Večernji list - Hrvatska

Milanović odlikuje brigade HVO-a koje su sudjeloval­e u Oluji

25. obljetnica Oluje Hrvatski predsjedni­k odlikovat će četiri postrojbe Hrvata iz BiH

- Zoran Krešić

Postrojbe su djelovale pod našim zapovjedni­štvom kao dio HV-a i također ginule za oslobađanj­e hrvatskog teritorija

Postrojbe Hrvatskog vijeća obrane dosad nisu dobile priznanje od predsjedni­ka hrvatske države

Generali iz BiH: Zoran Milanović ispravlja nepravdu prema postrojbam­a Hrvatskog vijeća obrane

Četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović, kako je najavio, odlikovat će dan uoči obljetnice Oluje za njihovu ulogu u oslobađanj­u Hrvatske što najviše njih doživljava konačnim ispravljan­jem nepravde. Tu je inicijativ­u Milanović prihvatio na sastanku s Generalski­m zborom. Ceremonija dodjele odličja bit će u Kninu 4. kolovoza. Odličja će uručiti zapovjedni­cima Prve gardijske brigade Bruno Bušić, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliju Nakiću i Četvrte gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću te zapovjedni­ku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću. General Ljubo Ćesić Rojs je sretan, a u realizacij­i te inicijativ­e bio je među najupornij­ima. Za Večernji list rekao je da ga je predsjedni­k Milanović oduševio jer je ispunio obećanje da će se uloga HVO-a dostojno vrednovati.

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanj­u Hrvatske što najveći broj njih doživljava konačnim ispravljan­jem nepravde. I to odličje uručit će Milanović za kojega vjerojatno većina generala ili pripadnika HVO-a kao hrvatski birači iz BiH nisu glasovali na izborima. Tu je inicijativ­u Milanović prihvatio u petak na sastanku s Generalski­m zborom. Ceremonija dodjele odličja održat će se u Kninu 4. kolovoza.

Rojs oduševljen

– Tamo će biti promaknuća, bit će odlikovanj­a. Bit će odlikovane gardijske brigade HVO-a koje su bile pod zapovjedni­štvom Hrvatske vojske u Oluji, koje su isto ginule za oslobađanj­e hrvatskog teritorija – rekao je jučer Milanović. Odličja će biti uručena zapovjedni­cima Prve gardijske brigade Bruno Bušić, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedni­ku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću. Najupornij­i u realizacij­i ove inicijativ­e bio je upravo general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu dana sličan dopis uputio Uredu predsjedni­ka. – Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalsko­g zbora, Pavao Miljavac je kao predsjedni­k taj dopis uputio prije točno godinu dana. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravn­e kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko.

Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne – rekao je general Ćesić za Večernjak. Pojasnio je da je Milanović bez oklijevanj­a prihvatio inicijativ­u. – Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjedni­k Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje – dodao je Rojs. Pri tome je podsjetio na izvještaj predsjedni­ka Franje Tuđmana iz 1996. godine kako je više od 11.500 pripadnika HVO-a sudjeloval­o u oslobodila­čkim operacijam­a zajedno s više od 12.000 pripadnika Hrvatske vojske. Oslobađanj­e Hrvatske je zapravo započelo akcijom Cincar kada su 1994. godine oslobođeni Kupres

i kupreška visoravan te se počelo s nizom operacija čiji je cilj bio okruženje srpskih snaga na području Krajine i njihova odsijecanj­a od BiH i Srbije. Stanko Baja Sopta bio je zapovjedni­k 2. gardijske brigade koja je sudjeloval­a u desecima akcija i operacija. Svake je godine u Kninu. – Gardijske brigade HVO-a sudjeloval­e su kao okosnica glavnih snaga u oslobodila­čkim operacijam­a Republike Hrvatske na području jugozapadn­e Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji – ocijenio je general Zbora. Po njegovim riječima, Hrvatske snage, koje su slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, bile su presudne i za okončanje rata te sprječavan­je novoga genocida. – Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokiral­e zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničko­m misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću – ocijenio je general Sopta. Upitan je li time djelomično ispravljen­a nepravda i od zaborava oteta uloga HVO-a, Sopta je istaknuo kako je ključni dokument za to bilo obraćanje predsjedni­ka Tuđmana iz 1996. godine u kojoj je precizno navedena uloga HVO-a.

Strateška uloga

Operacijam­a Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2 i Ljeto koja je neposredno prethodila Oluji praktično je određen budući pobjednik. – Mi smo 29. srpnja 1995. zauzeli Bosansko Grahovo, Glamoč i izašli prema Vitorogu koji je dominanta planina. Uloga HVO-a bila je velika i u strateškom i vojnom smislu – dodao je ovaj nekada prvi čovjek vojske Hrvata u BiH. General Ilija Nakić, koji je zapovijeda­o 3. gardijskom brigadom, ocijenio je da se radi o ispravljan­ju nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. – Rekao bih da je ovo ispravljan­je nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. HVO je cijelu 1994. i 1995. godinu držao desnu stranu Livanjskog polja. Kako je god bilo vojniku HV-a na Dinari, tako je bilo i pripadnici­ma HVO-a na Goliji. U svemu smo posve ravnopravn­o sudjeloval­i u operacijam­a oslobađanj­a Hrvatske. Godinama nas nisu smjeli ni spomenuti, a sada smo sretni što se stvari mijenjaju – rekao je ratni zapovjedni­k brigade Jastrebova. On smatra da su se ključne operacije za oslobađanj­e Hrvatske događale u BiH. – Ključne operacije odvijale su se na prostoru BiH. Mi smo bili hrvatske snage, to najbolje govori o našem zajedništv­u u ratu – rekao je i dodao kako očekuje da se to zajedništv­o počne graditi i u budućnosti.

Milanović je prihvatio inicijativ­u Generalsko­g zbora, a general Rojs rekao je da je sretan i ponosan zbog 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije

 ??  ?? IAKO GA NISU PODRŽALI na izborima, Milanović je odao priznanje HVO-u kao dijelu hrvatskih snaga
IAKO GA NISU PODRŽALI na izborima, Milanović je odao priznanje HVO-u kao dijelu hrvatskih snaga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia