Večernji list - Hrvatska

Seizmički certifikat bit će jamstvo protiv potresa

Ministar graditeljs­tva Darko Horvat na Večernji TV-u nakon prvog saborskog čitanja Zakona o obnovi

- Lana Kovačević

Seizmički certifikat, najavio je tako ministar graditeljs­tva Darko Horvat gostujući jučer na Večernji TV-u, dobit će svi vlasnici zgrada i kuća nakon što se objekti na području tri potresom pogođene županije napokon obnove. Spomenuti certifikat bit će svojevrsna garancija da će obnovljene zgrade biti znatno otpornije na potrese nego dosad, a ministar Horvat potvrdio je da trošak izdavanja toga certifikat­a ulazi u trošak ukupne obnove svake pojedinačn­e višestambe­ne zgrade ili obiteljske kuće.

Model 60-20-20

– Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i koji je posljedice ostavio u tri županije nešto je najgore u modernoj povijesti. Kroz model participac­ije 60-20-20 u kojem sudjeluju i država i lokalna zajednica i privatni vlasnici, osigurana je sinergija i suradnja koja će se s jedne strane koherentno baviti projektira­njem, a s druge strane građevinsk­im radovima na terenu. Dvadeset posto iznosa koje će pokrivati građani namijenjen­o je obnovi zgrada, one će sve nakon obnove biti stručno rekonstrui­rane i dobit će seizmički certifikat. Bit će puno otpornije na potrese nego dosad. Seizmički certifikat obveza je i on će biti uračunat u trošak konstrukci­jske obnove – kazao je Horvat. Štoviše, napomenuo je da vlasnika uništene nekretnine zakon, koji tek treba ići na drugo saborsko čitanje, ne ograničava da sam započne obnovu.

– Zakon to ničim ne limitira, a ostavljat će mogućnost da oni koji su krenuli u takav proces imaju pravo na priznavanj­e troškova unutar limita kojim ćemo definirati iznos cijene projektne dokumentac­ije, materijala i usluge građevinar­a. Želimo neovisno tijelo, a vidimo ga u fondu koji će transparen­tno provoditi Vladine mjere. Što se tiče samog zakona, odlučili smo ići u dva saborska čitanja, pokrenuli smo javnu raspravu, dobili smo mnogo prijedloga i više od stotinu njih ugrađeno je u konstrukt zakona. Slušali smo građane i struku. Čvrsto sam uvjeren da će velika većina zastupnika dići ruku za zakon. Imamo još tri do četiri tjedna do konačnog izglasavan­ja – kazao je Horvat. Na pitanje zašto je predviđeno da oni građani koji su imali osiguranje od potresa, novac od osiguranja moraju uplatiti u državni proračun, jer država sufinancir­a 60 posto obnove, Horvat je kazao da je to bio samo prijedlog tijekom javne rasprave.

Ima li dovoljno građevinar­a?

– To je bio samo jedan od prijedloga tijekom javne rasprave. Postoji i opcija da se taj iznos uračuna u onih 20 posto vlasničkih troškova, a može se i polica osiguranja ostaviti vlasniku da napravi cjelovitu obnovu kad konstrukci­jska obnova završi – odgovorio je ministar.

Kazao je da će osnivanje Fonda za obnovu biti ključno te odgovorio da građani trebaju i mogu vjerovati njegovu budućem radu jer će preko Fonda isključivo ići odabir ovlaštenih inženjera i izvođača radova, kao i svih ostalih stručnjaka nužnih za obnovu oštećenih objekata. A koji će biti kriteriji za odabir svih tih stručnjaka, pitali smo ministra. – Priliku za rad imat će najiskusni­ji ljudi, u zakon smo stavili uvjet iskustva od minimalno pet godina, a postojat će i polugodišn­ja izvješća tako da sve bude transparen­tno – kazao je Horvat. Poručio je da ne trebamo zatvarati oči pred problemom što će u obnovi zgrada biti ključan građevinsk­i sektor koji je opustošen kvalitetno­m radnom snagom koja je bolju budućnost potražila izvan Hrvatske.

– Zato trebamo dobro definirati kriterije i prioritete, ne smijemo opteretiti građevinsk­i sektor – rekao je Horvat.

Seizmički certifikat je obveza i bit će uračunat u trošak konstrukci­jske obnove, kaže Horvat Odabir ovlaštenih inženjera i izvođača radova ići će isključivo preko Fonda za obnovu

 ??  ?? STUDIO VEČERNJI TV-A Još je tri-četiri tjedna do izglasavan­ja Zakona o obnovi, kaže Darko Horvat
STUDIO VEČERNJI TV-A Još je tri-četiri tjedna do izglasavan­ja Zakona o obnovi, kaže Darko Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia