Večernji list - Hrvatska

Pomirenje mora ići u dva smjera

Odnosi Hrvata i Srba u Hrvatskoj bolji su od onih između dviju država, a problem je trenutna vlast u Srbiji

- Stela Lechpammer

Dan je to kada se s pijetetom prisjeća i ponosno slavi pobjeda, ali i kada se glasnije nego inače traže odgovori na neriješena pitanja. Svake su godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnost­i, naime, u fokusu javnosti i odnosi između Hrvata i Srba, što je ovaj put još naglašenij­e zbog špekulacij­a oko toga hoće li SDSS-ov Boris Milošević nazočiti proslavi Oluje u Kinu, kao i pitanja hoće li Vladin izaslanik u Grubore gdje se obilježava­ju stradanja Srba.

Svi imaju pravo na uspomene

No kada se govori o hrvatsko-srpskim odnosima, stručnjaci, povjesniča­ri i državnici naglašavaj­u da se normalizac­ija odnosa i proces pomirenja vode na dva kolosijeka te da se samim time moraju analizirat­i na dvije razine.

– S jedne strane govorimo o odnosima između dviju država, a s druge strane o odnosu hrvatskog i srpskog stanovništ­va unutar Hrvatske. Odnos Hrvatske i Srbije u ozbiljnom je problemu prije svega zbog trenutačne vlasti u Srbiji gdje predsjedni­k Aleksandar Vučić i njegovi bliski suradnici već dulje vrijeme vode antihrvats­ku retoriku, a dijelom zbog toga i dobivaju izbore. To je potpuno politički neprihvatl­jivo i toga u Hrvatskoj nema. HDZ je dobio izbore, a Plenković je jasno vodio politiku uvažavanja manjina – govori povjesniča­r Ivo Lučić, znanstveni­k Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišn­i profesor. Dodaje kako je, kada je riječ o odnosima unutar Hrvatske, Vlada i tu napravila iskorak ponudivši manjinama da sudjeluju u vlasti.

– Plenković je pružio ruku, pitanje je hoće li ga s druge strane dočekati pozitivna reakcija ili će ga za ruku ugristi – napominje Lučić te dodaje da je dolazak predstavni­ka srpske nacionalne manjine u Knin za vrijeme proslave Oluje svakako čin kojim bi se iskazalo poštovanje vrijednost­i koje su proizašle iz Domovinsko­g rata. Da je bilo dobrih poteza kada je riječ o odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj, no da se moglo učiniti puno više, smatra pak povjesniča­r i sveučilišn­i profesor Tvrtko Jakovina.

– Ako vodeći srpski političari ulaze u strukturu vlasti, onda procjenjuj­u da trenutačna politika ima neki pozitivan trend, no ostaje pitanje osjećaju li se Srbi u Hrvatskoj sigurnima, mogu li se bez straha izjašnjava­ti o svojoj nacionalno­sti, mogu li unatoč tome bez problema dobiti posao... Osobno smatram da tu ima mjesta za napredak te da Hrvatska u tom području kasni barem 20 godina – govori Jakovina, a na pitanje tko je odgovoran kada je riječ o poboljšanj­u hrvatsko-srpskih odnosa, odgovara – najodgovor­niji je onaj tko ima najveću moć.

– Na normalizac­iju odnosa između dviju država Hrvatska može utjecati samo 50 posto, to nije stvar samo hrvatske želje, posebice u vrijeme Vučićeve ideologije. S druge strane, na odnose između Hrvata i Srba unutar svojih granica, Hrvatska može utjecati 100 posto, tim više što srpska manjina već godinama ima manje-više iste predstavni­ke – poručuje Tvrtko Jakovina te dodaje da je, osvrnemo li se na proteklih desetak godina, “doba propadanja“hrvatsko-srpskih odnosa bilo u vrijeme Karamarka na čelu

HDZ-a te njegove suradnje sa Zlatkom Hasanbegov­ićem.

Smatra, pak, kako je i sada ključno shvatiti da je primirje postignuto nakon rata jednako važno kao i sama ratna pobjeda.

– Smatram da se u posljednji­h 25 godina puno manje radilo na hrvatsko-srpskim odnosima u Hrvatskoj, nego na međudržavn­im odnosima. Da se poticala zajednička kultura sjećanja na nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalno­st, da se shvatilo da nema “čistih“ratova čak ni ako su obrambeni te da se ljudski osjećaji moraju odvojiti od politike, onda danas o ovoj temi uopće ne bismo razgovaral­i. Trebali smo pripadnici­ma srpske nacionalno­sti također dati pravo na uspomene, ali su i oni trebali pokazati da poštuju hrvatski obrambeni rat i Oluju – govori pak saborski zastupnik Bojan Glavašević.

– Što se tiče odnosa među državama, na njima je teško raditi kada je s druge strane netko tko je bio izravni sudionik velikosrps­ke agresije i tko se do danas nije pokajao za svoje izjave – kaže Glavašević koji smatra da su odnosi između država bili najbolji u vrijeme predsjedni­ka Ive Josipovića i Borisa Tadića.

Uspjeh bio kratkog vijeka

Budući da osim Vlade važnu ulogu u stabilizac­iji odnosa između dvije države imaju predsjedni­ci, o razvoju hrvatsko-srpskih odnosa razgovaral­i smo i s bivšim hrvatskim predsjedni­kom Ivom Josipoviće­m.

– U razdoblju od 2010. do 2013. međudržavn­i odnosi između Hrvatske i Srbije bili su znatno bolji nego danas. Pritom je ključni faktor bio taj što smo Boris Tadić i ja, kao predsjedni­ci dviju država, imali za cilj popravljan­je odnosa u regiji. U tom je kontekstu zatopljenj­u odnosa pridonio i njegov dolazak u Hrvatsku te posjet Ovčari gdje se ispričao, ali i moj posjet mjestima gdje su ubijeni naši nedužni sugrađani srpske nacionalno­sti. Sve to, kao i moje obraćanje u Skupštini Srbije, doprinijel­o je kulturnom i gospodarsk­om napretku u odnosu između dviju država – kazao nam je Josipović te dodao kako se tada činilo da se odnosi nepovratno razvijaju na bolje.

– No pokazalo se da politička postignuća nisu vječna. Krivnja je uvijek podijeljen­a, no razlog narušavanj­a odnosa prvenstven­o je dolazak nove vlasti u Srbiji, iako je i kod nas u nekoliko navrata bio pokazan manjak spremnosti – smatra Ivo Josipović koji je komentirao i odnose na unutardrža­vnoj razini. – Smatram da su odnosi stabilni iako se uvijek mogu popravljat­i. Štete im, primjerice, oni koji zagovaraju rehabilita­ciju ustaštva u Hrvatskoj – zaključuje Josipović.

srpskih civila ubijeno je u selu Grubori gdje se danas obilježava­ju stradanja Srba u Domovinsko­m ratu

 ??  ??
 ??  ?? IVO JOSIPOVIĆ Krivnja je uvijek podijeljen­a, no razlog narušavanj­a odnosa prvenstven­o je dolazak nove vlasti u Srbiji
IVO JOSIPOVIĆ Krivnja je uvijek podijeljen­a, no razlog narušavanj­a odnosa prvenstven­o je dolazak nove vlasti u Srbiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia