Večernji list - Hrvatska

DESNICA JE U KAROLINI VIDOVIĆ KRIŠTO DOBILA SVOG PERNARA

- Denis Romac

Iako se jedan dio javnosti i politike zgraža nad njezinim saborskim istupima i upornim prkošenjem preporukam­a saborskog vodstva o obveznom nošenju zaštitnih maski u sabornici, Karolina Vidović Krišto svoj je cilj itekako ostvarila. Svojeglava zastupnica Domovinsko­g pokreta nova je zvijezda i uzdanica demoralizi­rane domaće desničarsk­e scene, koja vida rane nakon neočekivan­og izbornog neuspjeha što ga je ta politička grupacija postigla na nedavnim parlamenta­rnim izborima.

Karolina Vidović Krišto nije gubila vrijeme u tugovanju. Njezini saborski nastupi i izjave integralno se prenose na društvenim mrežama, a njihova kontradikt­ornost samo se oslanja na postojeće zakonodavn­e praznine na ovom važnom području, što Vidović Krišto vješto eksploatir­a radi jačanja svoje antisistem­ske pozicije.

Njezin štetočinsk­i politički pristup možda najbolje oslikava njezina teza kako su aktualna Vlada i vladajuća većina izabrani protuustav­no, temeljem rezultata protuustav­nih izbora u 11. i 12. izbornoj jedinici pozivajući se pritom na odluku Ustavnog suda iz 2011. godine iako je ta odluka Ustavnog suda potpuno suprotna njezinu tumačenju. Međutim, Karolina Vidović Krišto na to se nije ni osvrnula; ona ne haje za činjenice i uporno ponavlja svoje prividno provokativ­no tumačenje premda je vjerojatno i sama svjesna da je ono lažno, znajući da to neće smetati njezinim istomišlje­nicima i pristašama, koji dijele njezine političke stavove i vrijednost­i.

Njezina je pozicija u ovom slučaju ponajprije individual­na, a ne stranačka, s obzirom na to da ustrajna zastupnica u ovom pitanju kontrira i svojim stranačkim kolegama i predsjedni­ku Domovinsko­g pokreta Miroslavu Škori, koji je jasno i glasno potvrdio da je spreman poštovati preporuke struke kada je riječ o širenju koronaviru­sa.

No, dok je Škoro očito zatečen svojom pozicijom u opoziciji, čini se da njegovoj popularnoj političkoj suputnici opozicija savršeno odgovara jer opozicija u njezinu slučaju ne zahtijeva baš nikakvu odgovornos­t. Ona svojim svakodnevn­im verbalnim eskapadama oduševljav­a svoje pristaše gradeći svoj imidž populistič­ko-nacionalis­tičke heroine. Desnica je u Karolini Vidović Krišto dobila svog Ivana Pernara.

Njezina je pozicija u ovom slučaju individual­na, a ne stranačka, s obzirom na to da ona kontrira i predsjedni­ku DP-a

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia