-

ulazak s nečim čime bi se moglo ovjekovječ­iti druženje za koje se nije smjelo znati da se dogodilo. Ako to znamo, čini se da nije slučajno da je većina NBA igrača zagovarala da se ova zbog koronaviru­sa izolirana završnica održi u Las Vegasu, a ne u Orlandu jer u Gradu Grijeha ima puno više dama koje se znaju dobro zabavljati, a i prilično su dostupne.

Što se pak tiče posjeta Disney Worldu, oni će biti dopušteni tek nakon prvog kruga doigravanj­a, a to je tek početkom rujna, što za igrače, trenere i popratno osoblje znači apstinenci­ju od seksa od mjesec i pol. A svaka supruga ili djevojka koja stigne u posjet svojem NBA partneru, prije no što mu se pridruži u njegovoj sobi, morat će u karanteni provesti tri dana.

Sve to vraća nas na priču o tome koliko dugo vrhunski sportaši mogu bez seksa i ima li koristi što ga treneri zabranjuju i u epidemiolo­ški mirnom razdoblju. A to zna biti “skup sport”, pa je tako u SAD-u zabilježen­o da su njihova sveučilišt­a trošila milijune dolara radi hotelskih karantena uoči domaćih utakmica njihovih momčadi američkog nogometa. Da se ti među studentari­jom popularni momci tih dana ne bi iscrpljiva­li u “davanju instrukcij­a iz rekreacije” slobodniji­m kolegicama. Priče o zabrani seksa česte su uoči i za vrijeme svjetskih nogometnih prvenstava pa je tako o tome govorio i meksički izbornik Miguel Herrera:

Najveći stres za NBA igrače

– Ako igrač ne može mjesec dana biti bez seksa, onda on nije spreman biti profesiona­lni nogometaš.

Svjestan potreba mladih ljudi, Alex Ferguson, dugogodišn­ji trener Manchester Uniteda, poticao je svoje štićenike da se žene što mlađi vjerujući da će ih to udaljiti od mladalačko­g divljanja i partijanja.

Ideja da apstinenci­ja od seksa unapređuje sportsku izvedbu datira još iz antičkih vremena kada je pojam sperme bio vezan uz snagu pa su sportašima vezivali spolovila. S jedne strane vjerovalo se da je seksanje psihološki remeteće i zamarajuće, a s druge strane da apstinenci­ja daje sportašu dodatnu dozu agresivnos­ti. Dakako, moderna razmišljan­ja ipak nisu tako kruta pa tako iz jedne studije o utjecaju seksualnih aktivnosti na sportski nastup iz 2016. proizlazi sljedeće: “Seksualna aktivnost dan prije natjecanja ne djeluje negativno na izvedbu. Štoviše, postoje čak i istraživan­ja (dr. Mike Young, Athletic Lab) koja kažu da svaki tjelesni kontakt intimne prirode reducira hormon stresa kortizol.” Ljudska bića trebaju tjelesni dodir. Ljudi koji imaju redovit seks – pa čak i zagrljaj od samo 20 sekundi – imaju nižu razinu kortizola.

I zato spomenuti dr. Young predviđa da će suzdržavan­je od ljubavnog života zapravo biti najveći stres za NBA igrače pa i on predviđa da je upravo seks taj dio života na kojem bi NBA karantena mogla biti kompromiti­rana, a to, posljedičn­o, može ugroziti cijeli projekt nastavka NBA lige koji dnevno stoji milijun i pol dolara.

Rukometaši PPD Zagreba zbog vrućine morali su se preseliti iz Kutije šibica u klimatizir­anu Arenu Zagreb. Zagrebaši su odustali od visinskih priprema na Rogli. Naime, kako u momčadi imaju igrača iz Srbije (Jandrić), Crne Gore (Božović) i Bosne i Hercegovin­e (Burić), svi ti igrači morali bi ulaskom u Sloveniju otići u 14-dnevnu izolaciju. Tako će zagrebaši pripreme održati u Zagrebu. Dogovoreno je nekoliko prijateljs­kih utakmica, a prvu će igrati 8. ili 9. kolovoza protiv slovenskog Gorenja u Areni Zagreb.

Stručnom stožeru priključio se Tonči Valčić kao novi pomoćni trener Igoru Voriju.

– Vori me pozvao da se pridružim i rado sam se odazvao. Okupljena je mlada i dobra momčad s kojom treba dosta raditi i trenirati, a uz naš zajednički rad i slično viđenje rukometa te zajednički napor, vidim i pozitivan ishod. Jako dobro se poznajemo i s mnogima bio sam suigrač.

Doduše, nismo radili u trenerskom poslu, ali dijelimo rukometna mišljenja i slažemo se oko tih tema. Nažalost, ne idemo na visinske pripreme, ali u Zagrebu ćemo imati sve uvjete i pokušat ćemo što više vremena provoditi kao da smo na pripremama, razgovorim­a i videoanali­zom – kaže Tonči Valčić.

 ??  ??
 ??  ?? TONČI VALČIĆ Lani je bio pomoćnik Vladi Šoli u Pekingu
TONČI VALČIĆ Lani je bio pomoćnik Vladi Šoli u Pekingu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia