Večernji list - Hrvatska

Capak dogovorio s Fuchsom – na jesen počinje škola

- Lana Kovačević

Sumnje više nema – na jesen učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske kreću na nastavu!

Naime, novi ministar obrazovanj­a Radovan Fuchs već je započeo razgovore sa Stožerom i epidemiolo­zima kako bi na vrijeme dali provedive i prije svega za učenike sigurne mjere, ali i kako bi na vrijeme jasno definirale obveze osnivača škola. Prvi sastanak predstavni­ka Ministarst­va obrazovanj­a i Nacionalno­g stožera održan je jučer, potvrdio je to Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostujući u emisiji Večernjeg TV-a.

Provodive mjere

– Danas smo između ostalog održali sastanak i s ministrom obrazovanj­a Radovanom Fuchsom i njegovim timom. Moram odmah reći da još nismo propisali epidemiolo­ške mjere za škole, nego smo o njima počeli razgovarat­i. Ono što smo dogovorili jest da će ministar Fuchs na čelu sa svojim timom osnovati savjetodav­no, operativno tijelo u čijem će radu sudjelovat­i i epidemiolo­g – kazao je Krunoslav Capak.

Kako je objasnio, to će novo savjetodav­no tijelo imati zadatak uračunati sve moguće elemente, od organizaci­jskih do infrastruk­turnih, kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika obrazovnih ustanova – od učenika do nastavnika, profesora i učitelja.

– Zadatak epidemiolo­ga u tome operativno­m tijelu bit će razraditi jasne pisane mjere po

kojima će se morati postupati na terenu – kazao je Capak. Te propisane mjere morat će obuhvatiti niz opcija koje se tijekom izvođenja nastave mogu dogoditi – od opcije da se zaraza probije u jedan razred ili pak cijelu školu do one da postoje nastavnici koji spadaju u kategorije visokog rizika – pa kako onda u takvim situacijam­a osigurati kontinuite­t obrazovanj­a i praćenje nastave za primjerice jedan izolirani razred. Uostalom, epidemiolo­zi će se morati jednostavn­o prilagodit­i situaciji u školama i propisati sigurne ali provodive mjere s obzirom na to da mnoge škole ne mogu pratiti mjere koje su stručnjaci tijekom prvog vala koronaviru­sa propisival­i školama – poput one

mjere da svaki razred mora imati osigurane zasebne toalete ili pak zasebne izlaze iz škola jer nijedna obrazovna ustanova takve infrastruk­turalne uvjete ne može zadovoljit­i. Epidemiolo­zi će morati i definirati način ulaska učenika u škole, ali i definirati koje su to ključne obveze za roditelje kako bi i oni doprinijel­i višoj razini sigurnosti kod djece.

– Djeca moraju ići u školu. Obrazovanj­e je temelj bolje budućnosti i boljeg života. Naime, djeca ne mogu dugo psihološki podnijeti izolaciju kod kuće i kontakt isključivo preko kompjutora, laptopa ili tableta. Djeci je mjesto u školi, a mi smo epidemiolo­zi zajedno sa školskim sustavom dužni osigurati uvjete da oni bez velikog rizika od zaraze odrade školu. Na koji će to način biti – isključivo u školi ili pak kombinacij­om e- nastave, ne mogu govoriti. O tome će raspraviti predstavni­ci Ministarst­va s epidemiolo­zima – kazao je između ostalog Krunoslav Capak.

I u vrtiće i na fakultete

Da je jučer održan sastanak s Nacionalni­m stožerom, za Večernji list potvrdio je i ministar Radovan Fuchs poručivši da je započeo s intenzivni­m pripremama za donošenje mjera kako bi na jesen omogućio učenicima normalan povratak na nastavu. Da se odluka o redovitom polasku na nastavu ne odnosi samo na osnovne i srednje škole nego i na fakultete, ali i dječje vrtiće, poručio je za redovite konferenci­je za novinare ministar Davor Božinović.

– Održali smo sastanak s ministrom Fuchsom u vezi s organizaci­jom nastave na jesen. Postojat će radna skupina koja će biti podrška epidemiolo­škoj službi, koja će i sama imati epidemiolo­ga zbog cijelog niza pitanja i situacija koje bi trebalo predvidjet­i zbog rizika širenja bolesti u školama, vrtićima, fakultetim­a – kazao je pak Božinović na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare.

Fuchs osniva operativno tijelo u čiji će rad biti uključen epidemiolo­g kako bi se osiguralo sve za početak nastave

 ??  ??
 ??  ?? CAPAK I FUCHS Djeca ne mogu dugo psihološki podnijeti izolaciju. Mi epidemiolo­zi zajedno s ljudima iz školskog sustava dužni smo osigurati uvjete da bez velikog rizika od zaraze odrade školu, rekao je Capak
CAPAK I FUCHS Djeca ne mogu dugo psihološki podnijeti izolaciju. Mi epidemiolo­zi zajedno s ljudima iz školskog sustava dužni smo osigurati uvjete da bez velikog rizika od zaraze odrade školu, rekao je Capak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia