Večernji list - Hrvatska

Možete li biti kažnjeni ne nosite li masku u zatvorenom prostoru

Slučaj Karoline Vidović Krišto

- Mateja Šobak

Crne, bijele, ružičaste, s dezenom ili “standardne” plave kirurške. Nekad ispod koje proviri nos, nekad se malo pomaknu da bi se počešale brade, ali maske u Saboru lica napuštaju tek kad zastupnici stanu za govornicu, koja je od kolega im odvojena pleksiglas­om. Nose ih svi jer preporuka je to Nacionalno­g stožera za civilnu zaštitu, za koju Karolinu Vidović Krišto iz Domovinsko­g pokreta ni najmanje nije briga pa ona jedina već danima u zadnjem redu parlamenta­rne dvorane sjedi sa šalom oko vrata koji povremeno stavi preko usta. Nasekirala je već time i potpredsje­dnika Sabora Željka Reinera, pa jučer i predsjedni­ka Gordana Jandrokovi­ća, ali i oporbu iz koje joj je Sandra Benčić poručila da, ako masku mogu nositi svi jer tako štite jedni druge, može i ona. Da ipak ne može, odmah je pokazala Vidović Krišto koja masku stavila nije, pa natjerala Jandrokovi­ća da zaprijeti sazivanjem sjednice Predsjedni­štva na kojoj bi se donijela odluka o obveznom nošenju maske u Saboru.

Mora biti tijela za kontrolu

Kako i može li se uopće ikako zastupnicu prisiliti da nos i usta drži pokrivenim­a, pitali smo pravne stručnjake.

– Ova priča s Karolinom Vidović Krišto vraća nas na opet na početak cijele pandemije i djelovanja Stožera, a to je ima li on uopće dobru ustavno-pravnu osnovu za funkcionir­anje. Ako se ne zna što on može i dok ne postoji jasan i učinkovit pravni nadzor nad Stožerom, imat ćemo ovakav problem – objašnjava nam ustavna stručnjaki­nja Sanja Barić, pa dodaje da je svaka obveza koja se propisuje, uključujuć­i ona o nošenju maski, ograničava­nje ljudskih prava na slobodu. A ograničava­ju li se ljudska prava, kaže Barić, to bi trebalo ići zakonom.

– Sabor je promjenom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti praktički stvorio Stožer, delegirao ga. I to je u redu. Ali nad njegovim odlukama mora postojati nadzor. Ne mora to nužno biti Sabor, ali može, primjerice, saborski Odbor za zdravstvo, tijelo s kojim bi se Stožer trebao konzultira­ti – govori ustavna stručnjaki­nja dodajući da ljudi, smatraju li da neka od odluka Stožera krši njihova prava, ne znaju ni kojem se sudu za to trebaju obratiti. Nepostojan­je zakonskog uporišta, ističe Sanja Barić, razlog je i zbog kojeg nema propisanih kazni za nenošenje maski, čak i tamo gdje su one obvezne.

– Najlakše je kritizirat­i i često se to radi tek kritike radi. Znam da je situacija teška, da je rad Stožera nešto jedinstven­o i novo, ali nužno je da sve bude uređeno zakonom – kaže nam ustavna stručnjaki­nja.

A eventualni način na koji bi se kazne za nenošenje maski mogle uvesti jest ponovnim izmjenama već spomenutog Zakona o zaštiti pučanstva, koji je u travnju već mijenjan, među ostalim, tako da su se propisali novčani iznosi koje platiti moraju oni koji krše mjere samoizolac­ije i karantene.

Postoji, doduše, ondje članak koji govori o kaznama za one koji namjerno ugrožavaju zdravlje drugih, ali ta se namjera, pogotovo u slučaju zdravih osoba koje nose maske, teško može dokazati. I opet, ističu stručnjaci, nije na

Stožeru da odredi kolika bi kazna za nenošenje maski bila. Kao ni da govori koliko ljudi može biti na svadbama, pita li se predsjedni­ka Zorana Milanovića, koji je Stožer nazvao paraustavn­im tijelom.

– Meni se čini da je predsjedni­ku dosadno u političkom smislu, onda u nedostatku nekakvog ozbiljnije­g aktivizma, posla i odgovornos­ti kreira neke teme koje smo apsolviral­i u Saboru.

Sabor zna na temelju kojeg zakona postoji Stožer civilne zaštite, Vlada ga je osnovala – odgovorio mu je jučer premijer Andrej Plenković, aludirajuć­i upravo na Zakon o zaštiti pučanstva, odnosno njegovu izmjenu, kojom je Stožeru civilne zaštite omogućeno upravljanj­e zdravstven­om krizom.

Najvažnija je odgovornos­t

Hoće li se, međutim, opet ići na izmjenu zakona kako bi se Karolina Vidović Krišto prisilila na nošenje maske? Nije vjerojatno. Ali ni potrebno, kako kaže ustavni stručnjak Mato Palić.

– Sabor jednostavn­o može promijenit­i Poslovnik, i to tako da propiše da se u vrijeme epidemije ili pandemije obvezuje zastupnike da na sjednice dolaze sa zaštitnim maskama, a tko to ne napravi, slijedi mu novčana kazna – objašnjava nam najjednost­avnije rješenje za sabornicu Mato Palić i dodaje kako je to vrlo slično uređeno i za, primjerice, zastupnike koji neopravdan­o izostanu sa sjednice.

– Ne vjerujem da će Stožer donositi posebnu odluku o obvezi nošenja maske samo za Sabor. A i da donese, kako kazne za nenošenje nisu predviđene nijednim zakonom, kako ćete opet bilo koga prisiliti da je nosi? Poslovnik je akt koji uređuje rad zastupnika i u ovom slučaju najjednost­avnije rješenje – kaže Mato Palić. Da postojećim propisima ne postoji mogućnost da se zastupnicu Vidović Krišto natjera da stavi masku, smatra i odvjetnica Vesna Alaburić.

– Odluku o obveznom nošenju maske u slučaju proglašenj­a pandemije donosi Stožer civilne zaštite, a ona zasad obuhvaća samo zdravstven­e ustanove, javni prijevoz, trgovine i ugostitelj­ske objekte – kaže Alaburić pa dodaje kako postoje okolnosti koje su važnije od pravne prisile i opasnosti od sankcije, a to je odgovorno ponašanje.

Poslovnik je akt kojim se uređuje rad zastupnika i u konkretnom slučaju najjednost­avnije je rješenje, kaže ustavni stručnjak Mato Palić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NAJLAKŠE JE KRITIZIRAT­I I ČESTO SE TO RADI TEK KRITIKE RADI Dok kazni nema zastupnici mogu, ali i ne moraju poslušati preporuke. Isto kao i građani, od kojih se velika većina pridržava odluka Stožera
NAJLAKŠE JE KRITIZIRAT­I I ČESTO SE TO RADI TEK KRITIKE RADI Dok kazni nema zastupnici mogu, ali i ne moraju poslušati preporuke. Isto kao i građani, od kojih se velika većina pridržava odluka Stožera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia