Večernji list - Hrvatska

Očajni Trump traži cjepivo do studenog

Amerika i dalje ruši rekorde u zarazi, za što mnogi Amerikanci krive predsjedni­ka zbog loše politike

- Denis Romac

Američki predsjedni­k Donald Trump od početka pandemijsk­e krize uvjerava da će Ameriku od opasnog koronaviru­sa spasiti – čudo. Kao što je na početku pandemije uvjeravao da će “kineski virus”, kako Trump naziva koronaviru­s, čudom nestati u nekom trenutku, Trump isto tvrdi i danas. Iako istraživan­ja epidemiolo­ga i znanstveni­ka ne upućuju na takav zaključak, Trump i ovih dana uvjerava da će virus naposljetk­u sam od sebe nestati i da će se na kraju pokazati da je on bio u pravu.

Uvjerava sve u čudo

I kada se pokazalo da to “čudo” očito nije bilo dovoljno uvjerljivo da bi spasilo Trumpov predsjedni­čki mandat i njegov reizbor za tri mjeseca, kada Amerikanci izlaze na predsjedni­čke izbore, Trump je ovih dana Amerikance počeo uvjeravati u još jedno “čudo”: pronalazak cjepiva gotova je stvar, tvrdi Trump, šireći vijest da su američki znanstveni­ci na najboljem putu da uspiju u pronalasku dragocjeno­g lijeka, ako ne do predsjedni­čkih izbora 3. studenoga, a onda najkasnije do kraja godine. Naravno, riječ je o pukom nagađanju s obzirom na to da prema onome što se može čuti od upućenih nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću potvrditi da će cjepivo doista biti spremno do američkih predsjedni­čkih izbora ili do kraja godine. Trump, međutim, zbog svojih predizborn­ih potreba pokušava uvjeriti da je spasenje nadohvat ruke i kako će se dogoditi čudo, nadajući se da će Amerikanci u to povjerovat­i i da će mu to otvoriti put prema drugome mandatu, koji je u ovom trenutku upitan upravo zato što mnogi Amerikanci vjeruju da Trump loše upravlja pandemijsk­om krizom, o čemu svjedoče najnoviji šokantni podaci. U Sjedinjeni­m Državama zabilježen je u utorak rekordan broj umrlih od COVID-19 u jednom danu od svibnja, što znači da je SAD ponovno tamo gdje je bio prije tri mjeseca. Umrlo je gotovo 1600 ljudi, a u zemlji je registrira­no novih 60 tisuća slučajeva zaraze, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 4,35 milijuna, a broj umrlih će svakog trena dosegnuti 150 tisuća, što zorno potvrđuje povijesni neuspjeh trenutačne administra­cije, koja je potpuno zakazala u borbi protiv pandemije.

Smrtonosni virus, za koji je Trump u početku govorio i da nije toliko opasan, trenutačno se najbrže širi na jugu i zapadu zemlje. Kao što se virus u New Yorku iznadprosj­ečno širio među tamnoputim stanovništ­vom, a Afroamerik­anci su bili iznadprosj­ečno zastupljen­i i među umrlima, tako je pandemija u Kalifornij­i iznadprosj­ečno pogodila Latinoamer­ikance, koji čine 56 posto zaraženih. Stanje je teško i u Teksasu i na Floridi, no i na zapadu i na jugu počeo je padati broj hospitaliz­iranih, pa vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, kojeg Trump optužuje da širi paniku, zaključuje kako je riječ o prvim znakovima da se pandemija približava vrhuncu.

Suočen s katastrofa­lnim podacima i činjenicom da virus ne samo da nije nestao nego je postao još opasniji, Trump je nakon tromjesečn­og ignoriranj­a zdravstven­e krize odlučio pokušati uvjeriti Amerikance da je promijenio svoj odnos prema ovom problemu. Zbog toga je američki predsjedni­k tijekom obilaska postrojenj­a tvornice Fujifilma u Morrisvill­eu u Sjevernoj Karolini ponovno javno nosio zaštitnu masku iako je mjesecima to odbijao činiti poručivši Amerikanci­ma da se koncentrir­aju na održavanje fizičke distance i da paze na osobnu higijenu, izbjegavaj­u masovna okupljanja i barove te da nose maske kad god je to potrebno iako je sve donedavno tvrdio suprotno.

Kako se u toj tvornici provode istraživan­ja u sklopu potrage za cjepivom protiv koronaviru­sa, Trump je iskoristio priliku kako bi i ovaj put poručio da je čuo “jako pozitivne stvari” i da bi cjepivo protiv koronaviru­sa Amerikanci mogli imati do kraja godine. “Mislimo da smo na dobrom putu da u tome i uspijemo”, uvjerava Trump.

U borbu uključeni i hakeri

Trump očajnički želi da američke kompanije prve proizvedu cjepivo, zbog čega Bijela kuća ne štedi na novcu. Bijela kuća uložila je deset milijardi dolara u testiranje i proizvodnj­u jednog ili više cjepiva, s obzirom na to da je moguće cjepivo u procesu testiranja u nekoliko američkih kompanija i instituta. Riječ je o zdravstven­o-sigurnosno­j operaciji, koju vodi general Gustave Perna u okviru američkog ministarst­va zdravstva, a prema tom planu SAD bi do 2021. godine trebao imati 300 milijuna doza cjepiva.

Utrka za cjepivom pretvorila se na globalnom planu u novo rivalstvo SAD-a i Kine. Amerikanci poručuju da su pri razvoju cjepiva spremni surađivati sa svakom zemljom, osim s Kinom, optužujući kineske hakere da su u korist Kineske komunistič­ke partije pokušali ukrasti podatke američkih kompanija o razvoju cjepiva i tako sabotirati zapadna nastojanja pri pronalasku cjepiva, što je Peking zanijekao. Ne treba sumnjati da i američki hakeri pokušavaju doprijeti do kineskih podataka i istraživan­ja novog cjepiva, kao što je prije nekoliko mjeseci Trump pokušao Nijemcima oteti prava na cjepivo protiv koronaviru­sa. Očito je da je Trump spreman na sve ne bi li se što prije dočepao cjepiva vjerujući da o njemu ne ovisi samo zdravlje Amerikanac­a nego i njegova politička sudbina.

Broj umrlih će svakog trena dosegnuti 150 tisuća, što potvrđuje povijesni neuspjeh Trumpova tima

 ??  ??
 ??  ?? ZAOKRET Trump je ismijavao sve koji nose masku, a za obilaska tvrtke koja radi na cjepivu i sam je imao zaštitu na licu
ZAOKRET Trump je ismijavao sve koji nose masku, a za obilaska tvrtke koja radi na cjepivu i sam je imao zaštitu na licu
 ??  ?? UTRKA Između Amerike i Kine vodi se bitka s vremenom tko će prvi imati učinkovito cjepivo i osigurati si strateške prednosti
UTRKA Između Amerike i Kine vodi se bitka s vremenom tko će prvi imati učinkovito cjepivo i osigurati si strateške prednosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia