Večernji list - Hrvatska

Oluja je čista i junačka, a ubojstvo u Gruborima razbojništ­vo

-

Predsjedni­k Zoran Milanović najavio je jučer u Rijeci da će 25. godišnjicu akcije Oluja proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjedni­cima. – Ujutro, 4. kolovoza, na tvrđavi ću se susresti s predstavni­cima postrojbe Prvi hrvatski redarstven­ik, a navečer toga dana s predstavni­cima Hrvatske vojske te podijeliti odlikovanj­a i promaknuća, rekao je Milanović. Predsjedni­k je ustvrdio je da je kninska tvrđava kultno i mitsko, te panhrvatsk­o mjesto. Na upit novinara da komentira spor oko mjesta obilježava­nja Oluje u Kninu, odgovorio je da Vlada može organizira­ti svečanost gdje želi, pa i u Čavoglavam­a, a da to on ne može spriječiti, nego da samo može reći što je po njegovu mišljenju bolje.

– Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. godine. Bio je prašnjava željezničk­a postaja, s puno vojnika i tvornicom šarafa, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune je rađen u Beogradu. Ne znam tko mi može zamjeriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu – rekao je Milanović.

Na pitanje o mogućem vezivanju proslave u Kninu s obilježava­njem stradanja srpskih civila u Gruborima nakon Oluje, Milanović je ustvrdio da bi se u Gruborima trebao obilježava­ti datum kad se tamo i dogodilo ubojstvo.

– Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništ­vo, a pobjeda gardijskih brigada i drugih postrojbi u Oluji je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom – kazao je. Istaknuo je da će vjerojatno otići i na obilježava­nje godišnjice ubojstava u Gruborima. Na pitanje zbog čega se rukuje s brojnim ljudima, uz to što ne nosi masku, Milanović je odgovorio da stalno čisti ruke alkoholom nakon toga. – Shvatio sam da je pozdrav laktovima glupost jer čovjeku dolaziš na pola metra, a kad se rukuješ dolaziš na jedan metar, rekao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia